Hlavní navigace

Grilování: Majonéza bez vajíčka a další tipy na skvělé dipy

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz
Maso naložené, salát připravený, gril rozpálený, jen ty dipy vám k dokonalosti schází? Máme pro vás pikantní i osvěžující, krémové i krásně barevné omáčky. Sami jsme je vyzkoušeli, takže je můžeme vřele doporučit.

Ještě než gril pořádně rozpálíte, bude to chtít nějakou „majdu“. Dip, majonézu, salsu, omáčku, jak je libo. Využijete je jak pro namáčení masa, tak pro lepší chuť zeleniny.

Omáčky můžete koupit, ale tím nikoho nenadchnete

Spousta lidí si chce ušetřit čas, a tak si kupuje omáčky na grilování, které jsou doslova prošpikované cukrem. Podobně široká a na tuky a cukry bohatá je i nabídka tzv. studených emulgovaných omáček, do nichž si můžete ugrilované pokrmy namáčet. Seženete omáčku s křupavou cibulkou, curry, brusinkovou, čertovskou i ďábelskou nebo švestkovou omáčku i pikantní ajvar.

Ale pokud máte jen trochu času, určitě sklidíte nebývalý ohlas s pravými domácími omáčkami z avokáda, jarní cibulky a chilli, s okurkou a mátou nebo paprikou a česnekem. Budou domácí, čerstvé, svěží, barevné a vaše grilování posunou zas o kousek výš. Víme to, protože jsme většinu dipů sami vyzkoušeli.

K masu, nebo k zelenině?

Není nutné připravovat zvlášť omáčky k zelenině a zvlášť k masu. Prakticky každá z níže uvedených se hodí ke všemu, co pod rozpáleným grilem získalo barvu a chuť. I když odbornice na světové chutě Kamila Rundusová, autorka Nejbarevnější kuchařky, má naprosto jasné preference: „K čerstvé zelenině miluji baba ghanoush, humus s mixovanými pečenými paprikami nebo řepou a mátou anebo avokádovou pomazánku s nasekanými sušenými rajčaty a česnekem.“ Ke grilovanému masu se zas báječně hodí avomajo a chimichurri. Názvy zní světově, ale vězte, že jsou to rychlovky, na které si suroviny pořídíte v každém supermarketu.

Chimichurri

Pokud milujete pikantní jídla, vsaďte na tuto jednoduchou salsu, která frčí hlavně v Peru a Chile a bezvadně, avšak decentně přiostří všechno, co na grilu připravíte. Klobásky, steaky, vyzkoušené mám i v housce v burgeru.

Recept na chimichurri

  • 8 lžic olivového oleje
  • 4 lžíce černého vinného octa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 jarní cibulka
  • hrst čerstvé petržele
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 malá chilli paprička nebo 1 lžička mletého chilli
  • 1 lžička mleté papriky
  • sůl a pepř

Vše stačí rozmixovat.

Recept pochází z Nejbarevnější kuchařky Kamily Rundusové.

Dokonalost sama je tato zelená omáčka pokapaná na grilované zelenině. A hlavně je strašně jednoduchá, uvedené suroviny jen vhodíte do mixeru a rozmixujete.

Osobní poznámka: Doporučuji čerstvou petrželkou opravdu otrhat lístek po lístečku, a stonky vyhodit, jinak budete mít salsu s nepříjemnou hořkou koncovkou.

Mojo

Kdo má tzv. plechová ústa, tomu sedne tato čerstvá výrazná omáčka, oblíbená zejména ve španělsky mluvících zemích. I když samo sebou záleží, jakou chilli papričku použijete a jaké množství si dopřejete.

Recept na mojo

  • 2 velké papriky (zelená, žlutá či červená)
  • 1 chilli paprička (zelená, žlutá či červená)
  • polovina svazku koriandru nebo petrželky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžíce cukru
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička římského kmínu

Vše stačí rozmixovat.

Recept pochází z Nejbarevnější kuchařky Kamily Rundusové.

Skvělé je, že barva této omáčky můžete být taková, jaká vám na stole ještě chybí – žlutá, zelená nebo červená. Záleží na tom, jakou zvolíte papriku, od ní se finální barva odvíjí. My jsme zvolili kombinaci žluté a červené. Opět stačí suroviny jen vhodit do mixeru a přidávat otáčky.

Osobní poznámka: Jestli nemáte římský kmín, ani se do této omáčky nepouštějte, vykreslí skvělé kontury směsi papriky, česneku, vinného octa, cukru a petrželky.

Mátovo-okurkový dip 

Osvěžující, snadný dip, který by neměl chybět na žádné grilovačce. „Můžete ho vychlazený použít jen jako salát k pečenému kuřeti, grilovanému kuřeti, pečenému jehněčímu, grilovanému vepřovému masu, nebo jen tak,“ řekl nám autor receptu Roman Vaněk.

Recept na mátovo-okurkový dip

  • 300 g salátové okurky
  • špetka soli
  • špetka čerstvě mletého pepře
  • 12 lístků máty
  • špetka drceného římského kmínu
  • 1 menší stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 200 g řeckého jogurtu
  • šťáva a nastrouhaná kůra z ½ limety

Okurku oloupejte a podélně rozpulte, odstraňte semínka. Nakrájejte na malé kostičky, vložte do misky, osolte, opepřete a promíchejte. Lístky máty nakrájejte na jemné nudličky a smíchejte se všemi dalšími surovinami a dejte vychladit.

Recept pochází z kuchařky Snadno a rychle Romana Vaňka.

Osobní poznámka: Použila jsem místo čerstvé máty dvojnásobné množství máty sušené a výsledek byl skvělý. Máta se s okurkou bez semínek, které by dip zbytečně naředily, skvěle snoubí.

Avomajo

Naprosto jednoduchá majonéza, k níž nepotřebujte hektolitry oleje, natož vajíčko. Přesto splní vaše očekávání, co se chuti i konzistence týče. Je nesmírně jemná a hladká. Není nijak výrazně méně kalorická než majonéza běžná, ale ohromí vzhledem a chutí.

Recept na avomajo

  • 2 zralá avokáda
  • 2 lžičky hořčice bez cukru
  • 1 lžíce šťávy z citronu
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 menší stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového nebo avokádového oleje
  • ¼ lžičky himalájské soli

Všechny ingredience (kromě oleje) vložte do vyšší nádoby a rozmixujte je pomocí ručního mixeru. Poté ruční mixér vyměňte za ruční šlehač a za současného šlehání potupně přiléváme olivový olej. Po zašlehání veškerého oleje šlehejte další minutu tak, aby se vytvořila hladká majonéza. Skladujte v chladu a v uzavřené nádobě po dobu max. 2–3 dnů.

Recept pochází z knihy Cukrfree Janiny Černé.

Využijete ji úplně stejně, jako byste používali majonézu, takže se budou skvěle vyjímat na grilovaných bramborách, celeru, v burgerech, ale klidně ji přimíchejte do salátů, které na grilovačku chystáte.

Osobní poznámka: Neděste se toho, že majonéza po chvíli od přípravy chytne tmavou barvu, stačí jí promíchat a zase bude krásně zelená.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).