Hlavní navigace

Příklad úspěšného comebacku: Kofola

5. 3. 2013

Sdílet

 Autor: www.kofola.cz
Kofola měla být původně Kofocola. Kvůli ochranné známce název zkrátila a zůstal jí podnes. V tajném receptu používá místní byliny a úspěšně se drží navzdory „kolové“ konkurenci.

Existuje-li v posledních letech na tuzemském trhu nealkoholických nápojů nějaký příklad velmi úspěšného návratu druhdy zavedené značky, je to nepochybně Kofola. Výrobek, který hrál v předlistopadovém období roli domácí alternativy ke colovým nápojům všeho druhu, mohl přitom klidně skončit v propadlišti dějin. Neskončil však, a stejně jako celá řada dalších potravin a nápojů opět spoluutváří identitu české potravinářské a nápojářské produkce oproti konkurenci zahraničních, často exotických gastronomií, jídelníčků a zvyklostí.

Polistopadový vývoj společnosti Kofola je v mnohém poučný i pro jiné produkty tuzemského potravinářství a nápojářství do budoucnosti. V zásadě tu roli sehrály dvě věci. Na jedné straně byla zachována tradice a základní receptura původního nápoje, který je vlajkovou lodí společnosti. Na straně druhé byly a jsou do její výroby postupně zapojovány nové technologie znamenající zejména přínos pro konečného spotřebitele. Zejména pak v případě ovocných nápojů, které tvoří sice možná méně viditelnou, z hlediska rozsahu nabídky a šíře spektra konzumentů ale velmi důležitou součást nabídky firmy.

Kofola používá v tajném receptu místní byliny

Mediálně nejviditelnějším bylo přitom v loňském roce nahrazení části cukerných složek v Kofole „bez cukru“ přírodním sladidlem stévií. Ta má zhruba 300× vyšší sladivost než klasický cukr, a navíc tato rostlina, původem z jižní Ameriky, obsahuje značné množství minerálů a antioxidantů. Stevia nemá téměř žádné kalorie a je vhodná pro diabetiky.

K tématu: Stévie: sladká tráva je třistakrát sladší než cukr

Ne každý ale ví, že chuť stévie se od klasického cukru poměrně dost liší. Aby tedy zůstala Kofola co nejvíce Kofolou, nesmí být slazena pouze stévií. Právě proto se i v současné době sladí klasická kofola klasickým cukrem sacharózou. 

Čtěte také: Kofola sladí stévií. A aspartamem navrch

Mimochodem, s trochou nadsázky lze o Kofole říci, že jde o tekutinu s ingrediencemi z českých luhů a hájů. Obdobně jako její zahraniční colová konkurence obsahuje totiž bylinky, které, celkem logicky, rostly a rostou v regionu, kde se tento nápoj vyráběl a vyrábí. Při nedostatku deviz a valut v předlistopadovém období by ostatně nebylo příliš taktické dovážet suroviny pro výrobu Kofoly z dalekého zahraničí. Receptura je samozřejmě tajná, nicméně poodhalit lze alespoň to, že se nápoj skládá z celkem 14 složek bylin a ovocných šťáv.

Nepasterovaná limonáda

Právě při výrobě ovocných nápojů přitom uplatňuje podnik skutečně revoluční technologie, jejichž nutriční význam a kvalitativní posun je oproti minulosti daleko vyšší, než používání zmiňované stévie.

Jde například o takzvanou technologii horkého rozlivu, což v praxi znamená, že se nápoje plní na výrobní lince horkou tekutinou, což nahrazuje proces pasterizace. Díky tomu si nápoje zachovají potřebnou trvanlivost, aniž by ji bylo nutné zajišťovat konzervačními látkami. Uvedená technologie umožňuje dokonce plnit obaly i přímo kousky ovoce a ve své době šlo o jedinou takovou výrobní linku v Evropě. Investice do ní přišla na 150 milionů korun. Vzhledem k tomu, že linka byla uvedena do provozu na konci roku 2011, nemá tato technologie mnoho konkurence ani v současné době.

Natelo na tělo

To ovšem zdaleka není vše. V říjnu loňského roku uvedla Kofola na trh soubor nápojů s názvem NATELO, které jsou ve speciálních boxech ohřívány na teplotu 37 stupňů Celsia, tedy na teplotu lidského těla. To je samozřejmě pro okamžitou konzumaci pro organismus přínosné, neboť si tělo nemusí nápoj ani „ohřívat“, ani „zchlazovat“ na teplotu, která mu vyhovuje. Tím organismus šetří energii, kterou by jinak musel k vyrovnávání teplot vydat.

K tématu: Natelo – novinka od Kofoly přímo na tělo

V jednom nápoji NATELO je kromě toho obsažena zhruba třetina doporučené denní dávky vlákniny, která je prospěšná zejména při trávení, vstřebávání sacharidů v tenkém střevě a regulaci vstřebávání tuků a cholesterolu. I proto je do těchto nápojů navíc přidávána ještě rozpustná vláknina polydextróza. Dostatek vlákniny ve stravě je všeobecně vnímám jako účinná prevence kardiovaskulárních onemocnění. Také nápoje NATELO neobsahují díky technologii horkého rozlivu konzervanty, a pro zvídavé je možné také dodat, že přes vyšší teplotu plnění bylo v testech uvolňování jakékoli látky z obalu do příslušných nápojů vyloučeno.

Čtěte dále: V našem potravinářství chybí pozitivní vzory

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).