Hlavní navigace

Prevence, homeopatika a vitaminy v boji s virózami

26. 10. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Kašel a rýma jsou v posledních dnech stále častěji skloňované v souvislosti s aktuální pandemií koronaviru. My od ní na chvilku odhlédneme a podíváme se na běžné sezónní virózy.

Kašel, rýma, viróza budí v dnešní době větší obavy než v minulých letech. Tedy alespoň těch, které si většina z nás pamatuje. Každé zakašlání na veřejnosti způsobí náhlé ticho a vyčítavé pohledy. Lidé se od nachlazeného odtahují. Přirozeně. Ocitáme se uprostřed pandemie koronaviru a kašel může být projevem nemoci COVID-19, o které toho ještě příliš nevíme.

Přesto hned nemusí každá rýma nebo zakašlání znamenat rozsudek ke karanténě (v tom lepším případě), může to být opravdu i „obyčejná“ viróza. Jak proti ní bojovat a můžeme jí i nějak předejít?

Vládní opatření, sociální distanc a dodržování hygienických opatření má vliv i na běžné sezónní virózy. Přesto se může stát, že začneme být z ničeho nic unavení, dutiny jsou ucpané a trápí nás kašel. PCR test je negativní. Co to tedy může být? Nejspíš běžná, a ne příliš nebezpečná viróza.

Co se dozvíte v článku
  1. Co je vlastně viróza
  2. Pro základní lék na virózu nemusíme do lékárny
  3. Homeopatická léčba při virózách
  4. Větrání, strava a pohyb
  5. Preventivní doporučení proti podzimním virózám

Co je vlastně viróza

Na světě s námi koexistují miliardy virů. Většina druhů není ještě probádaná a – což je dobrá zpráva – nepředstavuje pro člověka žádné nebezpečí. Vedle toho jsou viry, které mohou ohrozit náš život, nebo jsou méně závažné, o to ale častější, jež způsobují běžné sezónní virózy.

„Viróza je odborným termínem pro všechna onemocnění způsobená viry (tedy včetně dětských infekčních nemocí nebo oparu). U nás se však tento termín začal používat v užším smyslu a označuje se jím pouze nachlazení. Slovy ‚mám virózu‘ se pak myslí nachlazení způsobené virovou infekcí, nikoli bakteriální. Některé virózy mohou mít stejné příznaky jako chřipka – vysoké horečky, bolesti svalů, malátnost,“ vysvětluje alergoložka a klinická imunoložka Eva Kettmannová.

Pro základní lék na virózu nemusíme do lékárny

Základním lékem na virózy je odpočinek a dostatek tekutin:

„Ani zázračná šumivá pilulka z televizní reklamy nenahradí odpočinek a příjem tekutin, které jsou pro vyléčení z chřipky a viróz zásadní. Příznaky jako třesavka, malátnost a slabost nás mají zabrzdit, naše tělo nám jasně sděluje, že k nastartování svých vlastních obranných mechanismů potřebuje naprostý klid. Stačí ho poslechnout. Z tekutin je nejvhodnější voda s citronem a bylinkový čaj,“ doporučuje lékařka, která v rámci své praxe využívá i homeopatii a přírodní léčebné metody.

Homeopatická léčba při virózách

Homeopatické doporučení na podporu imunity

  • Oscillococcinum – první tři dny nemoci 3× denně, tento homeopatický lék stimuluje vlastní protivirovou imunitu organismu

Homeopatika na snížení teploty na začátku onemocnění

  • Aconitum 15 CH – prudký nástup horečky, obvykle v noci, bez pocení
  • Belladonna 15 CH – prudký nástup horečky, výrazné pocení, kůže je vlhká, rudá, sálající, lesklé oči
  • Gelsemium 15 CH – vysoká teplota s výraznou slabostí, otupělost, bez žízně

Homeopatika na úlevu od bolesti

  • Eupatorium 9 CH – pokud jsou výrazné bolesti svalů končetin, bolest očí, bolest hlavy
  • Rhus toxicodendron 9 CH – také na svalové bolesti, rozdíl oproti předchozímu léku je v tom, že člověk má potřebu se hýbat, navzdory slabosti a únavě nemůže najít úlevovou polohu ani v posteli

Dávkování homeopatických léků: nasadit co nejdřív, rozpustit deset kuliček (od každého vybraného homeopatického léku) ve 200 ml vody a podat jednu lžičku v doporučených intervalech – každou ½ hodinu 3× po sobě, pak každé dvě hodiny. Se zlepšením postupně prodlužovat intervaly a vysadit.

Větrání, strava a pohyb

Praktická lékařka Magdaléna Záchová doporučuje zejména zdravý životní styl jako pomoc proti virózám.

„Imunitní systém organismu je důležitým ukazatelem kvality fungování našeho těla. Nezdravý životní styl, nedostatek důležitých živin, minerálů a vitaminů v potravě a v neposlední řadě i vysoká úroveň psychického stresu zatěžují organismus,“ říká praktička. Lidé pak podle ní často hledají rychlé řešení v podobě jednoho léku „na všechno“ – hlavně se rychle uzdravit a nastoupit do práce.

Preventivní doporučení proti podzimním virózám

Pozor na přetopené místnosti

Časté větrání a dodržování správné vlhkosti vzduchu 40 až 60 %, ať již zvlhčovači, či mokrým ručníkem na topení.

Zvýšený příjem vitaminů

Zaměřte se na sezónní ovoce, například jablka, hrušky, švestky či rakytník.

Dále je velmi potřebný pro imunitní systém vitamin D. Běžně jej čerpáme v letních měsících ze slunce, ale pro zimu je ho málo. Vitamin D je nejvíce zastoupený v rybím tuku, ale i ve vaječném žloutku či mléce.

Velmi důležitý pro toto zatěžkávající období je hořčík (magnesium), který umí bojovat s podzimní únavou a na zimní období je potřeba jej tělu dodat (například dobře vstřebatelné Magnesium 300+).

Pohyb venku

Přirozený pohyb venku na čerstvém vzduchu je potřeba dodržovat i během sychravých a studených dní. Pro případné obavy z nachlazení při sportovních aktivitách venku je vhodné použít homeopatika, jako jsou Rhustoxicodendron (při rychlém zpocení a následném vychladnutí) nebo Arnika montana (podporuje imunitu a svalovou regeneraci).

Odborná spolupráce:

MUDr. Eva Kettmannová

Alergoložka a klinická imunoložka, odbornice na homeopatii. Členka rady Homeopatické lékařské asociace a odborná garantka Světa homeopatie.


MUDr. Magdaléna Záchová

Praktická lékařka, anestezioložka a homeopatka. V ordinaci používá jak klasické, tak alternativní metody léčby.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).