Hlavní navigace

Červená řepa – recepty pro zdraví

Sdílet

Červená řepa je blahodárný kořen. Obsahuje zdraví prospěšné látky a zvyšuje obranyschopnost organismu. Mimo jiné ovlivňuje činnost střev, což se hodí při problémech s průjmy či zácpou.

Červená řepa někomu utkvěla v paměti v podobě hnusného salátu ze školní jídelny a jen těžko si k ní hledá cestu zpět. Je to škoda – tato kořenová zelenina se dá připravit velmi chutně a navíc má výrazné léčivé účinky.

K jídlu je určena pouze podzemní část rostliny. Obsahuje vysoké množství fosforu, draslíku, vápníku, hořčíku a sodíku. Ze stopových prvků především železo, mangan a měď. Z vitamínů beta-karoten, thiamin, riboflavin, niacin a kyselinu askorbovou. Červenou barvu této zeleniny způsobují pigmenty v buňkách, betalainy.

Řepa barví. I moč

Červená řepa celkově zvyšuje obranyschopnost organismu. Její pravidelná konzumace pomáhá při opakovaných zánětech či respiračních chorobách. Je rovněž vhodná pro lidi s vysokou hladinou cholesterolu a problémech s krvetvorbou. Příznivě ovlivňuje činnost střev, což se hodí při problémech s průjmy či zácpou. Červená řepa rovněž posiluje činnost žlučníku, jater a sleziny. Jen je třeba si uvědomit, že její konzumace zabarvuje stolici i moč do červena.

Nápoj na povzbuzení krevního oběhu a zpevnění žil a cév

Potřebujeme:

  • 2 dl šťávy z červené řepy
  • 2 dl šťávy z arónie
  • 1 dl šťávy z rakytníku
  • 1 dl šťávy z citronu

Postup: Všechny uvedené přísady smícháme dohromady a popíjíme denně po dobu 6 týdnů.

Kořen brzdí rakovinové bujení

Červená řepa má silné antioxidační účinky, to znamená, že snižuje množství aktivních volných radikálů, které svojí přítomností v organismu představují reálnou hrozbu rakovinového bujení. Přirozeně tedy upravuje ideální složení krve.

Vědecké výzkumy potvrdily, že největší podíl na cytostatickém působení červené řepy mají betainy a rostlinné pigmenty – betakyany. Právě tyto látky mají povzbuzující účinek, který zvyšuje odolnost celého organismu. Betain rovněž velmi detoxikuje a tak snižuje množství spouštěčů zhoubného bujení.

Protinádorový nápoj

Potřebujeme:

  • 2 dl čerstvé šťávy z červené řepy
  • 1 dl šťávy z mrkve
  • 1 dl šťávy z chřestu
  • 1 dl šťávy z celeru
  • 1 lžíci šťávy z arónie
  • 1 lžíci šťávy z rakytníku

Postup: Všechny uvedené přísady smícháme dohromady, hotový nápoj popíjíme po douškách 3× denně po dobu 3 měsíců, pak si dáme 14 dní pauzu a můžeme popíjet nanovo.

Řepa s citronem rozpohybují lenivá střeva

Červená řepa v kombinaci s citronovou šťávou jsou velmi účinné přírodní prostředky proti zácpě. Při potížích se stolicí si po dobu 3 týdnů dopřejeme tento ranní nápoj:

Ranní nápoj

Potřebujeme:

  • 3 dl teplé vody
  • 1 dl šťávy z červené řepy
  • 1 dl citronové šťávy

Postup: Všechny uvedené přísady smícháme dohromady a vzniklý šejk na lačno vypijeme. Úspěch je zaručen…

Jestliže máme dlouhodobé problémy s urputnou zácpou, můžeme vyzkoušet tento postup:

Večer kolem 19 hodiny zapijeme 2 lžíce lněného semene 4 dl vlažné vody smíchané s 1 dl šťávy z červené řepy a 2 lžícemi kvalitního jablečného octu.

Následující den ráno nalačno zapijeme 1 lžíci lněných semen 3 dl teplé vody smíchané s 1 dl šťávy z červené řepy a 1 dl citronové šťávy, pak se snažíme hodinu nic nejíst. Tento postup provádíme po dobu 3 týdnů.

Červená řepa podporuje činnost jater

Betain obsažený v červené řepě pomáhá cholinu vylučovat škodlivý tuk z jater. Dále také zajišťuje tvorbu esenciální aminokyseliny metioninu, který startuje proces nepřetržité detoxikace jater. To je důležité především pro osoby, které pravidelně užívají léky.

Nápoj na posílení činnosti jater a žlučníku

Potřebujeme:

  • 1 dl čerstvé řepové šťávy
  • 1 dl mrkvové šťávy
  • 1 lžíci citronové šťávy

Postup: Ingredience smícháme, hotový koktejl popíjíme 3× denně po dobu 6 týdnů.

Červená řepa je k mání celoročně, například na farmářských trzích, čerstvá obvykle od června do října (viz KALENDÁŘ ČESKÉHO OVOCE A ZELENINY – kdy co roste). Jako většina kořenové zeleniny se i řepa přes zimu dobře uskladňuje při teplotě kolem 0,5 °C a vlhkosti 85–95 %.

Čtěte dále: Syrové brambory léčí, zelené jsou jedovaté

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).