Hlavní navigace

Třeboň, aneb jihočeské Lurdy

30. 3. 2009

Sdílet

Třeboň má hodně lidí spojenou se štědrovečerním kaprem vyloveným v některém z mnoha zdejších rybníků, s filmovým festivalem animovaných filmů, s jihočeskou architekturou, perfektním terénem pro cyklo- i pěší turistiku a samozřejmě s lázněmi, kde se leckdo díky zdejší léčbě postaví opět na nohy. Její efektivitu jsem si vyzkoušela na vlastní kůži hned dvakrát, po operaci páteře a kolena.
Třeboň-02

Stále častěji přijíždějí do Třeboně mladší pacienti, které bohužel trápí nemoci, které se dříve projevovaly až u lidí ve vyšším věku. Na vině je jednak špatný životní styl, kdy většina z nich vysedává převážně u počítačů nebo v autě, a na pravidelný pohyb si pro samou práci nenajdou čas, jednak zranění při sportování těch aktivnějších. Bez ohledu na věk pomáhá zdejší léčba zlepšit funkce pohybového ústrojí každému, kdo ji absolvuje. Právě na tu jsou lázně zaměřené. Nabízejí především slatinné koupele, slatinné zábaly a masáže vhodné při rekonvalescenci po závažných onemocněních.

Slatina – základ léčby

Hlavní léčebnou, a pro Třeboň typickou metodou je využití slatiny. V komplexu blat uložených v Třeboňské pánvi jsou velké zdroje tzv. humolitu, který se využívá pro své léčivé účinky. Je především organického původu a základ tvoří rostliny jako ostřice, orobinec, rákos, z anorganických složek obsahuje hlavně železo a síru, vysvětloval mi spolupacient Pavel Novotný, profesí zemědělský inženýr, když jsme se dali do řeči při čekání na čas koupele, při které si každý doslova „bahní“ v černé rozmělněné, naředěné a ohřáté kašovité hmotě, která tělo postupně a rovnoměrné prohřívá. Kromě tepelného účinku působí rašelina blahodárně také na kůži, kterou hydratuje a celkově zvyšuje obranyschopnost.

K dalším léčebným metodám, které se v Třeboni uplatňují, patří perličková, uhličitá a velmi oblíbená, tzv. přísadová koupel s výtažky z bylin, částečná vířivá lázeň – jinak si vířivek může nyní každý dosyta užít ve welness komplexu Lázní Aurora. Nechybí ani skotský střik a sauna.

Třeboň-03

Po slatině nebo koupelích a prohřátí těla v zábalu následují obvykle masáže: klasická ruční částečná, podvodní, reflexní, celotělová aromamasáž, mechanická Hydrojet. V nabídce je rovněž japonské masážní lůžko, manuální i přístrojová lymfodrenáž.

Většinou se tady léčí lidé, které trápí bolesti zad a kloubů, proto je pro zdejší lázně typický také přívlastek „pohybové“. Především se jedná o revmatické choroby (revmatoidní arthritis, ankylosující spondylitis – morbus Bechterew, sekundární a seronegativní arthritidy), degenerativní onemocnění kloubů (osteoarthrosy zejména koxarthrosa a gonarthrosa), vertebrogenní algický syndrom, funkční poruchy kloubů, svalů apod., stavy po úrazech a operacích pohybového aparátu (včetně operací s náhradou kloubní) a osteoporózu.

Samozřejmě existuje řada zdravotních důvodů, proč někteří pacienti, ač by to jejich pohybový aparát potřeboval, nemohou lázeňskou léčbu absolvovat, nebo jen s určitým omezením. Na vině mohou být například problémy se srdcem či inkontinence.

Většině pacientů pomáhají zdejší terapie – fyzioterapie, skupinová léčebná tělesná výchova, oblíbené cvičení v bazénu se slanou vodou, ta je mimochodem i v pětadvace­timetrovém bazénu, dále fitness, kde každému upraví individuální program na míru jeho neduhu a potřeby posílení problémových partií a samozřejmě blahodárné plavání. Ovšem je třeba plavat správně.

Jak na to, se dočtete v článku Čtyři způsoby správného plavání.

Součástí léčby jsou rovněž fyzikální terapie, ke kterým patří elektroléčba (DD proudy, interferenční proudy, iontoforéza, stimulační proudy, galvanická lázeň, krátkovlnná diametre), magnetoterapie, ultrazvuk, světloléčba (infračervené světlo, biolampa, jasné světlo, laser), parafín, kryoterapie – opak sauny, tedy léčba chladem, a ze speciálních procedur je třeba zmínit akupunkturu, inhalace, oxygenoterapie a plynové injekce.

Zatímco uvedené procedury pomáhají například při bolestivé artritidě a moje spolupacientky ve věku mezi třiceti a čtyřiceti lety si je pochvalovaly s tím, že je některé z nich zbaví minimálně na tři měsíce pronikavých bolestí, na mé neduhy se osvědčila zmíněná rašelina, masáže a pravidelný pohyb, včetně specifické terapie – tance, který byste na rozpisu sice nenašli, ale zato jej lékaři doporučují.

Neustálý dohled odborníků

Třeboň-01

Léčba probíhá pod neustálým dohledem lékařů, kteří každému pacientovi předepíší procedury na celý pobyt, které lze pochopitelně podle momentálních obtíží kdykoliv upravit a pozměnit.

Zatímco dříve sem přijížděli jenom lidé, kteří byli po operacích, nebo je sužovaly nepříjemné bolesti kloubů, dnes využívají zdejší procedury i lidé relativně zdraví v rámci prevence. Mohou zvolit některou z mnoha možností pobytů a výjimkou nejsou ani prodloužené víkendy, o které je velký zájem. Také tito klienti podstupují lékařskou prohlídku a při vlastních procedurách jsou v rukách odborníků, kteří musejí splňovat kvalifikační požadavky.

V poslední době sem přijíždí mnoho lidí, kterým poukaz věnovali jejich blízcí. O tom, že je i kratší pobyt v třeboňských lázních skvělým dárkem k mnoha příležitostem, nemůže být pochyb. V lázních jsou na to připraveni nabídkou mnoha „balíčků“.

Pokud se zdejší režim zkombinuje se skutečně dietní stravou podle zásad zdravé výživy, pacienti se dokonce vracejí z Třeboně se sníženou váhou, což je také skvělý motiv pro úvahu o zdejším pobytu.

Některé zdravotní potíže sice léčebný pobyt zcela neodstraní a odstranit ani nemůže, ale to, že se lidé tzv. dostávají do formy, má rozhodně blahodárný vliv na jejich zmírnění a čas strávený v třeboňských lázních je tak prospěšný po fyzické i psychické stránce.

Třeboň každému doporučuji, i když se nedá věřit na zázraky, blahodárné účinky na tělesné schránce se projevují.  Mohu to potvrdit na vlastní zkušenosti. Zatímco jsem do Třeboně přijela o berlích, po návratu jsem je vyměnila za speciální hole pro nordic walking – vřele doporučuji.

Návod jak na to, najdete v článku Choďte zdravěji, seznamte se s „Nordic walking“.

Do Třeboně také za poznáním

Třeboň-04

Třeboň a okolí nabízí také řadu možností k dlouhým procházkám a k cyklistice, v zimě zase na běžky, nebo za poznáním kraje rybníků a bohaté historie jihočeských měst a obcí.

Za zmínku stojí také příjemný kulturní a společenský život, který je přirozenou součástí léčby a program může navštívit každý, nejen lázeňští hosté.

Okolí je protkané spoustou cyklistických i turistických tras, takže vás brzy pozveme na nějaký výlet s návštěvou zajímavých míst.

Příklady některých procedur

Slatinná koupel: V kašovité směsi slatiny a vody o teplotě 39°C, trvá 15 min., následuje sprcha a suchý zábal (15 min.). Je vhodná zejména u revmatických onemocnění, degenerativních poruch kloubů a svalů, ale i preventivně při zvyšování obranyschopnosti organismu. Vzhledem k tepelné a tlakové náročnosti je nutná předchozí ordinace lékařem.

Slatinný zábal: Směs o vyšší hustotě a teplotě 40°C, trvá 15 min., aplikuje se na postižená místa, následuje sprcha a suchý zábal (15min.). Podává se v případě, kdy není možno absolvovat slatinnou koupel, rovněž na základě ordinace lékařem.

Perličková koupel: Teplota koupele je 36 – 38°C, trvá 15 min., vzduch při ní probublává z drobných trysek, následuje suchý zábal (15 min.). Působí relaxačně až sedativně, ve vyšších teplotách lehce dráždivě s jemným masážním účinkem.

Přísadová koupel (jodová, solfatanová, bylinková): Mají teplotu 37°C, trvají 15 min., následuje suchý zábal (15min.). Působí mírné prohřátí organismu s příznivým účinkem přísady na kůži.

Uhličitá koupel: S přísadou oxidu uhličitého, teplota 34°C, trvá 15 min., suchý zábal (15 min.). Má specifický vasodilatační účinek, je vhodná u onemocnění srdce a cév.

Kombinovaná koupel: Perličková koupel s přísadou bylin. Trvá 15 min., suchý  zábal rovněž 15 min.

Vířivá lázeň částečná:  Na horní nebo dolní končetiny, teplota 37°C, trvá 10 min. Má osvěžující účinek na končetiny s jemným masážním efektem proudu vody.

Skotský střik: Střídavá masáž těla proudem vody o vyšší a nižší teplotě, trvá 3–5 min., končí vždy chladnou vodou. Má dráždivý a masážní účinek.

Sauna: Opakovaný střídavý pobyt v potírně s teplotou 80–90°C po dobu několika minut s ochlazením ve sprše nebo bazénku se studenou vodou. Je vhodná pro otužování a zvyšování obranyschopnosti organismu.

Klasická ruční masáž: Mechanické působení ručními hmaty za pomoci masážní emulze (délka trvání částečné masáže 15 minut, celotělové 50 minut). Vede k uvolnění kůže, podkoží, svalů s následným zvýšeným prokrvením a regenerací.

Podvodní masáž: Masáž proudem vody pod hladinou v koupeli, trvá 15 min. Spojuje se zde mechanický a tepelný účinek s vodním prostředím.

Reflexní masáž: Ruční působení speciálními hmaty bez použití masážního prostředku, trvá 30 min., 3–4 sezení, provádí ji fyzioterapeut. Sestava je buď šíjová, zádová nebo pánevní. Ovlivňuje reflexní změny kůže, podkoží a svalů.

Mechanická masáž – Hydro jet: Suchá masáž tryskami na vodním lůžku v teplém prostředí, trvá 15 min.

Fyzioterapie: Ošetření fyzioterapeutem za pomoci různých manuálních a rehabilitačních technik zvolených na základě kineziologického rozboru, trvá 30 min.

Léčebná tělesná výchova skupinová: Cvičení pod vedením fyzioterapeuta,  trvá 30 min., zaměření se volí dle diagnózy.

Foto: Archív


Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).