Hlavní navigace

Tipy, jak přečkat mrazivé období ve zdraví

24. 1. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Po několika týdnech chladného až mrazivého počasí je náš organismus unavený odoláváním neustálým atakům nejrůznějších virů a bakterií. Podpořte jej třeba teplou snídaní nebo přírodní medicínou.

Mnoho z nás si již našlo svůj ideální přístup k tomu, jak v zimně podpořit organismus. Někdo se před zimní sezónou třeba nechá naočkovat proti aktuální chřipce, jiný pravidelně konzumuje potravinové vitaminové doplňky, kterých je v současné době na trhu nepřeberné množství. Jiný se snaží navyšovat množství vitaminů větší konzumací ovoce a zeleniny nebo pravidelným vystavováním organismu vlivu – třeba i nepříznivého – počasí.

Farmaceutka a homeopatka Jana Strieglerová mimo jiné radí dopřávat si teplé snídaně v podobě nejrůznějších kaší, během dne teplé tekutiny, například šípkový čaj nebo čaj ze sušeného ovoce a samozřejmě husté zeleninové polévky.

TIP: 7 zahřívacích polévek pro chladné dny

Nejen strava, ale i saunování

Kromě úpravy jídelníčku a pravidelných vycházek na čerstvém vzduchu patří jednoznačně k podpoře imunity saunování. Díky vysokým teplotám se v našem těle uvolňují svaly. Současně se díky horkému vzduchu zlepšuje cirkulace vzduchu ve sliznicích.

Mnohdy se uvádí, že návštěva sauny jednou týdně zvyšuje naši obranyschopnost o třicet procent. „Pravidelné návštěvy sauny mají jasně pozitivní účinky na fyzické zdraví. Ti, kteří si dopřávají pravidelné pocenípo delší časové období, jsou méně náchylní k nachlazení,“ uvádí německý lékař a publicista Jochen Niehaus.

Stejně tak prospívá naší imunitě i pravidelné otužování, například ranní rozcvička u otevřeného okna nebo studené sprchy. Naopak nám škodí pobývání v přetopených místnostech.

Základ posílení imunity v režimových opatřeních:

  • pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu, a to za každého počasí,
  • pravidelné saunování,
  • pestrá strava, složená hlavně ze sezónních potravin z místních zdrojů. V zimním období zařadíme „prohřívací potraviny“, například pohanku, jáhly, luštěniny, zeleninovo-masové vývary, ořechy, cibuli, česnek, křen, skořici atd.,
  • teplé snídaně ráno nastartují organismus a zabrání vnitřnímu prochlazení, a tím oslabení imunity,
  • teplé tekutiny během dne – čaje (např. šípkový, ze sušeného ovoce či bylinkové), teplá voda.

Homeopatie

Zejména v tomto období skloňují homeopaté ve všech pádech nejčastěji lék Oscillococcinum, který lze užívat jak preventivně (1× týdně 1 tuba), nebo „na počátku každé nemoci, ve fázi ‚něco na mne leze‘, doporučuji užívat Oscillococcinum třikrát denně jednu dávku,“ říká praktická lékařka Hana Váňová.

Alergoložka a klinická imunoložka Eva Kettmannová dodává: „V mé praxi se mi u dětí, které trpí častěji na nachlazení, osvědčilo preventivní dávkování zvýšit na dvakrát týdně (například v pondělí a ve čtvrtek).“

Jaké další léky užívat na podporu imunitního systému v zimním období, radí farmaceutka a homeopatka Jana Strieglerová:

  • Silicea 15CH: Vhodný pro děti i dospělé, kteří jsou během zimy často nemocní, trpí hlavně na opakované rýmy, záněty horních cest dýchacích a záněty středního ucha. Dávkování: např. po nástupu do školy, školky 1× denně po dobu 7 dnů, pak 1× týdně po dobu 6 týdnů.
  • Oscillococcinum: Je vhodné na podporu protivirové imunity. Dávkování doporučuji od září 1× týdně; když začnou být v kolektivu nemocní lidé a bacily, zvýšíme na 1× denně, nejlépe ráno před cestou do školy, školky nebo do práce, a pokud sami na sobě cítíme první příznaky nachlazení, podáváme 3× denně.
  • Dulcamara 15CH: Pokud např. dítě chodí na plavání, podáváme ráno a večer v den plavání jako prevenci prochlazení působením vlhkého chladu.
  • Ferrum phosphoricum 9CH: Lék pro první fázi zánětu a při mírně zvýšené teplotě – má protizánětlivé účinky, je vhodný při prvních příznacích respiračních onemocnění a také pro rekonvalescenci organismu po nemoci. Dávkování 2–3× denně.
  • Aconitum 9CH: Když došlo k prochlazení, podáme preventivně několik dávek po jedné hodině. Nedojde pak k rozvoji nachlazení, nebo nejsou tak silné projevy.

Galerie: Lidové recepty proti nachlazení a chřipce z celého světa

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).