Hlavní navigace

alkohol

Konec vaječného likéru? Předčasná panika

Ve vaječném likéru nesmí být mléko, rozhodl evropský soud. Spustil tak dohady o tom, že „Brusel nám zakáže vaječňák“. Nezakáže. Podle našich informací vaječný likér osud tuzemáku nestihne.

9. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Svrchně kvašené pivo už nebude ležák, ale plné pivo

Nová vyhláška, kterou připravilo ministerstvo zemědělství, přináší změny v názvosloví piva. Odlišuje například piva typu „ležák“ od nově nazvaných „plných piv“. Ale ani tato nová kategorizace piv nepostihuje nabídku na trhu.

7. 11. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Kvevri víno: na podzim se zakope, na jaře si pochutnáte

100% přírodní původní gruzínská metoda výroby vína v amfoře je zapsaná i v seznamech UNESCO. Tzv. kvevri vína se již připravují i u nás a začínají rozšiřovat nabídku vín na našem trhu.

10. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Na vlastní oči: Opilé děti v Praze? Nic tak výjimečného

Vyrazili jsme s bezpečnostním sborem do nočních ulic Prahy, abychom zmapovali, zda se tu nacházejí podnapilí mladiství a jak s nimi v případě potvrzení alkoholu či drog policie naloží.

10. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Kolik energie obsahují alko­holické nápoje

Je „kaloričtější“ pivo, nebo rum? Energetická hodnota alkoholických nápojů se obecně uvádí na množství 100 ml. Jenže tento údaj je velmi matoucí, protože pivo nepijeme po deckách ani rum na půllitry.

5. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Opíjejí se už dvanáctileté děti a rodičům to nevadí

V obchodech nebývá věk kontrolován a i tvrdý alkohol si klidně koupí šestnáctiletá dívka. Těžko se pak divit, že první kocovinu dnešní děti zažívají už ve dvanácti. Zatrhnout prodej alkoholu a cigaret mladistvým a dětem má akce HAD 2018, která začíná už poslední srpnové pondělí.

23. 8. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Je lepší pít alkohol střídmě než vůbec?

Další studie potvrzuje, že mírné pití alkoholu je v něčem lepší než abstinence. Střídmým pijákům vína podle jejích zjištění tolik nehrozí demence. Ne, že by takové výsledky byly ale bezrozporné nebo změnily názor toho, kdo je přesvědčen o opaku.

Doba čtení: 3 minuty

Alkohol a hubnutí: to nesmím ani víno?

Alkohol je obecně velmi kalorický, a tudíž jej výživoví poradci v rámci redukce tělesné hmotnosti obecně nedoporučují. Ale co když přeci jen neodoláte?

29. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Youtubeři prý učí děti kouřit a jíst nezdravě

Někteří populární youtubeři propagují ve svých videích fast food, sladké a energetické nápoje, cukrovinky i alkohol. Kouří „nehořící“ cigarety a doporučují plastické operace. Děti vůbec nepoznají, že se jedná o reklamu, ukázal výzkum.

20. 7. 2018 11:04
Doba čtení: 6 minut

Za jak dlouho zvětrá pivo

V parném létě bychom měli pivo vypít do čtvrt hodiny. Jednou zteplalému a zoxidovanému pivu už není pomoci. Choulostivější jsou v tomto směru silnější piva, je proto vhodné užívat si jich spíše po třetinkách.

Doba čtení: 3 minuty

Alkohol ze dřeva, sóji, cizrny nebo octa. Co nás ještě čeká?

Kdysi prý domácí paliči kvasili a destilovali alkohol i z novin; vykládalo se, že takto se daly zužitkovat celé balíky Rudého práva. Tak proč nezkusit rovnou dřevo? V Asii kvasí nápoje z kůry stromů, ale i ze sóji. U nás proběhly pokusy s cizrnou. A to není zdaleka vše.

7. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Tuzemák smí používat „rumové aroma“ dalších pět let

Ministerstvu zemědělství se podařilo po složitých vyjednáváních prodloužit o pět let stávající výjimku používání „rumového aroma“ do tradičního alkoholického nápoje typu tuzemák.

17. 4. 2018 14:40
Doba čtení: 1 minuta

Zákaz tuzemáku kvůli údajné rakovině? Stejná látka je i v ovoci

Případný zákaz aromatu v tuzemáku, který nyní řeší Evropská unie, je nesystémové řešení.

Doba čtení: 3 minuty

Hřebečská medovina: poklad z tatínkova sešitku

Hřebečská medovina už patnáct let vzniká pod rukama Ivany Bakrlíkové, která se spolu se svojí rodinou stará jak o včelstvo, tak o kvašení, ale často i o sběr a nákup bylin. V Bylinné hořké je jich namícháno dokonce jednadvacet.

23. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Rozdíl mezi rumem a tuzemákem

Není rum jako rum. I když české náhražce rumu se už od 1. ledna 2003 nesmí říkat rum, mnoho lidí si stále plete pravý rum z cukrové třtiny s českým tuzemákem.

13. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Do tradiční medoviny nepatří ani cukr, ani líh

Medovina je alkoholický nápoj, jehož kvalitu, chuť a vůni ovlivňuje jak druh použitého medu, tak doba kvašení, zrání, ale i přidané bylinky a koření. Bohužel i příliš benevolentní legislativa, která výrobcům umožňuje přidání cukru, lihu, barviv a umělých aromat.

22. 1. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Horké nápoje: Do grogu nepatří tuzemák

Smyslem grogu původně byli méně opilí námořníci. Kdyby kdysi viceadmirál zvaný Old Grog své posádce, uvyklé na neředěný rum, horkou vodou naředil tuzemák, vzpoura by se jeho lodi jistě nevyhnula.

Doba čtení: 5 minut

Proč vadí právě český tuzemák? Je méně rizikový než dýchání

V aktuální kauze údajného rizika rumového aroma jsou důležité dvě otázky: Co skutečně řekl Evropský úřad pro bezpečnost potravin a proč je předmětem právě český rum?

25. 9. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Evropské unii vadí aroma v tuzemáku. Zakáže nám rum?

Český tuzemák prý obsahuje rakovinotvornou látku, proto její užívání hodlá Evropský úřad pro bezpečnost od příštího dubna zakázat. Má výrobce tuzemáku za rumový éter náhradu?

22. 9. 2017 9:15
Doba čtení: 1 minuta

Jak se správně pije tequila: Červ ani citron do ní nepatří

Kolem mexické tequily vznikají stále nové mýty a rituály. V současné době například světem hýbe trend pít tequilu přímo ze solných kalíšků. Tequilu zároveň ale také obestírá mnoho polopravd a mylných představ.

Doba čtení: 5 minut

Jen ať si cucne. Škodí, nebo neškodí trochu piva dětem?

Nabídnout předškolním dětem trochu piva po obědě není v Česku zas tak výjimečné. Proč to děláme, je to skutečně prospěšné?

Doba čtení: 5 minut

Co vám zkazí skotskou whisky? Led a whiskovky

Pro co největší požitek z pití kvalitní whisky je dobré vědět, jak se liší single malt od blended whisky, najít si svou oblíbenou značku a umět ji vychutnat ve vhodném skle třeba s pár kapkami vody.

Doba čtení: 7 minut

Víno, po kterém nikdy nebolí hlava

Zjednodušeně řečeno – čím sladší víno, tím vyšší obsah siřičitanů. Ty mohou vadit citlivějším jedincům a způsobovat bolení hlavy. Výjimkou jsou tzv. autentická vína, poznáte je i podle velkého písmene „A“.

23. 2. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Jak připravit bombardino, aby nechutnalo jako pudink

Každý, kdo někdy vyrazil lyžovat do Itálie, se tam bezpochyby setkal s tamní velmi oblíbenou specialitou zvanou bombardino. V různých variantách se podává na sjezdovkách celého světa a příprava bombardina je možná i doma. Zkuste recept.

Doba čtení: 3 minuty

Kde se pálí slavný gin

Každá palírna přidává do ginu vlastní směs rostlin. Poměr a složení je vždy tajemstvím výrobce a také důvodem, proč každý gin chutná trochu jinak. Proslulý Bombay Sapphire společnosti Bacardi není výjimkou.

2. 2. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Proč rozhodně nepít alkohol venku na mrazu

Jednoho panáčka na zahřátí a druhého, aby mu tam nebylo smutno… Raději to s tím alkoholem v těchto třeskutých mrazech nepřehánějte. Jeden panák vás možná zahřeje, ale druhý a další rozšíří cévy a vy tak snáze prochladnete.

9. 1. 2017 15:55
Doba čtení: 2 minuty

Jak správně otevírat sekt

Jen se správnou přípravou si můžeme vychutnat „bublinky“ v jejich plné kráse. Lahev sektu je potřeba pořádně vychladit, ale nikdy ne zmrazit. Otevíráme ji tak, že točíme lahví, nikoliv zátkou. Tyto a další triky prozradí sommelier David Král.

30. 12. 2016 9:00
Doba čtení: 1 minuta

Správná pálenka se má prodávat v čiré lahvi

Spotřeba ovocných destilátů – lidově slivovic – každoročně celkem logicky roste v období Vánoc a oslav Nového roku. Produktů tohoto typu je na trhu celá řada, problém ale je, jak poznat ty pravé, čichu, chuti a zažívacímu ústrojí lahodící.

Doba čtení: 4 minuty

7 mýtů o sektu. Do mrazáku jej nedávejte

Sekt je nejlepší z mrazáku? Ne. Čím větší jsou bublinky, tím lépe? Ne. Sekt se otevírá otáčením korku? Ne. Jaké časté chyby děláme při podávání šumivého vína?

27. 12. 2016 11:00
Doba čtení: 4 minuty

Zaměstnanci Tesca se učí, jak neprodávat alkohol nezletilým

„Člověče, nezlob se!“ (když tě požádáme o prokázání, že je ti více než osmnáct let), vyzývá projekt zaměřený na zodpovědné pití alkoholu. Nově proškolí zaměstnance prodejen Tesco.

27. 12. 2016 8:00
Doba čtení: 2 minuty