Hlavní navigace

10 mýtů o tloustnutí: Kofein způsobuje dehydrataci

12. 2. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Pro ty, kdo usilují o redukci hmotnosti, je zvlášť důležité dodržovat pitný režim a vyhnout se dehydrataci. Lidé si často myslí, že ji způsobují kofeinové nápoje, káva, čaj nebo limonády.

Může se stát, že ve snaze o „zdravou“ výživu a hubnutí tloustneme a ani naše zdraví se nelepší. Proč tomu tak je a jaké chyby děláme? Po čem vlastně přibíráme na váze? Jaké mýty o jídle nejčastěji kolují?

V seriálu 10 největších mýtů o tloustnutí se postupně zaměříme na nejčastěji tradované omyly. K častým dotazům, s nimiž se lidé obracejí na dietologa Pavla SuchánkaInstitutu dietologie a výživy v Praze, patří vliv nápojů s kofeinem na dehydrataci.

Mýtus druhý:

KOFEIN A DEHYDRATACE

„Tvrdí se, že nápoje s kofeinem způsobují dehydrataci,“ říká dietolog. Někdy se tak také odůvodňuje zvyk podávat v restauraci spolu s kávou stejné množství vody – k doplnění tekutin, protože káva prý odvodňuje, dočteme se běžně.

Jak to, že kafaři nezkolabují?

Několika lidem ale vrtalo hlavou, jak to s tím metabolismem kofeinu vlastně je, popisuje Pavel Suchánek. Jak je možné, že když někdo vypije několik kafí za den a v podstatě nic jiného nepije, že se za dva dny nezhroutí z totální dehydratace organismu? „Ukázalo se, že když je člověk na kofein zvyklý, běžně konzumuje větší množství kávy nebo jiných kofeinových nápojů, tak schopnost vstřebávat z nich vodu je zhruba kolem třiceti procent.“ To podle dietologa znamená, že ve chvíli, kdy člověk pravidelně konzumuje kofeinové nápoje, kávu, ale i čaj, organismus s tím umí pracovat a umí se tomu přizpůsobit.

Všichni asi známe ze svého okolí lidi, kteří pijí třeba jenom zelený čaj, přesto se nezhroutí dehydratací. Pitný režim vlastně vůbec nedodržují, a přesto fungují. Naopak mohou mít výrazně lepší pocit, pokud jde o kvalitní čaj, protože má vysoký obsah antioxidantů. „Je to jako se vším – organismus se přizpůsobí,“ komentuje Pavel Suchánek.

Přečtěte se: Nejčastější mýty a omyly ve výživě

Sváteční pijáci kofeinových nápojů a nemocní lidé musí být opatrní

Jinak ovšem reaguje organismus svátečního kafaře. „Když člověk kofeinové nápoje pravidelně nepije a občas si dá kávu nebo silný zelený čaj, tak tam je známý efekt – za chvíli jdete na toaletu. To je v případě, že organismus není zvyklý a přizpůsobený kofeinu.“

Samozřejmě vždycky je lepší tekutiny doplňovat nekofeinovými nápoji, ale na druhou stranu podle dietologa není potřeba vyvolávat paniku a hysterii z toho, že by se navyklý člověk po jejich konzumaci zhroutil. „Představa, že bude mít vysoký krevní tlak a tak hustou krev, že se mu budou tvořit krevní sraženiny, je mylná,“ říká Pavel Suchánek.

Je ale třeba zdůraznit, že výše uvedené se týká pouze zdravých osob. „U lidí nemocných je to úplně jinak, tam se opravdu pitný režim musí přizpůsobit konkrétním zdravotním komplikacím.“ Každé onemocnění může vyžadovat jiný pitný režim, odlišný například u lidí s onemocněním ledvin či osob s vysokým krevním tlakem.

Mýtus první: PO 17. HODINĚ SE UŽ NESMÍ JÍST

Tvrdí se, že nápoje s kofeinem způsobují dehydrataci, ovšem člověk, který denně pije nápoje s kofeinem, je již na jeho účinky zvyklý a jeho organismu dehydratace nehrozí. U pravidelných konzumentů se nápoje s kofeinem započítávají k celkovému dennímu příjmu tekutin, ať již se jedná o kávu, čaj či kolové nápoje.

Příště: Mýtus třetí – Po light potravinách zhubnete

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).