Hlavní navigace

Jak pít kávu a přitom neškodit zdraví?

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Káva a zdraví. Jde to dohromady? Jedni ji milují, druzí zatracují. A to hlavně kvůli kofeinu.

Kofein stimuluje centrální nervový systém. Káva je silný antioxidant. Její konzumace prý eliminuje škody, které jsme si způsobili kouřením nebo pitím alkoholu, působí lehce antidepresivně a chrání nás před zubním kazem. „Zrníčko v sobě obsahuje až dvě stě složek, které jsou pro tělo prospěšné, jsou tam vitaminy, lipidy, proteiny, cukry a spousta dalších látek,“ říká baristka a zároveň pražička Kristýna Smudová z Olomouce.

Podle studie, kterou provedli vědci na Harvardu, může pravidelné pití kávy snížit riziko vzniku cukrovky. Stejné výsledky pak měly i studie, které zkoumaly prevenci Parkinsonovy choroby nebo rakoviny tračníku.

Káva bez kofeinu není žádná výhra

Těhotné ženy, lidé s vyšším krevním tlakem nebo ti, kteří se obávají nespavosti, často vyžadují kávu bez kofeinu. A to i přesto, že kvalitní arabika má obsah kofeinu velmi nízký.

Čtěte více: Co je a co není káva? Arabica, Robusta a …

„Decaf“, tedy káva zbavená kofeinu, většinou není žádná výhra. V průmyslovém zpracování velkých firem se kofein dostává z kávy nejčastěji za použití methylenchloridu, silné chemikálie, která je navíc i rozeznatelná ve výsledné chuti. Druhým nejčastějším způsobem je používání uhlíkových filtrů a horké páry. Káva ztrácí i éterické oleje a typickou vůni. V posledních letech je možné sehnat kávu, ze které je kofein vymýván cukrovou třtinou.

S kávou raději počkejte do odpoledne

Podle indické ájurvédy bychom ale neměli pít kávu ráno. „Kofein přispívá k překyselení organismu a šálek kávy po ránu představuje pro tělo velkou zátěž,“ říká ájurvédský lékař David Frej. „Pokud bez kávy nemůžete být, počkejte do odpoledne, protože podporuje trávení,“ dodává.

Kavárny vám nejčastěji nabídnou kávu na základě espressa nebo alternativní přípravu kávy. Není způsob, který by byl „zdravější“ nebo „lepší“. Dobrá kavárna si hlídá kvalitní suroviny a správnou přípravu, nezbytností je hygiena kolem kávovaru a jistota, že dostanete vždy „čistou“ dávku kávy.

Jak pít zdravější kávu?

  • Nekupujte kávu v běžném supermarketu. Zaměřte se na kavárny nebo pražírny a nechte si poradit. Vybírejte si světleji praženou kávu. Přepálená zrnka obsahují oleje, které nesvědčí zdraví ani chuti kávy.
  • Přednost dávejte stoprocentní arabice před robustou. Obsahuje méně kofeinu.
  • Pokud přesto chcete bezkofeinovou kávu, volte přírodní, např. Colombia La Serrana (Doubleshot, 310 Kč/350 g)
  • Vyhněte se instantním kávovým nápojům. Zrna jsou nekvalitní už v začátku zpracování, chemické přísady zdraví také nepřidají.
  • Filtrujte. Nenechávejte sedlinu v nápoji déle než pár minut. (Pro začátek sítko na čaj, speciální přístroje pořídíte kdykoli.)
  • Vyhýbejte se „českému pressu“, tedy velkému hrnku plnému přeextrahované kávy. Tímto způsobem přípravy se do kávy uvolňují silice, které do ní nepatří a tělo nám za ně nepoděkuje. Lepší volbou je klasické espresso (25–30 ml) a konvička horké vody na dolití.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracovala jako redaktorka v tištěném i TV zpravodajství (Vltava-Labe Press, TV Prima). Černou kroniku vyměnila za kávu a magazíny, ráda balancuje mezi profesí baristky a redaktorky. Spolupracuje např. s časopisy Sidonie a Biorevue.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).