Hlavní navigace
největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Přihlásit
Zůstat přihlášen
Registrovat
Zapomenuté
heslo
nebo
jméno
Vitalia.cz
»
Témata
»
bílkoviny
bílkoviny
1
–
30
/
48
První strana
Předchozí strana
1
2
Následující strana
Poslední strana
Čím více bílkovin, tím větší svaly a rychlejší hubnutí? To rozhodně neplatí, říká nutriční terapeutka
Bílkoviny jsou pro hubnutí i pro tvorbu svalů důležité, ale neplatí přímá úměra, že čím víc bílkovin, tím větší bicepsy. Proč jsou vlastně bílkoviny důležité a kolik bychom jich denně měli přijmout, poradí nutriční specialistka Kateřina Šimková.
Kateřina Čepelíková
31. 5. 2024
Tohle jsou věci, které nejspíš běžně děláte, a proto nehubnete
Snažíte se shodit pár kil, ale jde to těžko? Možná vám ve štíhlejším já brání nedostatečný a nekvalitní spánek, stres, nedostatek bílkovin a řada dalších věcí, které považujete za nepodstatné. A přitom hrají významnou roli.
Redakce
5. 4. 2024
Počet nových komentářů
3
Quinoa obsahuje hodně bílkovin a vlákniny, ale mezi výrobky jsou dost velké rozdíly
Zaslouží si quinoa, jedna z nejstarších plodin světa, označení superpotravina? V takovém smyslu se o ní často píše, pod takovým označením se často objevuje na pultech obchodů a v e-shopech. Spotřebitelský časopis ukázal, že zdaleka ne všechna.
Radka Wallerová
21. 3. 2024
Test: Mléčné výrobky s proteinem neobsahují vždy tolik bílkovin, kolik slibují
Aktualita
Časopis dTest podrobil testu šestnáct produktů, které se na obalu chlubí tím, kolik bílkovin obsahují. A laboratoř odhalila, že některé výrobky mají proteinu méně, než deklarují.
Redakce
20. 9. 2023
Ty nejlepší pistácie? Jsou tmavě zelené a uskladněné v lednici
Poznat zralé a dobré pistácie je snadné, jejich kvalitu poznáte i skrze sáček, v němž se obvykle prodávají. Poradíme jak. Bonusem budiž informace o tom, jaké benefity pistácie představují pro naše těla a jak je skladovat, aby dlouho vydržely.
Redakce
21. 4. 2023
Spotřeba sýrů stoupá, lidé častěji kupují kvalitu i zahraniční speciality
Plátkový sýr na pečivo, grilovaný hermelín nebo parmazán nastrouhaný na těstovinách. Češi mají sýry čím dál radši a snědí jich víc než v minulosti, za rok přes 14 kilo. A nevadí jim ani připlatit si za kvalitu a vyzkoušet i nové druhy.
Anna Dvořáková
13. 3. 2023
Počet nových komentářů
1
Jaké jídlo můžete jíst před spaním, abyste po něm nepřibrali. A v kolik vlastně?
Pokud neudržíte své chuti na uzdě a najíte se těsně před tím, než jdete spát, rozhodně přiberete. Tohle varování slyšel asi každý, spolu s radou, že jíst by se mělo nejpozději tři hodiny před usnutím. Přitom to nemusí být tak úplně pravda.
Kateřina M. Košutová
17. 10. 2022
Hrušky nikdy neloupejte a nedávejte je poblíž jiného ovoce, zkazilo by se
Voní, rozplývají se na jazyku, skvělé jsou samotné, ale i se sýrem či masem. Obecně si jich ale málo vážíme a považujeme je jen za jeden z nejobyčejnějších druhů ovoce. Hrušky přitom mají co nabídnout, a to nejenom po stránce gastronomické.
Kateřina M. Košutová
21. 9. 2022
Quinoa, netradiční dietní příloha plná bílkovin. Už jste ji ochutnali?
Drobná semena, která se dají uvařit na sladký i slaný způsob, znaly už dávné jihoamerické civilizace. Považovali quinou za posvátnou potravinu a moderní věda jim v tomto názoru dává svým způsobem za pravdu. Pochutnat si na ní mohou bez obav i lidé s celiakií a jako jedna z mála rostlin vám dodá slušnou porci bílkovin.
Kateřina M. Košutová
16. 9. 2022
Znáte Buddha bowl? Exoticky vypadající zdravý oběd zvládnete i doma
Zdravé, cenově dostupné, nenáročné na přípravu a v kuchyni stále oblíbenější. Řeč je o jídle zvaném Buddha bowl, které už si našlo cestu i na české talíře. Základní pravidlo? Nikdy nesmí chybět čtyři klíčové ingredience.
Helena Singerová
15. 9. 2022
Sedm rad pro opravdu zdravý salát k obědu
Salát k obědu? Ano. Zeleninový salát jako příloha k masu? Ano. Samotný zeleninový salát? Ne. Jak nutričně vyvážit jídlo, které bývá nejvíce energicky bohaté, tedy oběd? Radili jsme se s výživovou specialistkou.
Kateřina Čepelíková
3. 8. 2022
Český chovatel vyprodukuje 1,5 tuny hmyzu pro gastronomii. Potenciál je však vyšší
Minimální nároky na prostor i spotřebu vody v chovech, zejména ale přínos pro spotřebitele – to jsou jen některé z výhod potravin a kulinářských produktů z hmyzu, jehož role v zajištění dostatku kvalitních potravin postupně roste také v naší zemi.
Petr Havel
20. 7. 2022
Počet nových komentářů
1
Vodní meloun není jen šťavnaté osvěžení, ale také bohatý zdroj řady cenných látek
Málokdo si umí představit léto bez šťavnatého melounu. Dokáže osvěžit, zahnat žízeň a navíc skvěle chutná. Ale to není všechno. Skrývá v sobě řadu živin, které pomáhají lidskému zdraví v mnoha oblastech a nenacházejí se jenom v dužině, ale i v dalších částech melounu.
Kateřina M. Košutová
13. 7. 2022
Bílkoviny dodávají tělu energii, jejich nadměrný příjem spíše škodí
Lidské tělo potřebuje proteiny ve velkém množství. Pomáhají k regeneraci svalů, dostatku energie a celkově vyváženému fungování organismu včetně hospodaření s některými látkami. Bez nich hrozí únava a úbytek svalové hmoty. Nadměrný příjem bílkovin však zdraví naopak ohrožuje.
Kateřina M. Košutová
20. 6. 2022
Jak získat kvalitní bílkoviny z potravin a k čemu jsou dobré proteinové tyčinky a prášky
Množství bílkovin v jídle si hlídá hlavně člověk snažící se zhubnout nebo ten, kdo chce nabrat svalovou hmotu. Důležité jsou ale pro všechny. Kde je nejvíce bílkovin a proč nedat na marketingové triky výrobců?
Kateřina Čepelíková
14. 3. 2022
Tvarohový Pribináček má víc bílkovin, kvalita i u malých výrobců roste
Nedávné Mlékárenské dny v Přibyslavi byly skvělou příležitostí zmapovat novinky na našem trhu. A není jich málo. K mání v obchodech tak jsou mléka v tom nejekologičtějším obalu, produkty se zvýšeným množstvím bílkovin i tradiční výrobky s netradičními ingrediencemi.
Petr Havel
16. 9. 2021
7 tipů pro zdravější a chutnější smoothie
Stále stejná kombinace ovoce nebo ovoce se zeleninou už může vaše chuťové buňky nudit. Když ale přidáte ovesné vločky, avokádo, granátové jablko nebo zázvor, budete mít smoothie zas o trochu raději.
Susan Bowermanová
26. 7. 2021
Potemník je nejchutnější, říkají zpracovatelé jedlého hmyzu
Rozhovor
ROZHOVOR – Hmyz je výživný, křupavý, zdravý, a navíc ekologický. Říká se, že je jídlem budoucnosti. Stává se stále běžnější pochoutkou i u nás. Důkazem může být produkce firmy WormUP, která zpracuje 700 kg hmyzu měsíčně.
Helena Singerová
13. 7. 2021
Luštěninové mouky: jsou bez lepku a nenadýmají
Luštěninové mouky jsou hit. Čočková, hrachová či cizrnová mouka perfektně nahradí porci luštěnin, kterou bychom všichni měli sníst alespoň jednou týdně, a hodí se do mnoha receptů. Jak se vyrábí a kam je můžeme přimíchat?
Kateřina Čepelíková
4. 5. 2021
Přírodní syrovátkové nápoje: u nás Popelka, ve Švýcarsku symbol
Celá řada nutričních odborníků považuje za jeden z nejlepších (ne-li vůbec nejlepší) zdroj bílkovin syrovátkový protein. Přesto není v ČR příliš velký zájem ani spotřebitelů, ale ani výrobců, o tekuté syrovátkové nápoje. Syrovátka je přitom velmi zdravá.
Petr Havel
19. 3. 2021
Budujete svaly? Nezapomínejte na bílkoviny a související dusíkovou bilanci
Bílkoviny, které přijímáme v potravě, stejně jako ty vyskytující se v našem těle (např. v podobě svalové tkáně), se skládají z aminokyselin obsahujících dusík. Jak může dusíková bilance ovlivnit budování svalové hmoty?
Susan Bowermanová
8. 2. 2021
Pevné svaly chrání před nákazou v jakémkoli věku
Dostatek bílkovin a pohyb jsou důležité pro zachování svalstva a prevenci nemocí. Skutečně systémovou ochranou i pro nejvíce koronavirem ohroženou skupinu lidí – tedy pro seniory – je potřeba se hýbat a kvalitně se stravovat.
Petr Havel
21. 1. 2021
Počet nových komentářů
9
Odborníci se zaměřili na bílkoviny ve výživě: vyšší příjem proteinů v jídle neškodí, říkají
Příjem bílkovin pro zdraví je naprosto zásadní, připomínají odborníci ze Společnosti pro výživu. V současnosti dochází k přehodnocení významu proteinů, pokud jde o jejich optimální příjem. Mění se pohled na bílkoviny ve stáří, v nemoci, u sportovců i při hubnutí.
Petr Havel
22. 12. 2020
Vegani a vegetariáni by měli jít každý rok na test krve, doporučují lékaři
Podle lékařů je velmi běžné, že vegani a vegetariáni krátce po počátečním nadšení ze změny stravování a očisty těla od těžkých živočišných tuků narážejí v souvislosti se svou dietou na zásadní zdravotní problém – selektivní podvýživu. Zapomínají si totiž často dávat pozor na to, jestli je jejich strava dostatečně bohatá na látky, které jsou nezbytné pro správné fungování organismu a jeho nutriční potřeby.
Redakce
17. 10. 2020
Počet nových komentářů
12
Test eidamů – chutí nenadchnou, ale překvapí množstvím bílkovin
Na eidam se někdy nahlíží jako na laciný sýr nevalné kvality. Spotřebitelská organizace dTest ověřila, zda si takovou pověst zaslouží.
Redakce
4. 10. 2020
Bílé jogurty podle obsahu bílkovin
Mléčné výrobky jsou jedním z cenných zdrojů bílkovin v potravinách. Neochucené jogurty, skyry či třeba tvarohy jsou produkty, které často konzumujeme právě za účelem příjmu proteinů. Jak se v tomto ohledu liší?
Karolína Otavová
27. 4. 2020
Neochucené bílé jogurty: který vybrat?
Nevíte, jaký mléčný výrobek zvolit z široké škály neochucených jogurtů? Ať již jde o klasické bílé jogurty, nebo o tzv. řecké, či výrobek s názvem skyr, jedno mají společné.
Karolína Otavová
25. 3. 2020
Počet nových komentářů
5
Ketonová dieta? Možná na chvíli
Myši krmené prakticky čistým tukem byly po týdnu zdravější, ale pak začaly převládat negativní účinky takové stravy. Autoři studie z Yale University uvažují, zda z toho lze vyvodit něco o smyslu ketonových diet u člověka.
Pavel Houser
3. 3. 2020
Počet nových komentářů
2
Jíst bez problémů se zažíváním? Význam enzymů ve stravě
Enzymy jsou nedílnou součástí lidského organismu a složkou nezbytnou pro naše zdraví. V těle jich najdeme velké množství – až tři tisíce různých druhů. Tyto bílkoviny jsou jen dalším dílkem do skládanky zdravého životního stylu.
Michaela Polcarová
13. 2. 2020
Na budování svalů potřebujete víc než jen bílkoviny
Proteinové nápoje i jogurty zaplavily náš trh, chceme svaly, tak je budujeme za pomocí bílkovin, přičemž ubíráme sacharidy a tuky. Jenže to je chyba.
Susan Bowermanová
11. 12. 2019
1
–
30
/
48
První strana
Předchozí strana
1
2
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Absces konečníku (Rektoanální absces)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Melanom může mít každý, ale většinou jde o blonďáky s modrýma očima
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji