Hlavní navigace

Káva bez kofeinu. Ano, či ne?

20. 1. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů světa, bezesporu. Snad každý druhý z nás potřebuje svůj vonící šálek po ránu, nebo naopak pro klidnou chvíli po náročném dni. Pro ty, kdo klasickou kávu nemohou, je tu pak alternativa – bezkofeinová káva.

Jako je to se vším, ani s kávou se to nesmí přehánět, svůj příjem kofeinu bychom si měli hlídat. Pokud si dáme kávu jednou za čas, nemusíme mít strach, že by to na naše tělo mělo nějak velký neblahý vliv, ale vyšší konzumace už pro nás může být nebezpečná.

Není proto občas na škodu ji vyměnit za bezkofeinovou alternativu, která tvoří desetinu z celkové spotřeby kávy na světě.

Co se dozvíte v článku
  1. Kofein – nejrozšířenější stimulant světa
  2. Negativní dopady kofeinu na naše tělo
  3. Nejznámější mýty o kávě
  4. Pro koho je káva nevhodná
  5. Bezkofeinová alternativa
  6. Zdravotní benefity ne-kávy
  7. Jak se vlastně kofein z kávy odstraňuje?
  8. Kterou kávu bez kofeinu vybrat

Kofein – nejrozšířenější stimulant světa

Někdo si bez své pravidelné dávky kofeinu neumí představit, že vůbec bude fungovat, jiní tvrdí, kterak je kofeinová káva pro naše tělo škodlivá. Pohled na kofein a jeho účinky není jednoznačný.

Jde o alkaloid, který nalezneme nejen v tradiční kávě, ale také ve všech čajích, energetických nápojích, v tréninkových suplementech dodávajících energii při výkonu i v listech některých rostlin, kde funguje jakožto přírodní pesticid.

Tento nejrozšířenější stimulant světa podporuje činnost centrální nervové soustavy, srdce, působí močopudně a zvyšuje produkci žaludečních šťáv, čímž napomáhá lepšímu zažívání.

Negativní dopady kofeinu na naše tělo

Všechno má svá pro a proti a stejně tak je tomu i u pití něčeho tak na první pohled obyčejného, jako je právě káva. Ačkoliv může káva sloužit jako dobrý sluha, může být i špatným pánem.

Na kávě například může velice rychle vzniknout závislost. Kofein je totiž jako droga. Dlouhodobě zvýšené množství kofeinu v našich žilách pak může způsobovat různé potíže.

Problémy při nadměrné konzumaci kofeinu

  • neklid
  • trávicí obtíže
  • srdeční arytmie
  • nadýmání
  • nespavost
  • zvýšený krevní tlak
  • nervozita
  • bolest hlavy

Mimo to by se kávě měli vyhnout lidé s kvasinkovou infekcí, protože kofein podporuje rozmnožování kvasinek.

Nejznámější mýty o kávě

Traduje se, že káva dehydratuje. To je sice z jedné části pravda, ale není tomu tak zase až tak úplně, pakliže nepřekročíte zhruba pět šálků kávy za den; v takovém případě k dehydrataci nedochází. Odborníci také uvádějí, že člověk navyklý na větší množství kávy, respektive kofeinu, je již na jeho účinky zvyklý a jeho organismu dehydratace nehrozí.

Druhým častým tvrzením o kávě je, že funguje jako skvělý pomocník ke snižování hmotnosti. Ano – může být skvělý pomocník, nikoliv hlavní aktér celého procesu. Káva pomáhá spalovat tuky, zvyšuje výdej energie a zrychluje metabolismus. Ale pro to, abychom opravdu hubli a zbavili se přebytečných kil, je důležitá celková energetická bilance. Tedy základem je kvalitní strava, kalorický deficit a celkový životní styl. Nelze tedy popíjet x šálků kávy za den, dojídat to fast foodem a čekat zázraky.

Pro koho je káva nevhodná

Ne každý si může dovolit ranní vzpruhu v podobě horké vonící kávy.

V prvé řadě jsou to děti – u nich by kofein mohl zvyšovat hyperaktivitu.

Další skupinou jsou senioři, ti jsou již tak náchylní k nespavosti a kofein by ji ještě podpořil.

Množství kofeinu si musí hlídat nemocní lidé a také těhotné a kojící ženy. Netvrdíme, že se mají kávy vzdát úplně. Kofein jako takový pro ně škodlivý není, jen je podstatné ohlídat si správné množství. Ovšem přesná čísla se rozcházejí, obvykle se uvádí zhruba max. 300, resp. 200 mg kofeinu za den, což může podle druhu kávy představovat jeden až tři šálky. Nejen během těhotenství, ale zejména v době kojení je důležité si na příjem kofeinu – a to nejen z kávy – dávat pozor, protože se skrze mléko dostane k miminku.

Bezkofeinová alternativa

Nic není ztraceno a ti, kteří se z jakéhokoliv důvodu musejí vzdát kávy s kofeinem, si i tak svůj šálek mohou dopřát. A že nepřijdou zkrátka.

Díky patří jejímu objeviteli Ludwigu Roseliusovi, kterému se nechtěnou náhodou roku 1906 namočil do moře náklad s kávou a on poté zjistil, že se obsah kofeinu z kávy vytratil. U nás pak na bezkofeinovou kávu získal patent Zdeněk Žáček roku 1962.

„Bezkofeinová“ káva obsahuje maximálně od 2 do 12 mg kofeinu na šálek. Pokud bychom to měli srovnat s tradičním pressem, to mívá i přes 100 mg.

Zdravotní benefity ne-kávy

Bezkofeinová káva má celou řadu výhod pro lidský organismus. Tím ale kávu s kofeinem neodsuzujeme. Žádná studie totiž neprokázala, že by byl jeden druh prospěšnější pro zdraví než druhý. Káva i ne-káva mají svá pro a proti. U bezkofeinové alternativy se uvádějí např. tyto výhody:

Benefity bezkofeinové kávy

  • snižuje rizika vzniku diabetu II. typu
  • bojuje s Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou
  • oproti tradiční kávě nedochází k pálení žáhy
  • snižuje vysoký krevní tlak

Jak se vlastně kofein z kávy odstraňuje?

Kofein se z kávových zrn dostává pomocí dvou procesů. Prvnímu se říká tzv. „evropský proces“, který je nejčastěji používanou formou. Káva se namáčí do vodního roztoku spolu s dichlormethanem, který celý proces urychlí, a tím dojde k odstranění kofeinu. Zrna se následně omyjí a zbaví zbytku chemických prostředků. Nevýhodou tohoto procesu je, že „mlsní jazýčci“ poznají v kávě chemickou pachuť.

Druhý typ je proces „švýcarský vodní“. Ten probíhá oproti evropskému bez chemie a je šetrnější k přírodě. Kofein se odstraňuje pomocí horké vody, ve které se zrna namáčejí delší dobu a za pomoci aktivního uhlíku. Díky dlouhodobému styku s vodou se postupně ze zrn odstraňuje kofein a výsledná „voda“ se přes uhlík přefiltruje. Zrna se následně namočí do roztoku a závěrem se usuší a pošlou do pražírny. Během tohoto procesu se kromě kofeinu káva zbavuje i éterických olejů a aromat, je tedy bez vůně a chuti, přičemž si však zachovává svůj podíl proteinu, vlákniny a celulózy.

Kterou kávu bez kofeinu vybrat

Nejlepší volbou je káva organická, která k výrobě nevyužívá žádné pesticidy a chemické sloučeniny.

Své bezkofeinové alternativy můžete naleznout jak v zrnkové, tak mleté variantě například mezi výrobky značek Illy, Lavanzza, Cafédirect Machu Picchu, Caffe Nativo, Bristol či Dallmayr. Na trhu jsou také kávy bez kofeinu instantní či kapslové.

A trápí vás, kde pak „nahnat“ tu ztracenou dávku energie, kterou tím pádem nezískáte z kávy? Zaměřte se na kvalitní stravu, spánek a snižování stresu ve svém životě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovala psychologii na Západočeské univerzitě v Plzni, studuje nutriční terapii a absolvovala kurz výživového poradce, včetně akreditovaných seminářů zaměřených na výživu. Jejím koníčkem je psaní článků o zdravé a vyvážené stravě.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).