Hlavní navigace

víno

5 tipů, jak udržet víno v chládku

V teplých dnech se pijí spíše bílá a růžová vína, případně vína šumivá. Odborníci ze společnosti Bohemia Sekt radí, jak tyto letní nápoje udržet ve vhodné teplotě, a to i když si je vezmeme s sebou třeba do parku či k vodě.

Redakce

17. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Falšovaná Pálava: Tohle není víno, spíš voda s cukrem

Falšování vína měla zbrzdit, v ideálním případě zastavit, novela zákona o vinohradnictví a vinařství. I tak ale inspektoři našli další várku falšovaného vína. Tentokrát šlo o oblíbené víno odrůdy Pálava.

Redakce

4. 6. 2018 12:30
Doba čtení: 1 minuta

Vyrábí mošt z těch nejlepších hroznů. Alkohol neobsahuje, zato vitamíny ano

Z nejkvalitnějších vinných hroznů můžete vyrobit jak přívlastkové víno, tak i vinný mošt. Stejně jako to dělá Magdalena Válková ze Slovácké moštárny. Jediná v České republice se navíc specializuje na odrůdové vinné mošty.

Kateřina Čepelíková

17. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Falšovaná a nebezpečná vína roku 2017

Státní zemědělská a potravinářská inspekce našla v loňském roce celou řadu vín, která byla buď falšovaná, nebo dokonce nebezpečná. Víme, která to jsou.

Redakce

9. 3. 2018 11:00
Doba čtení: 1 minuta

Dobrý svařák může být i z průměrného vína

Svařené víno s voňavým kořením dobře chutná po celou zimu. Ovšem nejkouzelnější atmosféru dokáže vykouzlit v předvánočním čase, kdy vůně skořice a hřebíčku krásně zahřeje třeba po procházce vánočně vyzdobeným městem.

Jana Zlámalová

18. 12. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Co dělat, když si koupíte hnusný svařák

Svařené víno z vánočního trhu – i odjinud – je bohužel bez pravidel. I na trhu je ale možná reklamace.

Redakce

7. 12. 2017 11:24
Doba čtení: 3 minuty

Burčák podraží a nebude všude

Sezóna burčáku právě začala, dát si můžete červený, žlutý nebo růžový, ale ne ve všech vinařstvích, jak bývalo zvykem. Hroznů je někde málo, takže z nich vinaři raději vyrobí víno, a burčák tak vůbec nenabídnou. Víme kde.

Kateřina Čepelíková

11. 9. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Biovína musí chutnat pokaždé jinak

Jde o živá vína, která sice nejsou určena k archivaci, ale přinášejí vždy jedinečnou, v zásadě neopakovatelnou chuť. Biovína jsou pěstována bez chemických přípravků. V Kutné Hoře hrozny ošetřují extrakty z bylin.

Petr Havel

24. 5. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Přichází rosé: 5 nejoblíbenějších odrůd růžových vín

Společně s teplými dny nastává čas, kdy startuje sezóna rosé. Růžová vína jsou osvěžující, lehká a ovocitá. Ochutnáte je i na speciálních „růžových“ akcích.

Redakce

9. 5. 2017 16:54
Doba čtení: 3 minuty

Prosecco je jen z Itálie

Populární prosecco, klasický sekt, pro extra chvíle šampaňské, ale také crémant nebo cava. Co mají šumivá vína společného a v čem se liší?

Redakce

1. 5. 2017 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Od 1. dubna bude omezen prodej vína. A není to apríl

Prodej vína, tak jak jsme byli doposud zvyklí, končí. V trafikách a květinářstvích už ho jen tak nekoupíte. Důvodem je změna vinařského zákona, která v sobotu vstoupí v platnost.

Redakce

28. 3. 2017 16:00
Doba čtení: 2 minuty

Cider nikdy nesrkejte

České cidery měly včera v Praze dostaveníčko, sešlo se jich na jednom místě skoro padesát druhů. Lidé ochutnávali hruškové, jablečné i třešňové cidery, ale uměli to? A umíte správně degustovat cidery i vy?

Redakce

10. 3. 2017 16:09
Doba čtení: 2 minuty

Víno, po kterém nikdy nebolí hlava

Zjednodušeně řečeno – čím sladší víno, tím vyšší obsah siřičitanů. Ty mohou vadit citlivějším jedincům a způsobovat bolení hlavy. Výjimkou jsou tzv. autentická vína, poznáte je i podle velkého písmene „A“.

Petr Havel

23. 2. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Důvody, proč v zimě pijeme spíš červené víno

K zimě se hodí spíše červená vína. Jsou těžší, budí hřejivý dojem a skvěle doplní kaloricky výživnější jídla, na kterých si v zimě pochutnáváme.

Redakce

20. 1. 2017 10:45
Doba čtení: 3 minuty

Svatomartinská husa chce vhodné Svatomartinské víno

Upečte si dokonalou svatomartinskou husu a uvařte k ní nejlepší zelí a tradiční lokše. To vše snadno a rychle s naším fotonávodem. Vinař navíc doporučí k huse vhodné Svatomartinské víno.

Redakce

10. 11. 2016 15:55
Doba čtení: 1 minuta

Tipy, jak poznat dobré víno podle etikety

Co všechno se dá zjistit z etikety na lahvi vína? Jen některé informace jsou povinné, něco navíc svědčí o tom, že víno nemá co skrývat.

Redakce

20. 10. 2016 13:51
Doba čtení: 3 minuty

20 tipů na nejbližší vinařské akce

Jestli máte rádi víno a burčák, nechte se zlákat alespoň na jednu z dvaceti vinařských akcí, které nás čekají od zítřka až do začátku září.

Redakce

26. 7. 2016 11:35
Doba čtení: 9 minut

Největší chyby při podávání vína? Teplé červené a studené bílé

Chladíte víno narychlo v mrazáku, případně ho přivádíte na ideální teplotu za pomoci mikrovlnky? Chybu děláte. Naučte se víno správně skladovat a za odpovídající teploty podávat.

Redakce

12. 7. 2016 10:50
Doba čtení: 4 minuty

Z pěti na padesát miliónů. Obří pokuty mají zabránit falšování vína

Novela vinařského zákona má omezit falšování vína. Zpřísňuje podmínky pro prodej sudového vína, upravuje značení a mění razantně i výši pokut.

Redakce

30. 6. 2016 10:02
Doba čtení: 2 minuty

V Praze začne největší expozice vín a delikates

26. dubna začne ve foyer Průmyslového paláce největší expozice vín, destilátů a dalších nápojů včetně pochutin z „nových“ zemí Evropské unie. Podívejte se, co přinesly ročníky předešlé, a nechte se pozvat.

Redakce

15. 4. 2016 11:00
Doba čtení: 1 minuta

30 falšovaných vín roku 2015

Loni se nejčastěji falšovala vína přidáním vody a glycerinu. Jaká vína visí na pranýři?

Redakce

1. 2. 2016 13:28

Novela vinařského zákona: Automaty na sudové víno končí

Sudové víno už nekoupíme z automatu, ale ani v každé vinotéce, tak jako tomu bylo doposud. Vláda schválila novelu zákona, která prodej sudového vína výrazně omezuje.

Redakce

18. 1. 2016 14:20
Doba čtení: 2 minuty

Sklepmistr: Svatomartinské víno je ryze českou tradicí

11.11. v 11:11 se začnou prodávat letošní Svatomartinská vína. Víte, kam až sahá tradice tohoto mladého vína?

Ondřej Lukeš

11. 11. 2015 10:30
Doba čtení: 3 minuty

Kde všude si budete moci připít Svatomartinským vínem?

Už tuto středu vypuknou na mnoha místech v České republice akce spjaté s prodejem a oslavou Svatomartinského vína. Už víte kam vyrazit? Nabízíme pestrou paletu více než třiceti akcí.

Redakce

9. 11. 2015 10:00
Doba čtení: 11 minut

Sudové víno bude mít nově kontrolní pásku

Novela zákona, která by měla začít platit do poloviny příštího roku, s sebou nese řadu významných změn, se kterými si budou muset prodejci sudového vína poradit. Oč jde přesně?

Redakce

9. 10. 2015 15:56
Doba čtení: 2 minuty

V Praze se dělá víno, které může Morava závidět

Že dobré víno pochází jen z Moravy? To už dávno neplatí. Vinohrad, který najdete přímo v Praze, sbírá jednu cenu za druhou. Jak říká jeho vedoucí: „Dejte skvělou polohu, skvělé lidi, skvělého technologa a máte skvělé víno.“

Kateřina Čepelíková

8. 10. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Jak dlouho vydrží burčák

Je třeba vypít burčák hned? Jak burčák skladovat a proč vadí zcela utažené víčko? 3× o burčáku s Markem Babiszem, hlavním sommelierem Salonu vín.

Lenka Krbcová

2. 10. 2015 9:49
Doba čtení: 2 minuty

Burčák: Je libo mydliňák, nebo raději řezák?

Sezóna burčáku je v plném proudu. Víte, jak poznat pravý burčák od „burčáku“ a kolik druhů je u nás k mání?

Kateřina Čepelíková

29. 9. 2015 0:00
Doba čtení: 6 minut

Máte možnost ochutnat Krále vín

Teprve podruhé v desetileté historii soutěže zvítězilo suché víno, poprvé šlo přitom o víno z barrique sudu. Vína oceněná odborníky budou k mání již tento týden.

Petr Havel

2. 9. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

5 tipů jak skladovat víno

I vína, která nejsou archivní, musíte umět dobře skladovat. Dozvíte se, proč musí lahev při uchovávání vždy ležet, ale i proč víno nepatří do úklidové komory.

Redakce

23. 7. 2015 11:56
Doba čtení: 3 minuty