Firmy své produkty se zvýšeným obsahem bílkovin – může jít o různé většinou sladké tyčinky stejně jako o mléčné výrobky – s oblibou prezentují jako zdravější alternativu ke sladkostem nebo dokonce jako nezbytný doplněk pro aktivní životní styl. Jak však upozorňuje český spotřebitelský časopis dTest, většina lidí žádné extra bílkoviny nepotřebuje
.
Vychází přitom ze zjištění dánské spotřebitelské organizace Forbrugerrådet Tænk, která se zaměřila na široce dostupnou nabídku těchto potravin a zhodnotila ji.
V posledních letech panuje kolem bílkovin obrovský humbuk. Někteří lidé si pak myslí, že jim ve stravě chybí bílkoviny, a jiní si zase chtějí koupit sytou svačinu nebo sladkost s menším množstvím cukru, citovala tamní organizace Sisse Fagt, hlavní poradkyni Národního potravinářského institutu. Případně si podle ní myslí, že když si takový výrobek dají, udělají tím něco pro své zdraví.
Ve skutečnosti ale většina běžně se stravujících lidí přijímá bílkovin dostatek, a to i při nižší konzumaci masa nebo mírné fyzické aktivitě, shodují se spotřebitelské organizace.
Je pravda, že dostatečný příjem bílkovin doporučují odborníci na výživu i na základě poznatků z posledních let. Jak potvrzují různé studie, proteiny ve stravě napomáhají budování nebo zachovaní svalové hmoty. Má to všem jednu podmínku. Je potřeba, aby člověk svaly používal a pravidelně alespoň dvakrát třikrát týdně posiloval,
vysvětluje odborník na sportovní výživu Pavel Suchánek. Není hned nutné chodit do posilovny, cvičit se dá i doma, ale v každém případě je lepší pořídit si k tomu nějaké činky a další vybavení, má to větší efekt než posilování s vlastní váhou.
Každopádně, nemít dostatek pohybu a snažit se všechno dohnat bílkovinami, nedává smysl. Nebude to mít žádný efekt. Snad s výjimkou toho, že takové jídlo je lepší na hlad než to bez bílkovin, protože zasytí na delší dobu. Ale k tomu nepotřebujete speciální tyčinky za desítky korun.
Existuje mnoho přirozených a levnějších alternativ, krom již zmíněného skyru a ovesné kaše také tvaroh, celozrnné pečivo, luštěniny, ořechy, a semena, libové drůbeží maso a ryby, vejce. Jsou přirozeně bohaté na bílkoviny, a přitom neobsahují množství přidaných cukrů, tuků či aditiv jako mnohé proteinové výrobky.
Galerie: Jídla plná bílkovin
Nenechte se nachytat
Zájem o proteinové výrobky v posledních letech dramaticky vzrostl. Jak vyčíslila dánská spotřebitelská organizace, v tamních obchodech řetězce Coop se od roku 2020 do roku 2024 zvýšil prodej proteinových tyčinek čtyřnásobně. Zvýrazňování obsahu bílkovin na obalech vytváří falešný dojem, že produkt je zdravý nebo dokonce nezbytný. Přitom obsahuje často i vysoké množství cukru, tuku nebo soli.Další problém spočívá v umístění v obchodech. Výrobky bývají prezentovány jako běžné potraviny, nikoli v oddělení cukrovinek, kam mnohé z nich patří.