Hlavní navigace

Těhotné by měly dát pozor na kávu v kavárnách

2. 12. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Že je káva pro těhotné ženy nevhodná kvůli obsahu kofeinu, řadě žen rychle prozradí vlastní žaludek. Angličtí vědci teď zjistili, že káva je pro těhotné ještě nebezpečnější.

Nastávající maminky by si měly dávat pozor na kávu, kterou si objednávají ve svých oblíbených kavárnách. Výzkum, o kterém ve svém internetovém vydání píše britský list The Daily Mail, ukázal, že káva, jež se běžně prodává, obsahuje výrazně více kofeinu, než se doporučuje pro těhotné, píše agentura ČTK.

Vědci z Glasgowské univerzity zkoumali dvacítku espress z různých kaváren, z nichž některé byly součástí velkých řetězců, jež prodávají kávu i zákazníkům v Česku. Zjistili, že rozdíly v obsahu kofeinu jsou mezi nimi obrovské: nejsilnější espresso obsahovalo šestkrát větší množství této látky než to nejslabší.

Stejný výsledek ukázaly i opakované testy. Nejsilnější espresso v sobě mělo 322 miligramů kofeinu. Za limit pro ženy, jež čekají dítě, se přitom považuje jen 200 miligramů kofeinu denně, což podle Daily Mail odpovídá asi čtyřem šálkům kávy po 50 miligramech kofeinu. Takové kritérium splňovalo jediné z dvacítky zkoumaných espress.

Nadměrné pití kávy může zvýšit riziko potratu

Těhotným, které nad míru holdují kávě a dalším nápojům s obsahem kofeinu, hrozí například, že potratí, nebo porodí před termínem. Autoři výzkumu se domnívají, že podobně, nebo dokonce ještě hůře než espressa, na něž se zaměřili, na tom jsou capuccina nebo třeba latte.

„Lidé, pro které kofein může být nebezpečný, nevědomky přijímají daleko více této látky, než si vůbec dokážou představit,“ řekl Alan Crozier z lékařské fakulty Glasgowské univerzity. Chtěl by, aby úřady zpřísnily limity pro obsah kofeinu v nápojích a aby ho více kontrolovaly. Mluvčí jedné z kavárenských sítí řekl, že na tom, že kofein není pro těhotné ženy dobrý, není nic nového. Připomněl, že k dostání je káva bez kofeinu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).