Jarní závitky patří mezi oblíbené východoasijské pokrmy. Ačkoliv je mnoho lidí vnímá jako vietnamskou specialitu, pravděpodobně pochází z čínské kuchyně. Kouzlo jarních závitků spočívá v jednoduchosti a variabilitě – stačí použít rýžový papír, který naplníte zeleninou, houbami či masem, a zarolovat. Rolku pak ani nemusíte nijak upravovat a můžete ji rovnou podávat.
Co se dozvíte v článku
Smažené jarní závitky vs. jarní závitky v troubě
Blesková rychlost přípravy patří mezi jedny z mnoha výhod jarních závitků. Pokud si připravíte opravdu chutné suroviny, kterými závitky naplníte, nemusíte je už pak zapékat nebo smažit. Rýžový papír slouží v tomto případě jako obal, který drží závitek pohromadě. Fantazii se ale meze nekladou a podobně jako máte velkou volnost ve volbě náplně, tak se můžete i rozšoupnout ve způsobu přípravy.
Smažené jarní závitky Chả Giò, známé také jako královské závitky, dokonce patří mezi vietnamské národní pokrmy. Už je ale nelze považovat za příliš zdravé, protože se smaží dokonce nadvakrát. Pokud chcete o něco zdravější teplou variantu závitků, zkuste je zapéct v troubě. Před pečením potřete závitky olejem a nechte je pak péct asi 20 minut v horkovzdušné troubě.
Recepty na jarní závitky
Na přípravu jarních závitků budete potřebovat vždy rýžový papír, který se může trochu lišit podle toho, k jaké úpravě je určen. Předem si proto rozmyslete, zda budete závitky smažit. Na čerstvé rolky se totiž nehodí všechny typy rýžových papírů.
Volba náplně už ale záleží opravdu jen na vašich chuťových preferencích. Zatímco někdo si rád pochutná na tradiční vepřové náplni, odlehčenější verze závitků můžete naplnit krevetami, kuřecím masem nebo jen nakrájenou zeleninou. Kromě čerstvých výhonků a klíčků se používá na nudličky nakrájená mrkev, kedluben, zelí a jiná čerstvá zelenina. Chybět by neměly ani houby, jako je jidášovo ucho a shiitake.
K hotovým závitkům patří omáčka, do které se jednotlivá sousta namáčejí. Jako omáčka k jarním závitkům se nejčastěji podává sójová omáčka, sladkokyselá omáčka nebo worcesterská omáčka. Ve Vietnamu je populární pikantní omáčka Nuoc Cham obsahující rybí omáčku, limetkovou šťávu, cukr, česnek, chilli a vodu.
Smažené jarní závitky s mletým masem
Ingredience:
- 200 g mletého vepřového masa (případně mletý bůček),
- 80 g krevet,
- 80 g rýžových nudlí,
- 1 hrst sušených jidášových uch,
- 1 šalotka,
- 1 mexický tuřín,
- 1 vejce,
- ústřicová omáčka,
- mletý pepř,
- 1 balení rýžového papíru,
- olej na smažení,
- omáčka Nuoc Cham k podávání.
Postup:
Sušené houby namočte ve vodě a nechte je nabobtnat. Mezitím uvařte rýžové nudle podle návodu a nechte je vychladnout. Do mísy dejte mleté maso, přidejte nasekané krevetky, nakrájenou šalotku, mexický tuřín nakrájený na kostičky, namočené houby a vychladlé nudle. Směs zalijte rozšlehaným vajíčkem, opepřete a zakápněte 2–4 lžícemi ústřicové omáčky, která nahradí sůl. Ingredience důkladně promíchejte.
Pak se můžete pustit do plnění závitků. Vždy si vezměte jeden plátek rýžového papíru, který rychle namočíte v misce s vodou. Navlhčený papír naplňte masovou směsí a zabalte tak, aby vznikl souměrný váleček. Naplněné závitky následně smažte ve vyšší pánvi v rozpáleném oleji. Pečte je dozlatova tak, aby se maso uvnitř dokonale propeklo. Hotové závitky poté můžete podávat s pikantní vietnamskou omáčkou.
Jarní závitky s kuřecím masem
Ingredience:
- 2 kuřecí prsa,
- 1 mrkev,
- ¼ okurky,
- ¼ ledového salátu,
- 80 g rýžových nudlí,
- 1 balíček rýžového papíru,
- pepř,
- sůl,
- olej na opečení masa,
- omáčka Nuoc Cham k podávání.
Postup:
Kuřecí maso nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete a opečte na pánvi s rozpáleným olejem. Rýžové nudle uvařte podle návodu a nechte vychladnout. Než maso s nudlemi vychladnou, nakrájejte mrkev, okurku a salát na tenké nudličky. Pak začněte s plněním rolek.
Vždy si vezměte jeden plátek rýžového papíru, lehce ho namočte v misce s vodou a položte na podložku. Naskládejte na něj zeleninu, pár nudliček masa a trochu nudlí. Vše sbalte do úhledného balíčku. Takto připravené rolky můžete podávat s vietnamskou omáčkou, případně jinou oblíbenou omáčkou.
Tipy na jiné jarní recepty
Pokud nepatříte mezi fanoušky jarních závitků, můžete zkusit jiné jarní pokrmy. Připravili jsme si pro vás pár receptů, ve kterých využijete jarní dary přírody. Konkrétně budete potřebovat medvědí česnek a mladé kopřivy.
Polévka z medvědího česneku
Ingredience:
- 2 hrsti medvědího česneku,
- 1 středně velká brambora,
- 750 ml vývaru,
- 100 ml smetany ke šlehání,
- špetka muškátového oříšku,
- sůl,
- pepř,
- toustový chléb na krutony,
- trochu másla na opečení krutonů.
Postup:
Oloupanou a na kostičky nakrájenou bramboru dejte do hrnce, zalijte vývarem a nechte vařit do změknutí. Poté přidejte pokrájený medvědí česnek a polévku lehce povařte. Odstavte polévku z plamene, zalijte smetanou a rozmixujte tyčovým mixérem do hladké konzistence. K dochucení pak použijte sůl, pepř a muškátový oříšek. Pokud máte rádi krémové polévky s křupavými krutonky, stačí nakrájet toustový chléb na kostičky a opéct na trošce másla.
Kopřivový špenát
Ingredience:
- 3 velké hrsti mladých kopřiv,
- 1 velká cibule,
- 2–3 stroužky česneku,
- 1 zakysaná smetana,
- sůl,
- pepř,
- plátek másla.
Postup:
Výhonky mladých kopřiv je nezbytné nejprve spařit vroucí vodou, aby přestaly pálit. Spařené kopřivy nechte okapat a připravte si mezitím cibuli. Oloupejte ji, nakrájejte najemno a dejte orestovat na pánev s rozehřátým máslem. Kopřivy nasekejte nadrobno a přidejte do pánve. Ochuťte prolisovaným česnekem, pepřem a solí.
Přilejte trošku vody a pokračujte v dušení asi 10 minut, aby kopřivy dostatečně změkly. Nakonec vmíchejte trochu kysané smetany na zjemnění. Hotový kopřivový špenát můžete ještě ozdobit kopečkem kysané smetany. Podávejte se ztraceným vejcem, případně jako přílohu k masu.