Hlavní navigace

Solné jeskyně: Pomoc nebo mystifikace?

25. 6. 2009

Sdílet

Solné jeskyně se staly hitem. Rodiče nemocných dětí za ně utrácejí stovky i tisíce korun ročně. Jenže není solná jeskyně jako solná jeskyně – některé pomohou a v jiných byste museli bydlet, aby se účinky vůbec projevily. A pozor, některé vám mohou dokonce přitížit!

V Česku je několik desítek solných jeskyní. Všechny slibují zázračné účinky srovnatelné s pobytem u moře, zlepšení ekzémů, pomoc astmatikům nebo důchodcům. Lidé utrácejí nehorázné sumy, aby prospěli svému tělu. Jenže ne všechny jeskyně vám pomohou. Stačí málo a vy svému zdraví neprospějete ani trochu, ba dokonce vám po „proceduře“ může být hůř. V čem je problém? Jak to, že některé jeskyně pomáhají a jiné ne? 

Pozor na vlhkost!

Pokud jste někdy byli v solné jeskyni, možná si vybavíte různé vodopády, které mají navodit příjemnou atmosféru. Jenže solná procedura, kterou má jeskyně zprostředkovat, by neměla probíhat v příliš vlhkém prostoru – vlhkost nesmí být vyšší než padesát procent. Suchý aerosol dokáže léčit, vlhký může být naopak zátěží třeba pro astmatiky, kteří přitom vyhledávají solné jeskyně nejčastěji. Bohužel to mnozí provozovatelé nevědí a lákají na půvabný interiér, zdobený nejrůznějšími fontánkami a vodopády. Vlhkost pak snadno zmíněnou padesátiprocentní hranici překročí.

  • Pokud jde o lázeňskou proceduru „solná pára“, při které se sůl vstřebává do pokožky, je účinná při ekzémech a podobných kožních problémech. Pro uvolnění dýchacích cest je solná pára nevhodná.   
Solná jeskyně

Ten, kdo nemá dýchací potíže a navštíví třeba vlhčí solné jeskyně jen pro duševní pohodu, tak špatně určitě neudělá, jen se nedocílí takového zdravotního efektu. Účinek na psychiku ovšem zůstane, protože prostředí je příjemné a uklidňující. Navíc podle colorterapie, neboli léčby barvou, může mít pobyt v solných jeskyních, kde převládá oranžovo-červené světlo, pozitivní vliv na sebevědomí, posílí nervový systém, pozitivně působí proti depresím, nespokojenosti a pesimismu. Některé solné jeskyně mohou mít jiné barvy (například do modra), vždy si v nich ovšem odpočinete.

Stačí živnostenský list

Trh se solnými jeskyněmi je poměrně kuriózní. Na to, abyste si otevřeli ve svém rodinném domě solnou jeskyni, potřebujete jen živnostenský list. Jediné, co musíte splnit, jsou hygienické normy. Žádné certifikáty ani atesty nejsou nutné. To, jestli bude solná jeskyně opravdu zdraví prospěšná, je na každém podnikateli.

Vyhrajte volňásky do wellness! Zúčastněte se Velké fotosoutěže serveru Vitalia.cz!

Přesto, že celá procedura může být úplně k ničemu, přispívají na ní některé české zdravotní pojišťovny. Většinou se jedná o příspěvek 500 korun na dlouhodobější proceduru. Vybrat si můžete ze všech solných jeskyní v ČR. Nezáleží tedy na tom, zda půjde pojištěnec do opravdu funkční solné jeskyně nebo nějaké amatérsky postavené. 

„Solných jeskyní je v České republice evidováno 243 (skutečný počet bude mnohem vyšší, pozn. aut.) a pokud bychom se podívali na to, z čeho jsou postaveny, tak zjistíme, že účelných jich bude opravdu tak do čtyřiceti,“ tvrdí Jiří Kubelka, předseda představenstva společnosti Salt Cave Invest, která v Evropě staví solné jeskyně.

Lidi nebo dobytek?

Solná jeskyně

Někteří majitelé solných jeskyních chtějí vydělávat s minimální investicí a leckdy pro své wellness komůrky nepoužívají léčivé kameny, ale nejrůznější levnější náhražky. Odstrašujícím případem je jedna plzeňská, dnes už naštěstí zavřená solná jeskyně. Podnikatelka ji postavila ze solných kvádrů, které se používají pro chov dobytka, který je má olizovat. Nešlo ani tak o to, že se jedná o podvod na klienty, to nikdo neřeší. Solnou jeskyni zavřel hygienik, protože se mezi děravými solnými kvádry a stěnou rozrostla plíseň, které pak odhalili neuvěřitelných dvacet metrů čtverečních. Pobyt v takových prostorách zdraví moc nepřidá.

Kdy může solná jeskyně opravdu pomoci

Mikroklima v solné jeskyni opravdu připomíná klima přímořské oblasti. „Bylo prokázáno, že minerální látky a stopové prvky se v solných jeskyních uvolňují mnohem intenzivněji než ve volné přírodě. Proto v průběhu 45minutového pobytu vdechnete množství odpovídající třídennímu pobytu u moře,“ říká dermatoložka prim. MUDr. Hana Zelenková, Ph.D a dodává, že v jeskyních vybudovaných ze soli z Mrtvého moře byly zaznamenány vynikající výsledky při výskytu kožních onemocnění – alergie, psoriáza, atopický ekzém a jiné. Stejně blahodárný efekt byl zjištěn při neurózách a psychickém stresu, vyčerpanosti, depresích, nemocech krevního oběhu, ischemii a vysokém krevním tlaku.

Podle čeho si vybíráte solnou jeskyni?

  • Podle doporučení známých
    15 %
  • Náhodně, podle lokality
    41 %
  • Podle vlhkosti a také prostředí
    11 %
  • Do solné jeskyně nechodím
    36 %
  • Trápí-li vás astma nebo máte jiný zdravotní problém, se kterým by vám mohla solná jeskyně pomoci, tak dříve, než zaplatíte poměrně drahou proceduru (minimálně pět 45minutových návštěv velmi brzy po sobě), zeptejte se na vlhkost a zajímejte se, zda mají generátory solného aerosolu, se kterými se účinky zvýší.

Solný generátor je přístroj velký asi jako mikrovlnná trouba, do kterého se dá certifikovaná přírodní kamenná sůl. Následně je elektromagnetem nadrcena a jako suchý aerosol je pouštěná do potrubí v místnosti, kam se dostane pomocí ventilátoru. Jedná se o solný prášek jemnější než mouka, který místností poletuje a může tvořit zdání mlhy. Dýcháte jej a pokud budete obnažení, přijmete jej i celým povrchem těla. Bez generátoru je koncentrace suchého solného aerosolu nižší a je to právě suchý aerosol, který pomáhá jako prevence a alternativní léčba různých chorob, zejména dýchacího ústrojí.

Solné panely ovšem i bez generátoru prohřívá teplo ze světla, tím se ze soli uvolňuje příznivý objem minerálů a stopových prvků (např. jód, bróm, draslík, hořčík, vápník, železo, selen), které sůl obsahuje a někteří provozovatelé solných jeskyní tvrdí, že jim solná jeskyně funguje dobře i bez generátoru.

Solná jeskyně doma? Proč ne!

To, že lze na léčivé soli vydělávat, si některé firmy uvědomují více než dobře a snaží se solné jeskyně přiblížit domácnostem. Na objednávku vyrábí solné panely, které nemusejí být nutně použity jen na výrobu solných jeskyní nebo solných lázní, jsou vhodné i pro dekoraci. Lze z nich vyrobit obklady stěn pokojů, speciální metodou lze ze soli „namalovat“ i různé ornamenty. Stěna je podsvícená a díky teplu funguje jako přírodní ionizátor, který efektivně uvolňuje negativní ionty. Léčivá sůl se tak dostává do domácností, kde blahodárně působí na lidský organismus.

Podobně fungují (i když ne v takové míře) solné lampy vyrobené z krystalů soli. Vzhledem ke svému chemickému složení mají příznivý vliv na očistu ovzduší znečištěného působením různých domácích elektrospotřebičů. Mikroklima v místnosti se solnou lampou se výrazně zlepšuje.

Pobyt v solné jeskyni z pravé mořské soli patří jednoznačně k pozitivům, kterými je možné rozšířit škálu léčebných prostředků bez nejmenšího rizika pro organismus. Léčebné kúry tedy s plnou zodpovědností doporučují přední odborníci z řad pneumologů, alergologů, pediatrů, kožních a jiných lékařů. Bohužel všichni zapomněli, že neexistují žádné normy solných jeskyní, které by účinky garantovaly.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).