Hlavní navigace

Sójový nápoj

Sdílet

Z čeho se vyrábí sójový nápoj a jak ho v kuchyni můžete využít? Dokáže nahradit mléko? Seznamte se…


Autor: Isifa.cz

Sójový nápoj je vyráběn ze sóji luštinaté, která je považována za jednu z nejstarších kulturních plodin Asie. Její název zřejmě pochází z japonského „shoyu“. Sóju lze současně zařadit mezi luštěniny i olejniny. Vzhledem k vysoké nutriční hodnotě této potraviny, zejména vysokému obsahu bílkovin, je v současné době považována za potravinu budoucnosti, která snad pomůže vyřešit nejen ozdravění populace v západních zemích, ale především hladovění v Africe. Z hlediska obsahu bílkovin odpovídá jendomu kilogramu sóji cca dvě a půl kila masa.

Sója je pravděpodobně nejvýživnější luštěninou

Obsahuje 35 % bílkovin, 30 % sacharidů a 18 % tuků s poměrně velkým množstvím lecitinu. Sójová bílkovina je lehce stravitelná a pomáhá při celé řadě zdravotních problémů. Z vitaminů obsahuje vitaminy skupiny B zejména B6, B2 a tolik prospěšnou kyselinu listovou. Dále vitamin E, který je účinným antioxidantem. Je zdrojem vápníku, draslíku, hořčíku a stopových prvků železa, manganu a zinku. Sójové boby jsou považovány za zásobárnu takzvaných fytonutrientů. Patří k nim prospěšné antioxidanty, jako jsou saponiny, fytosteroly a fenolové kyseliny, chránící organismus před škodlivými vlivy volných radikálů. V sóje jsou obsaženy dva rostlinné estrogeny a flavonoid genistein.

Svým složením sója přispívá k našemu zdraví. Kvalitní tuky sójových výrobků chrání cévy před aterosklerózou (kornatěním tepen). Sója totiž není zdrojem cholesterolu. Zároveň velmi příznivě působí na naší nervovou soustavu a napomáhá při neurózách, depresích, roztroušené skleróze a vysokém krevním tlaku. Pravidelnou konzumací sóji či sójových výrobků lze předejít překyselení žaludku a pálení žáhy. Pomáhá při ekzémech a vyrážkách. Její zařazení do jídelníčku je rovněž velmi vhodné při diabetu mellitu (cukrovce) a onemocněních ledvin jako jsou ledvinové kameny. Vitamin E, který sója obsahuje, chrání organismus před volnými radikály a inhibitory protézy před nádorovým onemocněním. Její pozitivní vliv na hladinu hormonů si již vyzkoušela nejedna česká žena. Odborníci na výživu doporučují denní konzumaci sóji především ženám v období menopauzy.

Rostlinné bílkoviny v tekuté i tuhé podobě

V současné době je sója v České republice snadno dostupná. A to jak v podobně sójových bobů, sójových klíčků, tofu, tempehu, pasty miso, fermentovaných bobů natto, sójového oleje, mouky, takzvaného sójového masa, sójové omáčky, sójového nápoje a dalších výrobků. Příprava sójových bobů je poměrně zdlouhavá, avšak tofu nebo sójové mléko jsou na trhu dostupné k okamžité konzumaci. Tofu se tak stává náhradou masa nebo ryb a sójové mléko a další výrobky zdravou obdobou běžných mléčných výrobků.

Sójové nápoje jsou dostupné v několika příchutích i natural. Nově je možné zakoupit i sójový nápoj light, kde je snížený obsah sacharidů a tuků. Tyto výrobky jsou velice kvalitní, jsou vyráběné z geneticky nemodifikovaných sójových bobů a jsou obohacené o vápník a vitaminy skupiny B (riboflavin, B12) a vitamin D. Nespornou výhodou sójových nápojů je fakt, že neobsahují laktózu a lze je tedy velmi dobře zařadit do jídelníčků lidí, kteří mají intoleranci laktózy nebo mají alergii na kravskou bílkovinu. Rovněž neobsahují cholesterol a je tedy možné je zařadit do jídelníčků osob dodržující nízkocholesterolovou dietu nebo při onemocněních srdce a cév. Pro doplnění jídelníčku o rostlinné bílkoviny jsou samozřejmě sójové nápoje vhodné pro celou populaci včetně dětí.

Kuře s těstovinami a špenátem


Autor: Alpro.com
  • 4 kuřecí prsa
  • 400 g špaget
  • 2 rajčata
  • 250 ml smetana na vaření ze sójových bobů
  • 250 ml sójový nápoj
  • 200 ml vývaru
  • 10 g hladké mouky
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • sáček čerstvého špenátu (nebo kostka mraženého listového)
  • hrst nasekaných bylinek podle chuti
  • svazek bazalky
  • sůl

Špagety uvaříme v osolené vodě tak, aby zůstaly lehce nedovařené. Scedíme a pokapeme olivovým olejem. Najemno nakrájenou cibuli orestujeme dorůžova na olivovém oleji, lehce zaprášíme moukou, orestujeme a zalijeme smetanou a sójovým nápojem. Vzniklou omáčku důkladně provaříme, dochutíme solí a pepřem a na závěr přidáme listy bazalky, dále už nevaříme. Rozmixujme tyčovým mixérem. Rajčata spaříme ve vařící vodě, oloupeme a odstraníme semínka. Zbylou dužinu nakrájíme na malé kostičky. Kuřecí prsíčko osolíme, obalíme v nasekaných bylinkách, opepříme a zprudka orestujeme na rozpálené pánvi z obou stran. Zalijeme vývarem a lehce svaříme. Přidáme špagety a provaříme, dokud se nám vývar nevpije do těstovin. Posypeme strouhaným parmazánem, přidáme rajčata, špenát a dochutíme dle potřeby solí. Omáčku vlijeme do hlubokého talíře, poté pomocí vidličky vytvoříme ze špaget hnízdo, na které položíme upečené kuře. 

Autor receptu: Jan Souček, šéfkuchař restaurace La Strada Ristorante