Hlavní navigace

Aromaterapie: pouhá relaxace nebo léčebná metoda?

13. 2. 2009

Sdílet

Aromaterapie je metoda alternativní medicíny, která používá rostlinné tzv. esenciální oleje, a jiné přírodní látky rostlinného původu na ovlivnění lidského zdraví a psychiky. Při aromaterapeutickém ošetření by se mělo harmonizovat tělo i duše a klientovi se dostane příjemných voňavých prožitků.

Vonné oleje se používaly již před mnoha tisíci lety ve starověkém Egyptě při masážích, inhalacích a balzamování těl. Starověcí Římané využívali oleje jako desinfekci při vykuřování prostor jako prevence nebezpečných epidemií. Nový zájem o tuto metodu podnítil francouzský chemik René-Maurice Gattefossé ve dvacátých letech dvacátého století. Zkoumal možnosti využití vonných olejů v parfumérii a přitom objevil jejich léčebné účinky. Od té doby začal zájem o aromaterapii růst, a tak se stala jednou z nejrozšířenějších metod alternativní medicíny, ale také součástí mnohých relaxačních procedur. Sport-relax-wellness-Aromaterapie-4

Aromaterapie pracuje s esenciálními oleji, které se získávají z různých částí rostlin. Výroba olejů je velmi složitý a nákladný proces. K získání malého množství oleje je potřeba velké množství suroviny, například ze zhruba 115 kg růžových lístků se získá jen 25 ml silice. Problematická je však kvalita olejů. „Desítky firem prodávají aromaterapeutické „zaručeně pravé neředěné esenciální či éterické bylinné oleje“, popisuje aromaterapeutka Adéla Zrubecká. Toto označení však nezajišťuje kvalitu, protože na trhu jsou čistě chemické náhražky vydávající se za přírodní produkty. Z tohoto důvodů je dobré pečlivě sledovat složení oleje a obsah chemických látek. Jistotou je přírodní kosmetika, ideálně v bio kvalitě, která zajišťuje zcela přírodní původ bez přídavků chemikálií. Ta se skrývá pod českým označením CPK (Certifikovaná přírodní kosmetika) nebo zahraničním „EcoCert" či „Soil Association Organic Standard“.

Pohodlně se usaďte a začínáme…

Podle Barbory Novákové z Asociace českých aromaterapeutů jsou v Česku tisíce lidí, kteří praktikují v masérských a kosmetických službách aromaterapii. „Také laické používání aromaterapie je velmi rozšířené,“ dodává. Samotná profesní asociace sdružuje více než 900 členů. Jejich péči nejčastěji vyhledávají klienti s pohybovými obtížemi a očekávají o něco příjemnější masáž. „Obvykle zjisti, ze regenerační účinky aromaterapeuticke masáže pomáhají řešit i celou radu dalších potíží, které je trápí,“ popisuje Zrubecká.

„Každý kvalifikovaná aromaterapeut vede při první návštěvě s klientem rozhovor, ve kterém se soustředí na nejrůznější aspekty klientova stavu,“ vysvětluje Zrubecká. Aromaterapeut se kromě aktuálních obtíží a zdravotní historie může ptát na kvalitu spánku, stravy, pitného režimu, ale také, zda netrpíte zimou. „Poté terapeut vybere z éterických olejů, kterých je k dispozici zhruba 80 druhů, 3 až 5 nejvhodnějších, které budou klientovi v dané situaci přesně sedět,“ doplňuje.

Samotná terapie probíhá nejčastěji formou masáže, která trvá zhruba 1,5 až 2 hodiny. „V závislosti na potížích může ošetření zahrnovat konzultaci k použití éterických olejů, aplikaci masti, obkladu, kosmetických přípravků, koupel a inhalaci,“ popisuje aromaterapeutka. Někdy si také klient odnáší olej domů, aby mohl jej použít při inhalaci nebo koupeli.

Sport-relax-wellness-Aromaterapie-5Samotná doba trvání terapie se liší od druhu obtíží. „Například kašel nebo zahlenění lze vyřešit v řádech několika dní, ale vyřešení chronických obtíží může trvat několik měsíců,“ vysvětluje Zrubecká, „jsou ovšem i vážnější případy, kdy aromaterapie vždy zůstane pouze doplňkovou léčbou, která však pomáhá výrazně zlepšit kvalitu života pacienta.“

Voňavé, ale jen placebo?

Aromaterapie v posledních letech proniká i do tradičních lékařských oborů. V mnohých porodnicích se vonné oleje používají při zklidnění matek před porodem nebo dokonce během porodu. Nejčastěji si ženy přinesou vlastní oleje a aromalampu. Samotný léčebný účinek je podle lékařů sporný. „Odsoudit aromaterapii jako šarlatánství by bylo stejně chybné, jako jí přisuzovat plné léčebné účinky. Skutečnost je taková, že příjemná vůně zlepší ladění nejen nemocnému, ale i zdravému člověku,“ vysvětluje Prof. MUDr.Oskar Andrysek, DrSc. Podle něj je důležité, že aromaterapie neškodí, ale zvedne psychiku, a léčení tak probíhá lépe. „Vůní neublížím, ale pomůžu bolavé duši, a to je dost,“ dodává.

Nebezpečná je však podle profesora Andryska situace, kdy se pacient spolehne pouze na aromaterapii a odmítne své vážné zdravotní problémy řešit pomocí lékaře. „Alternativní“ léčba vážných nemocí je nejen nezodpovědná ze strany aromaterapeuta, ale také dost riskantní. K nepříjemnostem může také dojít, když klient zatají aromaterapeutovi své alergie, a pak dostane olej, který u něj vyvolá alergickou reakci. Ta se může projevit vyrážkou, svěděním, ale také dýchacími obtížemi. Proto je potřeba vonné oleje velmi pečlivě vybírat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).