Hlavní navigace

kofein

Jaké množství kofeinu je pro člověka bezpečné?

Lidé se občas bojí nadměrné konzumace kofeinu. Ale kdo ví, jaké množství je to, které již může působit negativně? Evropský úřad pro bezpečnost potravin nyní tuto otázku vyhodnotil a zjišťoval také, jak dlouho kofein působí.

15. 2. 2019 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Rizikové množství energy drinků: jeden až dva týdně

Slazené nápoje jsou mezi dětmi a mládeží na ústupu. To by byla dobrá zpráva, kdyby ovšem školáci namísto limonád nepili energetické nápoje.

13. 2. 2019 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Káva bez kofeinu je často dílem chemie

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak vzniká káva bez kofeinu? Není to snadný proces a často ani nejde o proces čistě přírodní. Ale jde to i jinak, bez chemie.

21. 6. 2017 13:00
Doba čtení: 2 minuty

10 mýtů o tloustnutí: Kofein způsobuje dehydrataci

Pro ty, kdo usilují o redukci hmotnosti, je zvlášť důležité dodržovat pitný režim a vyhnout se dehydrataci. Lidé si často myslí, že ji způsobují kofeinové nápoje, káva, čaj nebo limonády.

Doba čtení: 3 minuty

Kvalita kávy je jedním z měřítek dobré restaurace

Stejně jako v případě jiných potravin je konzumace a příprava kávy zatížena celou řadou mýtů a chyb. To se týká jak u nás stále ještě hojně oblíbeného turka, tak modernějšího espressa.

Doba čtení: 5 minut

Guarana, zelený čaj i čokoláda nakopnou, když vám chybí energie

Povzbuzující prostředky nejsou jen pilulky, ale taky přírodní prostředky v různých formách. Mezi stimulanty patří i některé zcela běžné nápoje. Nabíjí, podporují paměť a koncentraci.

Doba čtení: 5 minut

Česká studie dokázala, že kávy se není třeba bát

Káva je zdravá, jen ne, když je to náš „turek“… Tak tento mýtus podle Vysoké školy chemicko-technologické v Praze právě padl. Káva je prý zdravá bez ohledu na způsob přípravy.

Doba čtení: 3 minuty