Hlavní navigace

Majonéza – proč je považována za nezdravou, když je to olej a vejce?

6. 10. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Jím majonézu, dělá to nutně můj jídelníček špatným? Její hlavní složky jsou zdravé, tak v čem je problém? Záleží, jakou majonézu jíte, a hlavně jak často a s čím ji jíte.

Na majonézu se často pohlíží třeba jako na fastfoody, tedy ne moc dobře. Otázkou však je, zda má mít majonéza stejnou pověst, či bychom se jí měli vyhýbat stejně velkým obloukem jako právě rychlým občerstvením. Před fastfoody dělejte oblouk co největší, ale před majonézou ho tak velký dělat určitě nemusíte. Roli hraje množství a vaše cíle.

Co se dozvíte v článku
  1. U potravin je důležité konkrétní složení
  2. Co je vlastně v majonéze
  3. Pochoutka na každý den?
  4. Pro a proti light verze
  5. Je lepší domácí?
  6. Majonézu ano, či ne?

U potravin je důležité konkrétní složení

Léto a hlavní sezóna grilování už jsou sice u konce, nicméně různé dipy, grilovací omáčky, kečupy či majonézy mají své využití i v běžné kuchyni, a proto není nikdy pozdě věnovat jim určitou pozornost.

Všechna výše zmíněná ochucovadla a omáčky bývají strašákem zejména těch, kteří se snaží jíst zdravě a dbají na kvalitní výběr potravin. Mnohdy jsou bohatým zdrojem tuků, cukrů, některé z nich také soli. Je tedy třeba brát jejich složení v potaz a zamyslet se i nad tím, jaké jsou vlastně naše cíle.

Přidaného cukru bychom měli konzumovat co nejméně, tím pádem i různých „ovocných“ omáček a nekvalitních kečupů, které přidaného cukru obsahují často velké množství. A nejsou samy, jak se můžete přesvědčit v galerii a v článku k tématu.

Galerie: 10 potravin, v nichž byste cukr nečekali. Ale je tam

Také tuky mají stanovené množství a určité procento, které by měly tvořit z našeho celkového denního energetického příjmu. Je však důležité dbát na jejich výběr. Vybírejte si zejména ty zdroje, které jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin. A právě na ty je bohatá třeba právě majonéza, na kterou se dále zaměříme podrobněji.

Co je vlastně v majonéze

Majonéza je potravinou, jejíž hlavní podíl tvoří rostlinný olej a vaječné žloutky. Dále v ní můžeme najít okyselující složky, vodu, sůl a další ochucovadla, jako třeba různé koření či hořčici.

Jak tedy ze dvou hlavních surovin vyplývá, je majonéza velmi tučnou potravinou. Co jí však dává plusové body, je to, že v jejím složení najdeme zejména tuky rostlinné, tedy ty, které obsahují žádoucí nenasycené mastné kyseliny, včetně esenciálních omega-3 mastných kyselin. Pro jejich výrobu se nejčastěji používá olej řepkový, který je z hlediska složení mastných kyselin považován za nejvhodnější. Žloutky jsou pak bohaté na cholesterol, kterého se však není třeba bát.

Pochoutka na každý den?

Podle druhu majonézy a výrobce se liší použité množství soli, cukru, případně dalších látek, ale obecně se s ničím extra špatným ve složení nesetkáme. Znamená to tedy, že může být majonéza součástí našeho jídelníčku každý den?

Pokud holdujete ořechovým máslům či avokádu, které jsou bohatými zdroji tuku, pravděpodobně nebudete mít se splněním denního příjmu tuků problém a majonéza už by mohla být nad rámec. V tomto případě by bylo lepší zvolit méně tučnou pomazánku, omáčku nebo třeba majonézu jogurtovou.

Každopádně v případě, že máte nějaké méně tučné jídlo, například vařené brambory s pečeným krůtím masem, lžička (možná dvě) majonézy k takovému jídlu může být žádoucí.

Aby však pokrm obsahoval správné rozložení živin, je důležité to s ní nepřehnat. Dvě lžičky majonézy, což je přibližně 15 gramů, obsahují cca 11 gramů tuku. Takové množství tuku pak najdeme třeba v 90 gramech avokáda (cca 1/2 kusu) nebo v 25 gramech 100% arašídového másla.

Pro a proti light verze

Snížit obsah tuku při používání majonézy můžete buď tak, že ji částečně nahradíte bílým jogurtem, což se dá skvěle využít například, když děláte bramborový salát.

Případně můžete sáhnout po majonéze light se sníženým obsahem tuku, která obsahuje přibližně o 45 gramů tuku na 100 gramů výrobku méně než majonéza klasická. Pokud si do salátu nebo k masu dáte dvě lžičky této lehčí alternativy, přijmete pouze 4 gramy tuku. Rozdíl 7 gramů je poměrně znatelný.

Co se složení light majonézy týče, první místo zaujímá voda a řepkový olej je na místě druhém (u klasické varianty je tomu naopak). Navíc zde však najdete například zahušťovadla, která vyrovnávají vyšší obsah vody.


Je lepší domácí?

Domácí majonéza bývá zpravidla tučnější a určité riziko mohou nést i syrová vejce.

Tučnější je zejména proto, že při výrobě domácí majonézy (250 g) spotřebujeme 2–3 žloutky, ve stejném množství majonézy kupované v obchodě pak najdete pouze cca třetinu jednoho žloutku.

Problémem domácí majonézy bývají také syrová vejce, jež mohou být kontaminována. A jelikož zde chybí krok tepelné úpravy, nemáme toto riziko jak obejít. Pro výrobu majonéz dostupných v obchodě se používají pasterizované vaječné žloutky, u kterých toto riziko nehrozí.

Majonézu ano, či ne?

K méně tučnému jídlu, tzn. libovému masu, salátu, celozrnné bagetě a podobně, si majonézu klidně dopřejte.

U hranolek, řízků, smažených sýrů a dalších smažených či jiných hodně tučných jídel je lépe se jí vyhnout.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bc. Karolína Otavová

Nutriční terapeutka, absolventka oboru Nutriční terapeut na LF MU, a současná studentka oboru Technologie potravin na Mendelově univerzitě v Brně. Spolupracuje s projektem  Ne hladu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).