Hlavní navigace

Orální sex není bezpečnou alternativou

29. 7. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Některé pohlavní nemoci prezervativ nezabrzdí, jiné se přenášejí i orální cestou. Kdy kondom nestačí a co všechno lze považovat za rizikový pohlavní styk?

Bez ohledu na to, že to může být vzrušující, patří pohlavní styk s neznámou osobou jednoznačně k rizikovému chování. Sexuálně přenosným chorobám jsme se v nedávné době věnovali. Během pandemie se například zvýšil výskyt syfilidy. Ta se dle našich zdrojů rozšířila zejména na swingers party, které se v době lockdownu pořádaly v některých domácnostech.

Co se dozvíte v článku
  1. Někdy kondom nestačí
  2. Co to přesně je, rizikový pohlavní styk?
  3. Syfilis nebo kapavka v krku
  4. Zhoubné nádory v oblasti hlavy a krku kvůli HPV
  5. Ústní voda nepomáhá

Někdy kondom nestačí

Dermatovenerolog Štěpán Hrňa z kožní ambulance v Uherském Hradišti v diskusi, kterou pořádala nezisková organizace mladých lékařů a mediků Loono, nabádal posluchače k opatrnosti a doporučil navštívit lékaře kdykoli, když se vám něco nezdá, nebo po jakémkoli rizikovém pohlavním styku.

„Včasný záchyt choroby je velmi důležitý. Pokud má pacient pocit – stačí, když mu jen probleskne hlavou – že něco není v pořádku, tak by to měl být impulz k tomu, aby vyhledal pomoc,“ uvedl lékař.

Co to přesně je, rizikový pohlavní styk?

Dalo by se říct, že jakékoli dobrodružství s partnerem, jehož sexuální minulost neznáme nebo o ní víme, že byla bohatá. A nemusí jít jen o nechráněný pohlavní styk. Například kondom, a to i v případě, že je dobře nasazený, nás nemusí ochránit před virovou infekcí HPV nebo moluskou. Ty se mohou vyskytovat i na nechráněné infikované pokožce. Tedy na místech, kam prezervativ nedosáhne.

Z tohoto důvodu bohužel není bezpečný žádný intimní styk. Tedy ani ten, kdy nedojde k pohlavnímu styku.

Prezervativ nás naopak ochrání proti infekcím, jejichž přenos je založen na kontaktu se sliznicí, ke kterým patří například syfilis, kapavka, HIV nebo chlamydie.

Syfilis nebo kapavka v krku

Orální sex patří k praktikám, které většinou považujeme s ohledem na pohlavně přenosné nemoci za bezpečné. Bohužel není tomu tak. Syfilidou, kapavkou či HPV se můžeme nakazit i při orálním styku nebo i při líbání.

Při syfilitické angíně jsou postiženy patrové uzliny, které jsou výrazně zarudlé. Často bývá zaměněna s běžnou angínou, což může ovlivnit úspěšnost léčby. Podobné je to s kapavkou. U obou nemocí bohužel platí, že pouze včasná a cílená léčba zamezí trvalým následkům.  

Zhoubné nádory v oblasti hlavy a krku kvůli HPV

Lidský papilomavir (HPV) bývá spojován s výskytem rakoviny děložního čípku. Neplechu dokáže bohužel napáchat i v oblasti dutiny ústní a krku. Za posledních třicet let se ztrojnásobil výskyt zhoubných nádorů v oblasti hlavy a krku. Ukazuje se, že orální sex zvyšuje riziko rakoviny postihující krk, jazyk i dásně.

HPV není přímým původcem rakoviny, ale mění a oslabuje buněčné struktury, takže riziko výskytu rakoviny je pak znatelně vyšší.

Ústní voda nepomáhá

Ještě nedávno se tradovalo, že před přenosem pohlavních nemocí orální cestou může ochránit ústní voda. „Měli jsme z toho radost, ale bohužel to nové studie popírají,“ uvedla v diskusi lékařka Beatrice Bížová z kliniky dermatovenerologie Nemocnice Na Bulovce a jednoznačně doporučila používat i při orálním sexu s rizikovou osobou kondom.

Ty jsou sice primárně určeny k vaginálnímu sexu… „Nicméně pokud se je rozhodnete použít při orálnímu sexu, lubrikant je při požití bezpečný. Nedoporučujeme používat stejný kondom na orální a vaginální sex, ale vždy nasadit nový,“ uvádí na svých stránkách Durex Česko.

Na trhu jsou i veganské kondomy, jejichž příchutě pocházejí z přírodních ovocných extraktů a jsou v potravinářské kvalitě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).