Hlavní navigace

fast food

Bacha, padá ti do klína hamburger!

Fastfoodová okénka cílí na zákazníky z řad řidičů a ani se tím netají. Řidiči konzumují bagety, burgery i hranolky máčené v kečupu za jízdy přímo v místech, kde vy přecházíte přes přechod, kde chodí děti do školy… Co na to BESIP?

15. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Od telete po hamburger: Jak vzniká ikona McDonald's

„S hovězím masem v našich hamburgerech je to velice jednoduché. To prostě bylo, je a bude pouze mleté přední hovězí. Až na grilu se přidá pepř a sůl a to je celé,“ říká Vít Grec z McDonald's. Až takhle je to jednoduché, dalo by se říci, ale ono to zas tak prosté není. Podívali jsme se na celou cestu masa: od telete až po burger se světoznámým logem.

Doba čtení: 16 minut

Letní jídla ve stáncích na koupalištích a ve městech: jak se vyhnout největšímu zlu

Párky v rohlíku, klobásy, smažené langoše a hranolky, sladké zmrzliny a limonády… Nabídka stánků s občerstvením je bídná. Pro jednou se jistě svět nezboří, ale i na koupališti se můžeme stravovat zdravě.

Doba čtení: 2 minuty

McDonald's oslavuje Big Mac. Je mu už padesát let

Vůbec prvním burgerem fastfoodového řetězce McDonald's byl Filet-O-Fish, plátek smažené ryby v housce. Big Mac, asi nejznámější burger tohoto řetězce, se začal prodávat až o tři roky později, tedy před padesáti lety.

2. 8. 2018 15:00
Doba čtení: 3 minuty

Youtubeři prý učí děti kouřit a jíst nezdravě

Někteří populární youtubeři propagují ve svých videích fast food, sladké a energetické nápoje, cukrovinky i alkohol. Kouří „nehořící“ cigarety a doporučují plastické operace. Děti vůbec nepoznají, že se jedná o reklamu, ukázal výzkum.

20. 7. 2018 11:04
Doba čtení: 6 minut

Hermelín a utopence dělá podle rodinných receptů, zákazníci se vracejí

Tondův hermelín a Otíkův utopenec. Tradiční pochoutky nazval podle svých synů, dává jim jen kvalitní suroviny a dostatek času na odležení. A neprodává je draho. Tento přístup má úspěch.

Doba čtení: 2 minuty

McDonald's ukončil projekt Na rovinu

Na webu Na rovinu odpovídal fastfoodový řetězec na dotazy ohledně svých výrobků. Namísto otázek a odpovědí čeká nyní návštěvníky webu přesměrování na jinou kampaň.

Doba čtení: 3 minuty

Spočítáno: co obsahuje jedno fast food menu

Kolik tuku, soli a transmastných kyselin přijmete z jednoho jídla v rychlém občerstvení? Odborníci analyzovali šestnáct vzorků menu skládajícího se z hamburgeru a hranolků.

19. 6. 2018 12:19
Doba čtení: 2 minuty

Jak si objednat tu nejzdravější čínu

K čínské kuchyni se váže řada mýtů, ale také mnoho fakt, která byla vědou potvrzena. Jedním z nich je přemíra soli ve většině pokrmů, které si v „číně“ objednáme, když chceme rychle zahnat hlad. Ale stačí pár drobných změn v objednávce a můžeme vše sami napravit.

16. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 7 minut

Také si pletete kebab a gyros?

Jaký je rozdíl mezi gyrosem a kebabem? Proč si je pleteme a chutnají stejně? Kolem řecké i turecké kuchyně kolují nejasnosti. Ano, takhle je to vážné.

Doba čtení: 3 minuty

Mají Chutnej fast food s pořádnou trávou

Je vůbec možné, aby burger, který neobsahuje živočišné složky, nebyl jen hnědou, rozbředlou plackou bez chuti? Možná vás to překvapí, ale i čistě rostlinný burger či pizza můžou pěkně vypadat, a navíc i chutnat.

Doba čtení: 4 minuty

Hranolky jsou snadný terč. Unie je chce zakázat

V Evropské unii vzniká plán na zákaz výroby hranolků. Jsou symbolem potravin s akrylamidem, tedy karcinogenní látkou.

Doba čtení: 4 minuty

Na otevření prvního McDonald's stálo frontu jedenáct tisíc lidí

Je to už dvacet pět let. Právě 20. března 1992 se otevřel první McDonald's u nás. Frontu do „Mekáče“ vystály tehdy tisíce zájemců, kteří toužili ochutnat slavný Big Mac.

20. 3. 2017 13:44
Doba čtení: 3 minuty

Zneužívá McDonald's úspěchu farmářských trhů?

Řetězec rychlého občerstvení McDonald's vyráží s kampaní po českých a slovenských městech. Chce představit suroviny, které používá ve svých fastfoodech. Jenže přitom používá termín „farmářské trhy“.

Doba čtení: 4 minuty

Hledali jsme zdravé jídlo ve fast foodu

Najde se ve fast foodu i zdravé jídlo? Co si tu může a nemůže dát ten, kdo se snaží jíst zdravě?

Doba čtení: 5 minut

DJ, který v Karlíně připravuje kanadskou specialitu poutine

Za oceánem, kde od svých jedenácti let bydlel, ho živila hudba. Po návratu do Čech začal prodávat hranolky. Ale ne jen tak ledajaké. Jde o speciální kanadskou recepturu, které dominuje na zakázku dělaný sýr a omáčka.

Doba čtení: 5 minut

Fish and chips: „nejlepší“ recept má kdekdo

Fish and chips je pojem. Není to jen obyčejné jídlo. Svůj recept na ty „nejlepší“ má celá řada kuchařů od Jamieho Olivera až po Ditu Pecháčkovou. Univerzální perfektní recept prý ale neexistuje.

Doba čtení: 5 minut

Co všechno koluje o jídlech z McDonald's?

Omelety dělají v mekáči ze sušených vajec, nugety ze zářivě růžové hmoty a maso do hamburgerů se barví karmínem. Pravda, nebo lež?

27. 1. 2016 13:00
Doba čtení: 5 minut

Hranolky v McDonald's se stříkají cukrem

Hranolky pro český McDonald's jsou dílem polského závodu Farm Frites. Jak taková výroba probíhá a proč se hranolky stříkají hroznovým cukrem?

Doba čtení: 3 minuty

McDonald's: Maso i hranolky máme z Polska

McDonald's prý nic netají, všechno řekne pěkně na rovinu a odtajní i své dodavatele. Dozvíte se, odkud berou mléko, hranolky, i proč si nechávají ze Slovenska vozit umytou balenou zeleninu.

Doba čtení: 3 minuty

Tamarind Tree: asijské knedlíčky tisíce chutí

Dim sum jsou jedním ze stavebních kamenů asijského street foodu, tedy pouličního jídla. U nás s nimi zkouší uspět Tamarind Tree, projekt kuchaře Ladislava Dvořáka.

25. 9. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Prague Jerk Station: Jak je možné, že tu není něco tak skvělého?

„Street food je kvalitní fast food,“ říká Luke Grunshaw. Je Brit a v Praze vaří na ulici jamajskou kuchyni. Přijde vám to zvláštní? „Zatím tu není žádný Jamajčan a karibské jídlo rozhodně stojí za ochutnání.“

24. 9. 2015 0:00
Doba čtení: 6 minut

Nejlepší burger Burgerfestu

O víkendu se na pražském Výstavišti konal čtvrtý ročník Burgerfestu. Největší burgerový festival ve střední Evropě představil kuchařské umění vybraných restaurací z celé ČR, jimiž je burger a bbq tématika vlastní. Kdo byl nejlepší?

23. 9. 2015 9:09

Hot God: božský párek v rohlíku

Vlastní rohlíky, vlastní párky uzené pěkně postaru v komíně, vlastní receptury. To je pak hot dog tak božský – a přitom to je pořád „jen“ párek v rohlíku.

Doba čtení: 9 minut

Dnes servírujeme černočerný hamburger

Je spálený, nebo jen černý jako uhel? Podívejte se do galerie a nechte se nalákat na specialitu, kterou si můžete dát (zatím) jen v Japonsku.

6. 11. 2014 9:00

Fast food je hladové jídlo

Spěcháme, nestíháme… po cestě odněkud někam do sebe kopneme nějaký ten burger, k tomu hranolky, sladkou limonádu. Je to dobré, je to tučné. Ve fast foodu sníte hodně – a brzy máte stejně hlad.

Doba čtení: 3 minuty

Jaká matka, taková Katka… děti kopírují (i) stravovací návyky rodičů

Mnoho rodičů si v dnešní době ani nestihne uvědomit, jak velký vliv na děti mají jejích vlastní stravovací návyky. Vařte s dětmi – vyplatí se to.

Doba čtení: 5 minut

Jídlo, které nám jde naproti

Jídlo koupíme v prodejně, rychlý posel ho dopraví až k našim dveřím, ale existují i jiné, nové formy prodeje. Food trucky s kvalitním občerstvením i potravinami křižují ČR. Co nabízejí?

Doba čtení: 4 minuty

Průzkum: kdo u nás kupuje biopotraviny?

Bio vnímáme jako potravinu bez chemikálií a hnojiv, a rovněž jako zdravější variantu konvenčního stravování. Průzkum také ukázal, proč si někteří lidé biopotraviny nekupují.

Doba čtení: 5 minut

10 aplikací, které vám usnadní výběr restaurace

Mobil už není kilová cihla bez displeje. Umí najít nekuřáckou hospodu, objednat jídlo do domu, objevit restauraci, kde čepují kohoutkovou vodu a ještě mnohem víc.

Doba čtení: 6 minut