Polníček není příbuzný salátu, ačkoliv se jako salát používá. Tato rostlina původně pochází z oblasti Středozemního moře, dnes se ale pěstuje prakticky na celém světě. Zatímco naši předkové ho používali spíše v tradiční medicíně, my ho dnes používáme jako potravinu. Syrové lístky polníčku dodávají salátům jemnou a lahodnou chuť.
Co se dozvíte v článku
Co je polníček?
Kozlíček polní (Valerianella locusta), známý spíše jako kozlíček polníček nebo jen zkráceně polníček, je bylina spadající do čeledi zimolezovitých. S klasickým hlávkovým salátem tedy není nijak spřízněný, společné mají jen využití. Polníček se totiž používá jako listová zelenina k přípravě salátů či ozdobení některých pokrmů. Konzumuje se syrový.
V porovnání s jinými druhy rostlin, které se používají na přípravu salátů, vyniká polníček svou mrazuvzdorností. Vydrží i teploty kolem –15 °C, takže se dá konzumovat v zimních měsících, kdy nabídka čerstvé zeleniny nebývá tak pestrá.
Polníček dorůstá do výšky 5–15 centimetrů a jeho lístky mohou být až 10 centimetrů dlouhé. V závislosti na odrůdě se může jejich zelená barva lehce lišit. Obecně jsou ale nejvyhledávanější tmavě zelené listy, protože bývají chuťově výraznější.
Proč si dopřávat polníček?
Polníček patří mezi nutričně významné druhy zeleniny. Zvlášť ceněný bývá pro svůj vysoký obsah vitamínu C, kyseliny listové a beta-karotenu, což se hodí zejména v období zimy. Z minerálních látek musíme zmínit hlavně železo, vápník, draslík a hořčík. Dobrou zprávou je, že polníček se skvěle hodí při redukčních dietách, protože má velice nízký obsah kalorií. Pro tělo je ale naopak velice výživný a hodnotný díky obsaženým vitamínům a minerálům.
Pokud si budete polníček dopřávat během chladných měsíců pravidelně, podpoříte tím svůj imunitní systém. Polníček se doporučuje také při zvýšené stresové zátěži, protože v něm najdete hodně hořčíku. Tento minerál pomáhá nastartovat látkovou výměnu, pomáhá zvládat stres a podporuje výkonnost při sportu.
Recepty s polníčkem
Chuť polníčku bývá nejčastěji popisována jako jemná, neutrální až lehce oříšková. Pokud chcete, aby v salátové směsi polníček více vyniknul, vyberte si co nejtmavší.
Neutrální příjemná chuť polníčku z něj dělá také ideální doplněk k některým hlavním jídlům, pokud je chcete dozdobit něčím zeleným. Můžete dát třeba pár lístků polníčku na talíř k masu a bramborům, obložit jím carpaccio z červené řepy nebo ozdobit chlebíčky natřené pomazánkou.
Když už si polníček koupíte, snažte se ho spotřebovat co nejdříve. Vadne totiž opravdu rychle. Pokud ho budete skladovat v chladničkovém boxu na zeleninu, vydrží vám maximálně týden.
Jíte polníček?
Zálivka na salát z polníčku
Salát z polníčku nemusíte nutně zalévat zálivkou, ale počítejte s tím, že bez ní může být trochu suchý. Zálivka na polníčkový salát však nemusí být nutně hutná a těžká. Protože přijde do svěžího a lehkého salátu, měla by být tvořena hlavně olivovým olejem, medem, hořčicí, jablečným octem nebo šťávou z citronu dochucenou solí a pepřem. Citronová šťáva neplní u zálivky jen chuťovou funkci, ale má také nutriční význam. Díky obsaženému vitamínu C zlepšuje vstřebávání železa z polníčku.
Jednoduchý salát z polníčku
Ingredience:
- 200 g polníčku,
- 2 lžíce citronové šťávy,
- 1 lžíce medu,
- 1 lžíce hořčice,
- 1 čajová lžička jablečného octa,
- 1 hrst slunečnicových semínek.
Postup:
Nejprve připravte zálivku smícháním citronové šťávy, medu, hořčice a jablečného octa. Polníček poté zbavte kořínků, důkladně omyjte a nechte okapat. Dejte polníček do mísy a zalijte ho zálivkou. Salát dobře promíchejte a na závěr ho posypejte slunečnicovými semínky. Pro lepší chuť a vůni můžete semínka lehce opražit.
Některá už odvál čas, některá používáme stále a rozhodně jich není málo. Řeč je o úslovích, pořekadlech a různých přirovnáních týkajících se jídla. Pojďte si udělat náš test, ať se ukáže, nakolik se v nich vyznáte.
Salát z rukoly a polníčku
Ingredience:
- 100 g polníčku,
- 100 g rukoly,
- 1 středně velká cibule,
- 1 žlutá paprika,
- 100 g kozího sýra,
- červený nebo růžový vinný ocet,
- olivový olej,
- sůl,
- barevný pepř,
- trochu másla na opečení cibule.
Postup:
Cibuli nakrájejte na kolečka a pomalu ji restujte na rozpuštěném másle. Pokračujte alespoň 15 minut, aby cibule hezky zezlátla a zkaramelizovala. Těsně před odstavením z plotny cibulku lehce pokapejte vinným octem. Poté ji nechte zchladnout. Mezitím se můžete pustit do přípravy salátu. Omytý a okapaný polníček s rukolou dejte do mísy.
Zasypte je paprikou nakrájenou na malé kostičky a nadrobeným kozím sýrem. Nakonec přidejte opečenou cibulku. Salát zakápněte trochou olivového oleje, osolte a opepřete. Důkladně všechny ingredience promíchejte, a pokud se vám salát zdá málo slaný, dochuťte ho podle potřeby.
Polníčkový salát s rajčaty
Ingredience:
- 200 g polníčku,
- 100 g rajčat,
- 100 g mozzarelly,
- olivový olej,
- balzamikový ocet,
- sůl,
- pepř,
- toustový chléb na krutony,
- máslo na opečení krutonů.
Postup:
Do mísy dejte omytý a okapaný polníček spolu s rajčaty nakrájenými na kostičky. Přidejte nakrájenou mozzarellu, zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a podle chuti přidejte trochu balzamikového octa. Vše dobře promíchejte. Toustový chléb nakrájejte na malé kostičky a opečte na pánvi s rozpuštěným máslem. Stačí 5 minut, aby krutony krásně zezlátly. Opečenými krutony posypte porci salátu a podávejte.