Polníček obsahuje více živin než klasický salát. Kombinujte ho s rukolou či rajčaty, posypte krutonky

7. 4. 2025

Sdílet

Detailní záběr na zelené listy polníčku
Autor: Freepik.com/freepik
Kozlíček polní asi znáte spíše pod pojmem polníček. Tuto chutnou bylinku můžete sehnat na pultech obchodů prakticky celoročně, protože odolává mrazům. Polníček je navíc plný vitamínu C, kyseliny listové, železa a jiných živin, takže jde o skvělý doplněk zdravého jídelníčku. Výborně pasuje do svěžích jednoduchých salátů, ale dá se samozřejmě kombinovat i s masem, slaninou či opečenými krutonky.

Polníček není příbuzný salátu, ačkoliv se jako salát používá. Tato rostlina původně pochází z oblasti Středozemního moře, dnes se ale pěstuje prakticky na celém světě. Zatímco naši předkové ho používali spíše v tradiční medicíně, my ho dnes používáme jako potravinu. Syrové lístky polníčku dodávají salátům jemnou a lahodnou chuť.

Co se dozvíte v článku
  1. Co je polníček?
  2. Proč si dopřávat polníček?
  3. Recepty s polníčkem

Co je polníček?

Kozlíček polní (Valerianella locusta), známý spíše jako kozlíček polníček nebo jen zkráceně polníček, je bylina spadající do čeledi zimolezovitých. S klasickým hlávkovým salátem tedy není nijak spřízněný, společné mají jen využití. Polníček se totiž používá jako listová zelenina k přípravě salátů či ozdobení některých pokrmů. Konzumuje se syrový.

V porovnání s jinými druhy rostlin, které se používají na přípravu salátů, vyniká polníček svou mrazuvzdorností. Vydrží i teploty kolem –15 °C, takže se dá konzumovat v zimních měsících, kdy nabídka čerstvé zeleniny nebývá tak pestrá.

Polníček dorůstá do výšky 5–15 centimetrů a jeho lístky mohou být až 10 centimetrů dlouhé. V závislosti na odrůdě se může jejich zelená barva lehce lišit. Obecně jsou ale nejvyhledávanější tmavě zelené listy, protože bývají chuťově výraznější.

Proč si dopřávat polníček?

Polníček patří mezi nutričně významné druhy zeleniny. Zvlášť ceněný bývá pro svůj vysoký obsah vitamínu C, kyseliny listové a beta-karotenu, což se hodí zejména v období zimy. Z minerálních látek musíme zmínit hlavně železo, vápník, draslík a hořčík. Dobrou zprávou je, že polníček se skvěle hodí při redukčních dietách, protože má velice nízký obsah kalorií. Pro tělo je ale naopak velice výživný a hodnotný díky obsaženým vitamínům a minerálům.

Pokud si budete polníček dopřávat během chladných měsíců pravidelně, podpoříte tím svůj imunitní systém. Polníček se doporučuje také při zvýšené stresové zátěži, protože v něm najdete hodně hořčíku. Tento minerál pomáhá nastartovat látkovou výměnu, pomáhá zvládat stres a podporuje výkonnost při sportu.

Růžičková kapusta je velice zdravá a dietní. Nahořklá chuť se dá vařením upravit Přečtěte si také:

Růžičková kapusta je velice zdravá a dietní. Nahořklá chuť se dá vařením upravit

Recepty s polníčkem

Chuť polníčku bývá nejčastěji popisována jako jemná, neutrální až lehce oříšková. Pokud chcete, aby v salátové směsi polníček více vyniknul, vyberte si co nejtmavší.

Neutrální příjemná chuť polníčku z něj dělá také ideální doplněk k některým hlavním jídlům, pokud je chcete dozdobit něčím zeleným. Můžete dát třeba pár lístků polníčku na talíř k masu a bramborům, obložit jím carpaccio z červené řepy nebo ozdobit chlebíčky natřené pomazánkou.

Když už si polníček koupíte, snažte se ho spotřebovat co nejdříve. Vadne totiž opravdu rychle. Pokud ho budete skladovat v chladničkovém boxu na zeleninu, vydrží vám maximálně týden.

Jíte polníček?

Zálivka na salát z polníčku

Salát z polníčku nemusíte nutně zalévat zálivkou, ale počítejte s tím, že bez ní může být trochu suchý. Zálivka na polníčkový salát však nemusí být nutně hutná a těžká. Protože přijde do svěžího a lehkého salátu, měla by být tvořena hlavně olivovým olejem, medem, hořčicí, jablečným octem nebo šťávou z citronu dochucenou solí a pepřem. Citronová šťáva neplní u zálivky jen chuťovou funkci, ale má také nutriční význam. Díky obsaženému vitamínu C zlepšuje vstřebávání železa z polníčku.

Jednoduchý salát z polníčku

Ingredience:

  • 200 g polníčku,
  • 2 lžíce citronové šťávy,
  • 1 lžíce medu,
  • 1 lžíce hořčice,
  • 1 čajová lžička jablečného octa,
  • 1 hrst slunečnicových semínek.

Postup:

Nejprve připravte zálivku smícháním citronové šťávy, medu, hořčice a jablečného octa. Polníček poté zbavte kořínků, důkladně omyjte a nechte okapat. Dejte polníček do mísy a zalijte ho zálivkou. Salát dobře promíchejte a na závěr ho posypejte slunečnicovými semínky. Pro lepší chuť a vůni můžete semínka lehce opražit.

Žena stojící v noci u otevřené ledničky

A je to v kelu. Odkud se vzala a co znamenají pořekadla o jídle?

Některá už odvál čas, některá používáme stále a rozhodně jich není málo. Řeč je o úslovích, pořekadlech a různých přirovnáních týkajících se jídla. Pojďte si udělat náš test, ať se ukáže, nakolik se v nich vyznáte.

Salát z rukoly a polníčku

Ingredience:

  • 100 g polníčku,
  • 100 g rukoly,
  • 1 středně velká cibule,
  • 1 žlutá paprika,
  • 100 g kozího sýra,
  • červený nebo růžový vinný ocet,
  • olivový olej,
  • sůl,
  • barevný pepř,
  • trochu másla na opečení cibule.

Postup:

Cibuli nakrájejte na kolečka a pomalu ji restujte na rozpuštěném másle. Pokračujte alespoň 15 minut, aby cibule hezky zezlátla a zkaramelizovala. Těsně před odstavením z plotny cibulku lehce pokapejte vinným octem. Poté ji nechte zchladnout. Mezitím se můžete pustit do přípravy salátu. Omytý a okapaný polníček s rukolou dejte do mísy.

Zasypte je paprikou nakrájenou na malé kostičky a nadrobeným kozím sýrem. Nakonec přidejte opečenou cibulku. Salát zakápněte trochou olivového oleje, osolte a opepřete. Důkladně všechny ingredience promíchejte, a pokud se vám salát zdá málo slaný, dochuťte ho podle potřeby.

Polníčkový salát s rajčaty

Ingredience:

  • 200 g polníčku,
  • 100 g rajčat,
  • 100 g mozzarelly,
  • olivový olej,
  • balzamikový ocet,
  • sůl,
  • pepř,
  • toustový chléb na krutony,
  • máslo na opečení krutonů.

Postup:

Do mísy dejte omytý a okapaný polníček spolu s rajčaty nakrájenými na kostičky. Přidejte nakrájenou mozzarellu, zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a podle chuti přidejte trochu balzamikového octa. Vše dobře promíchejte. Toustový chléb nakrájejte na malé kostičky a opečte na pánvi s rozpuštěným máslem. Stačí 5 minut, aby krutony krásně zezlátly. Opečenými krutony posypte porci salátu a podávejte.

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).