Hlavní navigace

Reflexní masáž: Bolestivé znovuzrození

25. 3. 2009

Sdílet

Pouhé promačkávání a masírování chodidel vás může dostat do euforických výšin. Zmáčknutí jednotlivých bodů nohy cítíte až v mozku, tělo se příjemně chvěje a projíždí jím hřejivá energie. Reflexní masáž dokonce léčí, ale může i pořádně zabolet.

Reflexní masáž můžeme aplikovat na jakoukoliv část těla: na dlaně, ruce i na prsty, na hlavu a obličej, na páteř atd. Nejvyhledávanější a vlastně i nejúčinnější je však reflexní masáž chodidel. Celé to funguje v podstatě jednoduše. Lidské tělo je protkáno bezpočtem nervů, které začínají v mozku, prostupují orgány a končí právě třeba na chodidlech, kde se shlukují do bodů nebo plošek. Nervová dráha je tedy spojnicí mezi jednotlivými orgány a k nim přiřazenými body na chodidlech.

Sport-relax-Welness-refelxni-masaz-02

Jejich rozložení má rovněž svůj řád, který člověka navrací k jeho nevinnosti. Lidské tělo se na chodidlo promítá v embryonální poloze, podobá se tedy plodu v těle matky, páteř naleznete na vnitřních stranách, schoulenou hlavičku a všechny její části máme na palci a na ostatních prstech. Ve střední části plosky nalezneme body všech důležitých orgánů, pánev budeme hledat u paty atd. Kdo má horší představivost, může si své orgány zaměřit podle interaktivní mapy chodidel.    

K čemu je reflexní masáž dobrá

Reflexní body nebo plošky nám tedy umožňují, abychom se k nějakému vnitřnímu orgánu „dostali“ z povrchu těla. Jejich pravidelným promačkáváním můžeme například podporovat léčbu dlouhodobých chronických onemocnění nebo uvolňovat bolesti.

Využívá se i v případech, kdy se nemohou podávat některé léky, například v těhotenství atd. Masírováním navíc posilujeme příslušný orgán, nebo příslušnou část těla.

Reflexní masáž je dostupná všem

Typů masáží existuje mnoho a často nebývají levnou záležitostí. Každá navíc prospívá jinak a jinde. Kouzlo účinků však bývá v jejich pravidelnosti, což může pěkně otřást peněženkou. Reflexní masáž však nemusí být pouze od odborníka, poměrně snadno ji zvládne každý, tedy i váš partner nebo jiný člen rodiny. Máte-li nějaké potíže, neváhejte a strčte jim nohu do klína, nejlépe několikrát denně. Promačkávání chodidla je natolik příjemné, že nás to může svádět až k simulování nebo k lehké hypochondrii. Cítíte-li však opravdu bolest a není nikdo, kdo by se chtěl vašimi chodidly zabývat, zkuste „autopromačkávání“. Sice to není taková slast, ale na druhou stranu si je můžete masírovat, kdy se vám zlíbí (tedy pokud nejste například řidičem kamionu), a hlavně pořádně dlouho.               

Nevíte si rady? Zmáčkněte brzlík!

K mačkání bodů a plošek využíváme prsty, nejlépe palce, které zaujímají kolmý postoj. Každý bod stiskneme patnáct až dvacetkrát a v tlaku vždy vydržíme okolo dvou vteřin. Někdy to pekelně zabolí, což je signál, že s konkrétním orgánem nebo částí těla není něco v pořádku a tím spíše je třeba onu oblast masáží povzbudit.

Reflexní body a plošky mohou pomáhat i v obecnější rovině, například u nártu levé nohy, v blízkosti patní kosti, nebo na levé ruce, naleznete ve spojnici čtvrté a páté záprstní kůstky poměrně bolestivý bod nazývaný C, který údajně harmonizuje celý organismus. Po masáži volá, ať jde o začínající chřipku, bolest hlavy, nevolnost atd. Dalším důležitým bodem je bod brzlíku, někdy označovaný, jako bod Br. Brzlík byl až do šedesátých let minulého století tak trochu záhadou, pak se prokázal jeho význam pro imunitní systém a funguje to i v reflexní terapii. 

Když je bolest nesnesitelná, přejděte na hlazení

Bolest, v případě reflexní masáže sice léčí, ale nikdy by neměla být nesnesitelná. Taková varuje i před možným zánětem. Místo je tedy vhodné spíše jemně hladit, což platí i v případě nějakých orgánových komplikací, jako je například žlučníkový záchvat a podobně.    

Má bolestivá zkušenost, aneb „Gůůd for jůů!“

Než jsem vyrazila na svoji první reflexní masáž, zabrousila jsem na nejrůznější fóra a diskuse na internetu. Možná jsem nehledala dostatečně, ale všude byla jen chvála. Reflexní masáž je prý děsně příjemná a zvláštní. Pisatelé dokonce často „vykřikují“ něco v tom smyslu, že je lepší než sex. Taky jsem u toho měla orgasmus (…) svěřila se jedna z nich. Plná očekávání jsem tedy vešla do jednoho pražského salónu, usadila se do pohodlného křesla a za zvuku relaxační hudby se těšila na příchod masérky, drobné Thaiky.

Procedura začala krátkou koupelí obou nohou, poté lehké zahřátí chodidel a zmíněné promačkávání jednotlivých bodů nejprve jedné nohy. Vše ze začátku vypadalo velice slibně. Opravdu jsem jednotlivé dotyky cítila až v mozkové kůře, skoro jsem se nechala unášet příjemnými pocity… v tom přišla první ostrá bolest. Nebyla tak velká, abych vykřikla, spíše trvala dlouho, až to bylo nepříjemné.

Pak jsem si všimla masérčiných očí – a tam to bylo, něco šíleného. Ihned jsem věděla, že jsem teď a tady naprosto bezbranná. Byla opravdová profesionálka, v prstech měla grif a mě bylo jasné, že moc dobře zná všechny body a plošky na lidském těle. Vůbec nepochybuji o tom, že stejně tak moc dobře ví, kde to zmáčknout, aby jednoduše nastal konec. 

Masérka mne však zjevně nechtěla sprovodit ze světa a pečlivě sledovala moje reakce. Když mnou bolest projela, až jsem téměř vykřikla, starostlivě se mě zeptala, zda to bolí: „Fííl pejn?“ Odpověď vyčetla z mého výrazu, šibalsky se usmála a dodala „Gůůd for jůů,“ ani ji nenapadlo na chvilku s tím mačkáním přestat. Pokračovala. Někdy to bylo příjemné a jindy pekelně bolestivé. Bolelo? To jsem ještě netušila, co se stane, až se drobná Thaika s ďáblem v oku dotkne mého lýtka. Teprve teď to byla bolest! Dokonce mi do lýtek bušila, až jsem měla pocit, že se z nich všechno maso rozletí po místnosti a já už je nikdy nesesbírám. Nicméně se zaťatými zuby jsem vydržela i toto mučení. Po masáži druhého chodidla a lýtka se masérka vrhla na moje ruce, každý prst byl sice „vykřupnut“, ale opravdová bolest v podstatě žádná.

Sport-relax-Welness-refelxni-masaz-04Původně jsem se nejvíce těšila na masáž chodidel, ale nejpříjemnější bylo až masírování hlavy, tedy temene, spánků i nadočních oblouků. Konečně jsem si začala masáž opravdu užívat. Jenže po chvilce se má trýznitelka rozhodla, že nevynechá ani moji páteř. Toho jsem se po zkušenosti s lýtky opravdu bála. Za melodie křupání doplněné o „gůůd for jůů“ mi „reflexně“ projela celou páteř. Po devadesáti minutách celkové masáže jsem byla ráda, že lidské tělo nemá více částí.

Přestože po masáži nezůstalo na mém těle jediné nedotčené místo a bylo hnuto každým kloubem, cítila jsem se jako znovuzrozená, dokonale uvolněná a nic mě nebolelo. Náladu mi však zkazila výše uvedená interaktivní mapa. Ihned jsem na ní zaměřila má nejbolestivější místa a s hrůzou jsem zjistila, že nemám v pořádku střeva, slezinu, plíce a vlastně mám v háji celou imunitu. Možná bych se měla objednat na další reflexní masáž a začít s léčbou…

Reflexní masáže nabývají pro své blahodárné účinky stále více na oblibě a tudíž je dnes nabízí většina masérských salonů.

Délka masáží se odvíjí od množství masírovaných částí těla: Masáž pouhých plosek nohou může trvat dvacet minut a cena bývá okolo dvou až tří set korun. Chcete-li reflexní masáž celého těla, budete muset strávit v salonu i hodinu a půl, za kterou zaplatíte od pěti set do dvou i více tisíc korun.    

Fotografie: Ivana Dvorská

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).