Pastinák setý (pastinaca sativa) je dvouletka obvykle pěstovaná jako jednoletá zelenina pro svůj jedlý kořen. Je to nenáročná rostlina, které se výborně daří i v našich podmínkách.
Pastinák si můžeme vypěstovat sami nebo koupit v zelenině. Sušený pastinákový kořen je běžně k dostání v bylinkářstvích.

Co pastinák obsahuje
Kořen této zeleniny je bohatý na provitamin A, vitaminy skupiny B, vitamin C, E, vápník, hořčík, draslík, fosfor, pektin, organické kyseliny.
Galerie: Vitaminy v potravinách
Léčivé účinky této zeleniny
Kořen pastináku silně detoxikuje organismus, zklidňuje zažívání, působí protikřečově, močopudně, odhleňuje, pomáhá při chraplavosti a zvyšuje chuť k jídlu.
Můžeme ho používat jako prevenci i doplňkovou léčbu při potížích s močením, močovým pískem a kamínky.
Jelikož pastinák při dlouhodobém užívání může mírně podráždit ledviny, neměla by doba denního užívání přesáhnout čtyři týdny.
Pastinákové recepty
Pastinákový čaj čistí močové cesty
- Potřebujeme: 1 lžíci najemno nastrouhaného kořene pastináku (nebo půl lžíce sušeného), 3 dl vroucí vody, 1 lžíci medu, 1 lžíci čerstvé citronové šťávy
- Postup: Pastinák přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Pak přecedíme, přidáme med a citron a můžeme popíjet. Tento čaj pijeme denně po dobu 4 týdnů.
Pastinákové mléko při chraplavosti, nachlazení a kašli
- Potřebujeme: ¼ litru rostlinného mléka (můžeme použít tekuté vločkové, mandlové, jáhlové, rýžové – viz dále), 1 lžíci najemno nastrouhaného pastináku, 1 lžičku medu
- Postup: Všechny uvedené přísady smícháme dohromady a vaříme po dobu 3 minut. Poté přecedíme a po douškách popíjíme po dobu 14 dní.
Pastinákový sirup pomáhá rozpustit hleny
- Potřebujeme: 1 lžíci nadrobno nastrouhaného kořene pastináku, 1 lžíci nasekané cibule, 4 lžičky medu, 7 lžic vody
- Postup: Všechny uvedené přísady smícháme a povaříme po dobu 4 minut, necháme vychladnout a pak dobře přecedíme. Tento sirup je vynikající při nachlazení a kašli, užíváme ho 3× denně 1 lžíci po dobu 7 dní.
Pastinákový likér na dobré trávení
- Potřebujeme: 2 lžíce najemno nastrouhaného kořene pastináku, 2 šálky medu, 6 tlučených hřebíčků (koření), 1 lžičku skořice, 3 tlučené badyány, půl lžičky tlučených fenyklových semínek, půl lžičky tlučených anýzových semínek, půl lžičky nastrouhaného zázvoru, 1 litr domácí pálenky
- Postup: Všechny uvedené přísady smícháme, zalijeme je pálenkou a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, likér slijeme do lahve a užíváme 1× denně 1 štamprli.
Pastinákovo-kopřivovo-pampeliškové víno spolehlivě vyčistí organismus
- Potřebujeme: 2 lžíce najemno nastrouhaného kořene pastináku, 2 lžíce kopřivových špiček a lístků, 2 lžíce listů pampelišky, 1 litr kvalitního červeného vína
- Postup: Přísady smícháme, zalijeme vínem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v lednici. Užíváme po štamprli denně.
Pastinák v kosmetice
Tato zelenina svědčí i naší pokožce, pomáhá ji čistit, hydratovat a celkově regenerovat.
Pastináková pleťová maska
- Potřebujeme: 2 lžíce najemno nastrouhaného pastináku, 1 lžíci zakysané smetany
- Postup: Obě přísady smícháme dohromady. Směs naneseme na obličej, krk a dekolt a necháme 20 minut působit. Potom dobře smyjeme. Tato maska pleť projasní a vypne.