Hlavní navigace

Nafouklé břicho může být příznakem řady nemocí. Většinou za ním ale stojí střevní plyny

26. 9. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Pocit plnosti, tlak v oblasti trupu a plynatost, to vše signalizuje potíže s nafouklým břichem. Na vině jsou přitom nejčastěji plyny, které se z určitých důvodů nahromadily ve střevech. Abyste těmto potížím předešli, je vhodné vyhnout se některým druhům potravin a pravidelně se hýbat. V některých případech však pocit nafouklého břicha mohou vyvolávat i vážnější zdravotní potíže.

Co signalizuje nafouklé břicho

Nafouklé břicho označuje tlak či pocit plnosti v dutině břišní a může vzniknout v důsledku špatné životosprávy, hormonálních změn nebo určitých nemocí. Tento stav může a nemusí být doprovázen viditelně zvětšenou oblastí trupu. Obvykle jde přitom pouze o nepříjemný pocit, který po nějaké době sám odezní, avšak jedná-li se o vážnější potíže, jako je například Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida, mohou se dostavit také intenzivní bolesti břicha.

Na občasné nadýmání si stěžuje 10 až 25 procent jinak zcela zdravých lidí. Zhruba 75 procent z nich pak popisuje své příznaky jako středně těžké až těžké a přibližně 10 procent uvádí, že tyto pocity zažívají pravidelně. Až 75 procent žen přitom pociťuje nadýmání před menstruací nebo během menstruace. Někdy však nafouklé břicho signalizuje vážnější zdravotní problémy, a proto byste měli vyhledat lékařskou pomoc v případě, že u vás potíže přetrvávají delší dobu. [1, 2, 34]

Jaké jsou příčiny nafouklého břicha

Pokud chcete vědět, jaké má nafouklé břicho příčiny, pak obvykle nemusíte příliš dlouho bádat. Nejčastější příčinou, která způsobuje nafouklé břicho a tlak pod žebry, je nadbytek střevních plynů. Tento stav je obvykle způsoben konzumací příliš velkého množství jídla, ale na vině může být také potravinová intolerance či jiný jev, který zapříčiňuje hromadění plynu v trávicím traktu, jako je například:

  • přemnožení, nebo naopak nedostatek některých bakterií,
  • změněná motilita střev,
  • zhoršený tranzit plynu,
  • abnormální břišní reflexy,
  • viscerální hypersenzitivita,
  • potravinová a sacharidová malabsorpce,
  • zácpa.

Nafouklé břicho po jídle ve valné většině případů není nebezpečné a po několika hodinách by měl problém odeznít. Zároveň si v tomto případě můžete ulevit od potíží pomocí některých volně prodejných léků. Pakliže ale tento stav trvá několik dní v kuse a nepomáhají ani žádná léčiva, měli byste bez váhání vyhledat lékařskou pomoc.

Za bolest břicha a nafouklé břicho pak mohou být zodpovědné také hormonální výkyvy, které se dostavují zejména v těhotenství, během menstruace nebo při menopauze. Kromě toho však existuje řada dalších příčin, kterými jsou různá onemocnění, u nichž nadýmání a pocity plnosti představují jeden ze symptomů. Patří mezi ně například následující zdravotní problémy:

Potíže s plynatostí

Nadýmání trápí osoby všech věkových kategorií od novorozenců až po seniory a většinou bývá reakcí na určitou dietní chybu. Stojí za ním přitom zvýšená produkce střevních plynů, které jsou přirozeným vedlejším produktem trávení. V momentě, kdy jich ale trávicí trakt obsahuje příliš velké množství, může způsobit nepříjemné účinky v podobě nafouklého břicha.

Plyny ve střevech jsou obvykle produkovány střevními bakteriemi, které tráví sacharidy v procesu zvaném fermentace. V případě, že některé sacharidy tělo nebylo schopno strávit v žaludku a tenkém střevě, dojde k nahromadění střevních plynů a břicho se nafoukne. Mezi tyto plyny se přitom řadí zejména dusík, vodík, oxid uhličitý, kyslík a metan.

Plynatost není však spojená pouze s nafouklým břichem, ale může být příznakem závažnějších potíží, kam patří například gastroenteritida, peptické vředy, gastroezofageální reflux či syndrom dráždivého tračníku. Všechna zmíněná onemocnění pak mohou být buď dočasná, nebo v horším případě chronická. [10, 11, 12]

Nafouklé břicho při ovulaci

Nadýmání a mírné zvyšování tělesné váhy patří mimo jiné mezi časté příznaky ovulace. Je to z toho důvodu, že během menstruačního cyklu se mění hladiny hormonů, které mohou ovlivnit zadržování vody v těle, takže v určitých fázích menstruačního cyklu se žena může cítit více nafouklá. Ovulace a nafouklé břicho tak spolu přirozeně souvisí, avšak nemusí se nutně objevovat u všech žen. Jedná se o zcela individuální záležitost.

Existuje studie z roku 2011, která sledovala zadržování tekutin u 62 účastníků po dobu jednoho roku. V rámci tohoto výzkumu se zjistilo, že nadýmání je běžným příznakem ovulace. Nicméně jiné studie z roku 2017 tvrdí, že vztah mezi hormonálními výkyvy během menstruačního cyklu a nadýmáním není zatím zcela pochopen.

Bolest v podbřišku a nafouklé břicho je pak mimo to také typickým symptomem objevujícím se v průběhu prvních dnů menstruace u mnoha žen. Tento jev má podle výzkumů opět na svědomí nerovnováha mezi ženskými hormony produkovanými ve vaječnících, což jsou estrogen a progesteron. [13, 14, 15]

Nafouklé břicho v těhotenství

Pro některé ženy může být nafouklé břicho příznak těhotenství, jelikož se tento problém projevuje zejména v prvním měsíci gravidity. Ačkoliv se tento jev nemusí vyskytovat u všech těhotných žen, jedná se o poměrně častý stav, se kterým je v těhotenství potřeba počítat. Jednou z možných příčin nadýmání v tomto období jsou pak opět hormonální výkyvy.

Ženské hormony při těhotenství uvolňují dělohu a zároveň zpomalují trávení. To může vést k zácpě, která způsobuje, že se člověk cítí nafouknutý. Nadýmání se pak často projevuje především v prvním trimestru, ale může se poté zhoršit během třetího trimestru, protože v tomto období plod již zabírá více místa a tlačí na okolní orgány. [16, 17, 18]

Jak se zbavit nafouklého břicha

Jestliže se u vás objevují potíže s nafouklým břichem po jídle, můžete užívat léky regulující žaludeční šťávy nebo léky, které podporují trávení. Pokud je přitom příčinou nafouklého břicha přejedení, může váš problém vyřešit pouhé čekání, až se jídlo stráví. Stejně tak potížím předejdete, budete-li konzumovat menší porce.

Máte často nafouklé břicho?

Je-li vaše břicho nafouklé kvůli plynatosti, zkuste se vyhnout potravinám, o kterých je známo, že způsobují hromadění plynů v trávicím traktu. Zároveň se vyhněte také pití sycených nápojů a pití z brčka. Pomoci zabránit polykání vzduchu, které vede k plynatosti, pak může kromě uvedeného i pomalejší konzumace jídla.

Mezi potraviny způsobující plynatost patří například:

  • luštěniny,
  • některé druhy zeleniny (např. zelí, brokolice, cibule),
  • některé druhy ovoce (např. jablka nebo švestky),
  • umělá sladidla,
  • kořeněná jídla,
  • kynuté pečivo.

Vzhledem k tomu, že uvedené potíže způsobuje mimo jiné také intolerance laktózy, je vhodné, pokud se vás to týká, vynechat z jídelníčku i mléčné výrobky. Některé studie navíc uvádějí, že zmírnit příznaky nafouklého břicha a nadýmání pomáhá také vyhýbání se stresu a zvýšení příjmu vlákniny. V některých případech je pak potřeba snížit příjem sodíku, abyste organismus zbavili přebytečné vody.  

Kromě výše uvedeného byste se také měli vyhýbat potravinám s vysokým obsahem tuku, které jsou těžko stravitelné. Nadýmání a pocitům nafouklého břicha navíc přispívá i sedavé zaměstnání a celkově nedostatek pohybu během dne. Chcete-li se zbavit potíží s trávením, měli byste pravidelně cvičit a chodit na procházky. [19, 20, 21, 22, 23]

Co pomáhá na nafouklé břicho

Nejčastěji se při pocitu nafouklého břicha a plynatosti užívají léky s obsahem simetikonu, což je látka, která dokáže snížit povrchové napětí střevního hlenu a plynových bublin. Díky tomu dochází k prasknutí těchto bublin a následně ke snazšímu odstranění plynu z trávicího traktu. Tato léčiva se přitom dají koupit v lékárnách obvykle bez lékařského předpisu. Dále se pak při terapii nadýmání užívají následující léky:

  • deflatulencia,
  • střevní adsorbencia,
  • fytofarmaka,
  • digestiva,
  • probiotika,
  • prokinetika,
  • spasmolytika.

Kromě výše uvedených dietních změn a léků mohou pocit nafouklého břicha zmírnit v některých případech také určité bylinky. V lidovém léčitelství se odjakživa na nadýmání a s ním spojené další potíže využívá máta, heřmánek, šalvěj, petržel nebo třeba fenykl. Obvykle se pak tyto léčivky na podobné potíže užívají v podobě čaje nebo nálevů. [24, 25, 26, 27]

Heřmánek pomáhá i při zažívacích potížích. Těhotné ženy by se mu ale měly vyhnout Přečtěte si také:

Heřmánek pomáhá i při zažívacích potížích. Těhotné ženy by se mu ale měly vyhnout

Kdy navštívit lékaře

Pokud u vás problémy s nafouklým břichem přetrvávají delší dobu, je potřeba navštívit lékaře, který na základě vyšetření dokáže stanovit co nejpřesnější diagnózu. Zároveň vás může nasměrovat také k dalším odborníkům, jako je například dietetik nebo gastroenterolog. Obzvláště nutná je pak návštěva lékaře v případě, že vás kromě nafouklého břicha trápí také některé z následujících potíží:

  • průjem,
  • přetrvávající nebo silné bolesti břicha,
  • krev ve stolici,
  • změny barvy nebo frekvence stolice,
  • úbytek na váze,
  • ztráta chuti k jídlu nebo rychlý pocit plnosti.

Vyšetření u gastroenterologa připadá v úvahu v momentě, kdy má lékař podezření na nějaké onemocnění střev nebo žaludku. V rámci prohlídky je pak někdy nutné provést endoskopické vyšetření nebo kolonoskopii, avšak k těmto zákrokům se přistupuje pouze v případě, doprovází-li problémy také další příznaky, které mohou signalizovat nějakou závažnější nemoc. [28, 29, 30]

Jak předcházet nafouklému břichu

Jednou z nejčastějších rad, jak se vyhnout nafouklému břichu, je konzumovat potraviny bohaté na vlákninu. Vláknina zpočátku způsobuje tvorbu většího množství plynu, ale jakmile začne pronikat vaším trávicím systémem, pomůže vyčistit střeva od fermentující fekální hmoty. Kromě toho je vláknina prebiotikum, které pomáhá vyživovat a podporovat potřebné bakterie ve vašem střevě.

Motilitu trávicího traktu podpoříte také dostatečným příjmem tekutin, zejména pak čisté vody. Trávená potrava se díky přijaté vodě rozmělní a snáze projde trávicím traktem. Kromě toho příjem tekutin vyvolává pocit sytosti, takže díky tomu sníte méně jídla. Střeva pak udržuje v pohybu i cvičení, které navíc funguje jako prevence zadržování vody v těle, což může způsobovat otoky.

Dobře navíc uděláte, pokud se vyhnete průmyslově zpracovaným potravinám a dáte raději přednost čerstvým zdrojům. Zpracované potraviny v sobě většinou obsahují vysoký podíl soli a tuku a naopak se v nich nevyskytuje dostatek vlákniny. Kromě toho se v nich nenachází ani dostatečné množství živin, takže i když jich sníte hodně a přijmete tím mnoho kalorií, budete se stále cítit hladově.

Snažte se také vnímat, které potraviny vám nedělají dobře nebo se po nich cítíte nafouklí. Může se stát, že trpíte laktózovou intolerancí nebo máte třeba alergii na lepek. Oba zmíněné problémy jsou příčinami nafouklého břicha a nadýmání. Pokud si nejste jisti, po kterých pokrmech se vám potíže obvykle ozývají, zapisujte si vše, co jste snědli, do deníku. Na základě těchto zápisků je pak možné snáze odhadnout, z čeho vám není dobře. [31, 32, 33]

Zdroje: medicalnewstoday.com, my.clevelandclinic.org, stefajir.cz, hopkinsmedicine.org, healthline.com, samitivejhospitals.com, nhs.uk, healthdirect.gov.au, gicentertexas.com, ssjournals.com, cpzp.cz, bylinkyprovsechny.cz, medicinapropraxi.cz, webmd.com 

Co je nejčastější příčinou nafouklého břicha?
Za nafouklé břicho mohou ve většině případů nahromaděné plyny ve střevech. K tomu obvykle dochází v důsledků rychlé konzumace potravin nebo přejídání se. Někdy však mohou být na vině i různá onemocnění zažívacího ústrojí, jako je například Crohnova choroba, ulcerózní kolitida či syndrom dráždivého tračníku.
Co na nafouklé břicho pomáhá?
Pokud máte nafouklé břicho z důvodu přejedení nebo hltání, pak si můžete od potíží ulevit pomocí některých volně prodejných léčiv, která regulují střevní plyny a podporují trávení. Pokud jste spíše zastánci alternativních metod léčení, je možné použít po jídle bylinný čaj. Na zažívací potíže se nejčastěji používá máta, heřmánek, fenykl nebo třeba šalvěj.
Jaké potraviny způsobují nafouklé břicho?
U osob, které mají citlivější zažívání, mohou nadýmání a nafouklé břicho způsobit některé druhy potravin. Typicky se jedná o různé druhy luštěnin, jako jsou fazole, hrách nebo čočka. Někdy ale může za potížemi stát také určitá zelenina či ovoce. Plynatost má často na svědomí třeba zelí, brokolice, květák či cibule. Z ovoce se pak jedná zejména o švestky a jablka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po ukončení studia na ekonomické fakultě v Pardubicích se několik let zabývala informační vědou. V současné době se věnuje copywriterské činnosti se zaměřením na ekonomická a lifestylová témata.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).