Hlavní navigace

Obrat – budeme se léčit nikotinem?

15. 6. 2011

Sdílet

Nikotin je zdravý, znějí nová zjištění. Neznamená to samozřejmě, že by vědci začali propagovat kouření. Jak ale dostat nikotin do těla co nejbezpečněji?

Nikotin, hlavní psychoaktivní látka obsažená v tabáku, je užitečný a zdraví prospěšný, tvrdí například autoři knihy Doba jedová bioložka Anna Strunecká a toxikolog Jiří Patočka.

Čtěte také: Žijeme v době jedové?

Funguje jako takzvaná „chytrá droga“: Zvyšuje krátkodobou schopnost soustředění, zlepšuje paměť, aktivuje centrální nervovou soustavu a celkově stimuluje tělo k lepším výkonům. Malá dávka tohoto jinak vysoce toxického jedu (smrtelná dávka pro člověka je 60 mg) dokáže laboratornímu potkanovi dopomoci k lepší orientaci v bludišti a člověku k lepšímu výkonu například v IQ testu. A nejen to, podle 16 nezávislých studií provedených v různých zemích umí nikotin rovněž chránit naše mozky před Alzheimerovou chorobou tím, že zabraňuje ukládání neurotoxického beta-amyloidu, který je příčinou degenerace neuronů.

Studie prokázaly v souvislosti s nikotinem i významně nižší výskyt Parkinsonovy choroby nebo chronického zánětu střev, což je obtížně léčitelné autoimunitní onemocnění. A to ještě není vše, podle autorů knihy by mohl mít nikotin pozitivní vliv i na rozvoj mozku u novorozenců a kojenců nebo pomáhat dětem s poruchami soustředění.

Zdravé cigarety? Neexistují

Řeč je ovšem látce v její čisté formě, nikoli cigaretovém kouři, z něhož dostáváme do těla kromě 0,3–4 mg nikotinu (v závislosti na typu cigarety) ještě minimálně 4000 dalších toxických látek. Některé vznikají nedokonalým spalováním, další jsou pozůstatky pesticidů použitých při pěstování tabáku, anebo jde o přísady přidávané do cigaret výrobci pro lepší chuť a plynulé hoření. Výsledná směska nikotinu s dehtem, formaldehydem, kyanidem a dalšími silnými karcinogeny rozhodně nic zdravého nepřináší.

Zastánci nikotinu jako léčiva tvrdí, že právě ony doprovodné chemikálie mají na svědomí onemocnění srdce a plic i rakovinu u kuřáků.


Autor: SXC

„Zdravé“ cigarety s nízkým nebo dokonce nulovým obsahem nikotinu se z tohoto hlediska jeví jako absurdita: Místo oblíbené drogy budete vdechovat právě jen ty nejškodlivější jedy, které vám nic nepřinášejí. Výzkum zaměřený na produkci geneticky modifikovaného beznikotinového tabáku tedy rozhodně není oblastí, kam by měly směřovat granty.

Jak obejít jedy?

Jak ale dostat nikotin do těla co nejbezpečněji? Kouřením dýmky, kterou nešlukujeme, sice částečně chráníme plíce, ale jedů, hrozících pro změnu rakovinou ústní dutiny a hrtanu, se nezbavíme. Elektronická cigareta s náplní z čistého nikotinu eliminuje ostatní škodliviny, pořád ale zatěžuje plíce. Nikotinové žvýkačky zase způsobují nevolnost a dráždí žaludek, nehledě na to, že ne každý má chrup v takovém stavu, aby mohl soustavně žvýkat, což se týká zejména seniorů.

U nemocných by snad přicházely v úvahu injekce nebo náplasti. Existuje ale i další forma tabáku, takzvaný snuff, který je ale na území EU s výjimkou Švédska a Norska zakázán. Toto tradiční skandinávské zpracování vychází z dříve populárního šňupacího tabáku – malé pytlíčky si uživatel umístí pod horní ret a nikotin se vstřebává sliznicí. U Norů, Švédů i Američanů se tento produkt těší velké oblibě. Zejména švédští muži mají v důsledku užívání snuffu výrazně zdravější plíce nežli muži z jiných evropských zemí. A naopak Švédky, které přece jen dávají přednost o něco elegantnější cigaretě, jsou na tom co do plicních chorob stejně jako ostatní evropské ženy.

Proč je tedy snuff tabák v EU zakázán? „Domnívám se, že jde o podobný problém jako u heroinu, který ve své čisté formě rovněž není pro tělo toxický,“ říká Vendula Běláčková z Centra adiktologie 1. Lékařské fakulty UK a Vinohradské fakultní nemocnice. „Jenže je vysoce návykový. A to riziko závislosti je pravděpodobně hlavním důvodem zákazu i u snuff tabáku. Za jeho zákazem můžeme v každém případě hledat spíše politické záměry, nežli studie vyhodnocující rizika.“ Síla závislosti na nikotinu bývá skutečně v mnoha studiích srovnávána se závislostí na opiátech. Ne že by měla tak těžké fyzické projevy, ale obtížnost odvykání je v podstatě srovnatelná.


Autor: SXC

Podáváním nikotinu dětem a mladým lidem s hyperaktivitou a poruchami pozornosti bychom možná vyháněli čerta ďáblem, na druhou stranu by riziko závislosti nemuselo být vyšší než u současné léčby této diagnózy, kdy jsou běžně předepisovány návykové látky příbuzné s amfetaminy. A naopak užívání staršími lidmi nebo seniory by už možná mělo své opodstatnění, případná závislost je ve srovnání s Alzheimerovou nebo Parkinsonovou chorobou pořád menším zlem.

Otázkou ovšem zůstává, jestli by v důsledku nepříznivého vlivu nikotinu na cévy nepodlehli pacienti mozkové mrtvici a infarktu. A navíc, některé jiné studie zase ukazují, že i onen „neškodný“ čistý nikotin může mít v laboratorních podmínkách podíl na zvýšeném množení rakovinných buněk.

Má-li tedy váš 75letý děd relativně zdravé cévy a netrpí rakovinou, zato po mentální stránce to s ním jde z kopce, můžete mu darovat snuff tabák. Dítěti, které nosí ze školy samé poznámky a koule, ale raději zatím nikotinové žvýkačky nekupujte.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nezávislá publicistka. Věnuje se zejména popularizaci vědy a zkoumání rozličných společenských jevů. Jejími vzory jsou Nikola Tesla, HOLLY 6000 a Dr. Zoidberg.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).