Hlavní navigace

Studie porovnávaly léky a med: je opravdu zázrakem na kašel a nachlazení?

Sdílet

 Autor: Danika Perkinson / Unsplash, podle licence: Public domain
Med není jen jedním z nejstarších sladidel, ale patří i k nejstarším přírodním léčivům. O jeho pozitivním vlivu při léčbě nachlazení a dalších antibakteriálních účincích se lidé přesvědčili už v dávné historii. Jeho léčivé působení však vyzdvihují dnes i odborníci, přestože je k dispozici široká paleta nejrůznějších moderních medikamentů.

Med má po staletí své nezastupitelné místo v lidovém léčitelství. Má mnoho způsobů využití, často se uplatňuje jako oblíbený prostředek na léčbu bolestí v krku, kašle a respiračních onemocnění vůbec. V tomto směru je známý i v ájurvédě, systému tradičního indického lékařství. A starý dobrý čaj s medem a citronem není třeba představovat.

Galerie: Lidové recepty proti nachlazení a chřipce z celého světa

Vědci se proto rozhodli podívat na to, zda opravdu účinkuje a nakolik je v tomto směru přínosný. A aby to bylo zajímavější, srovnali jeho účinky s volně prodejnými léky. K čemu došli?

Med dopřeje dětem klidný spánek

V roce 2004 vědci zjistili, že dva u dětí běžně užívané volně prodejné léky proti kašli a nachlazení (s obsahem dextromethorfanu a difenhydraminu) nepůsobily o nic lépe než obyčejné placebo. Přitom oba léky měly vedlejší účinky, včetně ospalosti a naopak potíží se spánkem.

O tři roky později navázal stejný vědecký tým na tento výzkum a srovnal dextrometorfan, med a nepoužití žádného prostředku na tlumení nočního kašle u sto třiceti dětí. Podle záznamů rodičů fungoval nejlépe med, který snížil frekvenci i závažnost záchvatů kašle a pomohl ke zlepšení spánku.

Další výzkum u dětí ukázal podobné výsledky, a to včetně studie z roku 2012. V jednu noc děti nedostaly žádný přípravek, během druhé noci med nebo placebo, v tomto případě šlo o datlovou melasu. Ti, kteří dostali medové produkty, vykázali větší zlepšení.

Z těchto výzkumu vyplývá, že med pravděpodobně skutečně pomáhá snižovat příznaky kašle a zlepšuje noční spánek u dětí. Nedoporučuje se však podávání medu dětem mladším než jeden rok.

Při kašli a bolestech v krku

Med je obzvláště dobrou alternativou k předepisování antibiotik, napsali vědci. Podle nich je většina infekcí dýchacích cest způsobena viry, a antibiotiky se tak nic nevyřeší. Předchozí výzkumy také zjistily, že neexistují žádné velké důkazy o tom, že volně prodejné léky proti kašli fungují u dospělých lidí.

Jedna ze studií proběhla v Íránu, kde experti porovnávali účinky kávy s medem s působením steroidů a expektoransem (prostředek určený k ulehčení vykašlávání) a guaifenesinem u dospělých s kašlem, přetrvávajícím déle než tři týdny po infekci dýchacích cest. Ukázalo se, že frekvenci kašle nejvíce snížila káva s medem.

Další studie zjistila, že pacienti s bolestmi v krku se cítili lépe, pokud jim k tradiční léčbě byl přidán med. Během jiného výzkumu fungoval ájurvédský sirup proti kašli stejně dobře jako klasický volně prodejný sirup proti kašli.

Záhadný mechanismus účinku

Jednou z nezodpovězených otázek zůstává, proč med může zmírnit příznaky nachlazení více než mnohé volně dostupné léky.

Podle vědců existuje možnost, že antimikrobiální přísady v medu přímo bojují s patogenem, způsobujícím nachlazení. Dalším důvodem může být fakt, že med je viskózní a obaluje a uklidňuje podrážděné hrdlo.

Med je také stejně jako většina sirupů proti kašli sladký a část mozku, která tento vjem zpracovává, se nachází poblíž té části, která reguluje kašel, takže může dojít k určité interakci nervů nebo neurotransmiterů, které ovlivňují kašel, v reakci na sladkou příchuť. Sladké věci rovněž způsobují zvýšenou tvorbu slin, které pomáhají ředit hlen. Roli mohou hrát i antioxidanty.

Zázrak se nekoná, ale je škoda si med nedopřát

Léčba nachlazení a kašle pomocí medu je také prakticky bez rizika, protože nemá vedlejší účinky (vyjma lidí, kteří trpí alergiemi na včelí produkty). Navíc je med ve srovnání s volně prodejnými léky často mnohem levnější a jedná se o přírodní produkt. Samozřejmě i zde je třeba dát pozor na výběr, v České republice se objevují medy, které v mnoha ohledech nesplňují požadavky, jež na ně klade legislativa.

Galerie: Vítězové soutěže Med roku

Podtrženo a sečteno: od medu nelze očekávat zázraky, ale bylo by chybou ho nevyzkoušet. U každého člověka funguje jinak a může se stát, že zkušenost s léčbou nachlazení může být díky němu docela příjemná a překvapivě efektivní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).