Hlavní navigace

výživa

Výživa onkologických pacientů: Uvědomte si včas riziko podvýživy

Nádorové onemocnění je velmi často spojeno s rizikem hubnutí a podvýživy. Více než polovina nemocných s nádory zažívacího traktu má známky podvýživy již při zjištění diagnózy, ale podvýživa je častá také u mnoha jiných nádorů.

7. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Radši tu a tam něco nezdravého než příliš mnoho zdravého

Tři odborníci, tři otázky. Margit Slimáková, Radkin Honzák a Hanka Zemanová odpovídali na to, jaké chyby ve stravování nejčastěji děláme a jak to lze napravit.

Doba čtení: 6 minut

Díky krmení ze lžičky a pití z hrníčku se dítě učí mluvit

Dnešní děti jedí pozdě tuhou stravu, a proto špatně mluví. Pravda, nebo omyl? Klinická logopedka vysvětluje souvislosti mezi příjmem potravy a schopností správně vyslovovat.

Doba čtení: 6 minut

Hubnutí přijde samo, říká o ájurvédě terapeutka

Tereza Lindauerová měla k Asii vždy blízko. Poté, co absolvovala studium na Ústavu Dálného východu na Karlově univerzitě, se začala hlouběji věnovat tradiční čínské medicíně. Nakonec ji ještě víc než čínské léčitelské umění oslovila jóga a indická ájurvéda.

Doba čtení: 6 minut

Největší výživová konference FOOD21 se zaměří na lidskou psychiku

Druhý ročník výživové konference FOOD21 nabídne přednášky samých zvučných jmen: Anna Strunecká, Ivan Mach, Radkin Honzák, Zdeňka Pohlreich… O čem budou přednášet?

22. 11. 2016 11:00
Doba čtení: 4 minuty

Vybíravost v jídle a nechutenství

Co si počít s dítětem, které nechce skoro nic jíst, jí málo a je hodně vybíravé? Za nechutenstvím je mnohdy skryté dětské trápení.

Doba čtení: 2 minuty

Věda o výživě je velmi stabilní, amatéři se mýlí

Široké a na první pohled obecné charakteristice oblasti metabolismu a výživy se laicky vytýká, že si mnohdy protiřečí a nutriční doporučení že jsou buď velmi vágní, nebo že si výrazně odporují a stále se mění. Je to jinak.

Doba čtení: 2 minuty

Víme přesně, co člověk pro svou výživu potřebuje

„Existuje jen málo cest, jak upravit rovnováhu živin v těle, ale mnoho situací, jak ji porušit,“ říká profesor Zdeněk Zadák. Kvůli komercializaci chybí v potravinách důležité složky.

Doba čtení: 10 minut

Bylinky, které zpomalí stárnutí

Stárnutí je přirozený proces, který bohužel nelze zastavit. Nikdy ale není pozdě na změnu pohledu a přístupu k sobě a svému zdraví. Zkuste několik tipů, které vás udrží v dobré kondici a pohodě.

Doba čtení: 3 minuty

Moučný mozek a těžká obsese lepkem

Názory na to, co je (ne)zdravé, procházejí radikálními změnami. Zatímco dříve byly za zdroj všeho špatného pokládány živočišné tuky, nyní se hněv obrací třeba proti cukru. A objevuje se řada potřeštěných věrozvěstů stejně jako lidí, kteří se rozhodnou na všem trochu vydělat, či alespoň získat svých pět minut zájmu.

Doba čtení: 5 minut

Školní obědy amerických dětí. To jste neviděli

První dáma Ameriky se už zhruba dva roky snaží ozdravit školní stravování amerických dětí. Chce více zeleniny, ovoce i celozrnných výrobků. Soudě dle fotografií školních obědů, které na Twitter umisťují sami američtí školáci, se jí to zrovna moc nedaří.

24. 11. 2014 15:51

Nejnovější výživová doporučení nemáme šanci dodržet

Zbrusu nové rady o výživě, jež by nám měly zlepšit zdraví a snížit zejména chladinu cholesterolu, jsou na světě. Na krásném papíře, v živých barvách… jen s jejich realizací to bude horší.

Doba čtení: 4 minuty

Třetina Čechů snídá až v práci a za chodu počítače

Rozsáhlý průzkum odhalil, že pro Čechy není snídaně extra důležitá a že to není jídlo, kterému by byli ochotni věnovat extra pozornost. Navíc jíme dokola to samé a ve spěchu.

27. 8. 2014 9:00
Doba čtení: 2 minuty

Šupinatá kůže je příznakem nedostatku tuku v jídle

Lidé po celém světě konzumují příliš mnoho „špatného“ tuku. Samozřejmě všechny tuky nejsou špatné a jejich příjem ovlivňuje naše zdraví. Důležité jsou hlavně omega-3 mastné kyseliny.

Doba čtení: 4 minuty

Evropa se stravuje zdravěji než Amerika

ROZHOVOR – Český spotřebitel není ve svých stravovacích návycích o nic lepší, ani o nic horší než průměrný evropský spotřebitel, naznačuje jeden z šéfů firmy UNILEVER Hans Zevenbergen.

Doba čtení: 7 minut

5 věcí, které byste měli vědět o vláknině

Vláknina je populární, každý ji doporučuje pro zdraví a hubnutí. K čemu je opravdu dobrá? Pokud chybí ve stravě, trávení trvá místo pár hodin i celý týden. A umíte si to představit…

24. 6. 2013 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Džus má stejně cukru jako Coca-Cola, rozdíl je jinde

Více než polovina lidí se chce orientovat v tom, co jí, ale neví, co na etiketách vlastně hledat. Jak číst obaly potravin? Energetický obsah a ani složení nemusí být stěžejní údaj.

Doba čtení: 5 minut

Jak obědvá poslanec a jak dělník?

Co obědvá nejčastěji rozhlasový moderátor? Srovnávali jsme jeho hlavní chod s tím, který do sebe souká poslanec, učitel, ajťák i dělník. Našli jsme rozdíly ve stolování i cenách.

Doba čtení: 5 minut

Při léčbě rakoviny prsu je důležité: Nehubnout!

Oč jindy mnozí usilují, není vítáno v době těžké nemoci. Kvalitní strava je podstatná pro úspěšnou léčbu a neztrácet kila je naopak velmi žádoucí.

Doba čtení: 2 minuty

Luštěniny: dobrý důvod k namáčení

Luštěniny jíme míň a míň. A je to škoda. Vedle mnoha pozitiv mají snad jediné negativum. Ale proč myslíte, že je už naši předci namáčeli?

Doba čtení: 5 minut

Bez sacharidů si ani neškrtneme

Zelenina a ovoce nehraje v našich jídelníčcích prim. Vyřazujeme přílohy v honbě za lepší postavou, ale na druhou stranu si neodpíráme bagety a hambáče. Co na to Iva Málková ze STOBu?

Doba čtení: 5 minut

S výživovými poradci se roztrhl pytel. Otestovali jsme je

Rady, jak se vhodně stravovat, na nás útočí ze všech stran. Objevují se stále nová studia, která nabízejí služby výživových poradců. Ke svým klientům se chovají různě.

Doba čtení: 6 minut

Nevěřte báchorkám. Z obezity jen tak někdo nevyroste

Především babičky mají radost, když jejich vnouček „krásně papá“. Jenže pokud papá moc a začíná mu být malá i velikost XXL, je třeba to řešit. A my víme jak a kdy.

Doba čtení: 4 minuty

Do pětadvaceti je pleť krásná, pak začnou galeje

Kolagenu, který donedávna napínal naši pleť, pomalu dochází dech. Jak zachránit pleť před hlubokými vráskami a zdravotními problémy?

15. 8. 2012 10:00
Doba čtení: 4 minuty

České restaurace pro děti nevymyslí nic jiného než řízek a smažák

Imaginární maminka hledala ideální dětské jídlo v českých restauracích. Pátrala ve všech koutech naší země, jídelní lístky byly ovšem jak přes kopírák. Podívejte se.

Doba čtení: 10 minut

Desatero: Jak jíst pro maximální účinek cvičení

K dobré kondici a zdraví nestačí samo o sobě ani cvičení, ani jakkoliv vyvážená strava. Deset jednoduchých tipů poradí, jak cvičení a výživu skloubit s co nejlepším efektem.

27. 3. 2012 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Internet vám pomůže i s hubnutím

Přijďte si nechat poradit na zítřejší Bussiness Tuesday tipy a triky na řadu věcí, které vám zjednoduší život a ušetří spoustu starostí a času. Jde o drobné pomocníky – například jednoduché programy a webové stránky, které vylepšují každodenní život. Pomáhají s organizací úkolů, s úpravou fotek, s hubnutím, zdravým životním stylem, vařením, či se čtením zajímavých článků, s domlouváním schůzek…

5. 3. 2012 12:00
Doba čtení: 1 minuta

K čemu je dobrý výživový poradce?

Jedna chce zhubnout, druhý nabrat svaly, jiný má zdravotní potíže a tuší za nimi svůj oblíbený zvyk vyluxovat o půlnoci ledničku… Začnou přemýšlet o tom, co jedí, a hledat odborníka.

7. 6. 2011 0:00
Doba čtení: 6 minut