Hlavní navigace

Dvě léčiva, která teď lékárníci nejčastěji doporučují na kašel

3. 9. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Je jedním z příznaků obávané koronavirové infekce, ale i typickým projevem nastupujících podzimních viróz. Jaké přípravky momentálně doporučují lékárníci na kašel?

V době pandemie a stoupajících čísel potvrzených nákaz nový typem koronaviru je každé zakašlání ostře sledované námi samotnými i okolím. Odborníci z České lékárnické komory (ČLnK)  dali dohromady několik tipů k léčbě kašle – prostředky, které k jeho zdolání pomohou, ale také podpůrné látky proti virovým infekcím. 

Hlavně vykašlávat

„Pro léčbu kašle je především nutné zajistit dostatečnou a kvalitní expektoraci, tedy vykašlávání,“ zdůrazňují odborníci z České lékárnické komory. „Obzvláště u koronavirových infekcí je vhodné zabezpečit důsledné odstranění hlenu z dýchacích cest, jelikož se tím snižuje riziko sekundárních plicních infekcí.“

Léky na vykašlávání se užívají většinou několikrát denně. Jsou ale určité formy, které stačí užívat jen jednou denně ráno – o podrobnostech nás vždy informuje lékárník při prodeji přípravků na kašel. Zásadní je u těchto léčiv jedno pravidlo: nejpozději se užívají v odpoledních hodinách tak, aby v noci u pacienta neprovokovaly nežádoucí vykašlávání a umožnily mu usnout.

Kašel je obranný reflex

  • Kašel je častým a nepříjemným příznakem infekcí dýchacích cest. 
  • Jedná se o obranný reflex, který udržuje průchodnost dýchacích cest – umožňuje odstranit (vykašlat) z průdušek hlen, případně prach, alergen nebo vdechnuté cizí těleso. 
  • Někdy může být kašel značně vyčerpávající, přecházet v záchvaty či vyvolat dušnost. 
  • Často pak ztěžuje průběh a léčbu souběžně probíhajících onemocnění.

Zdroj: Lékárnické kapky

Acetylcystein nejen na kašel

Lékárníci doporučují na kašel především dvě účinné látky: acetylcystein a bromhexin. Prvně jmenovaný má expektorační účinky, což znamená, že podporuje odstraňování hlenu z dýchacích cest. Zároveň také zvyšuje množství glutathionu – to je jeden z nejsilnějších antioxidantů. 

A následně také zlepšuje buněčnou imunitu. Acetylcystein se prodává jako šumivé tablety, známý je například přípravek ACC Long, Mucobene nebo NAC. S dávkováním poradí lékárník, doporučená denní dávka je podle ČLnK 1200–1800 mg. Tyto přípravky nejsou obecně určeny pro děti, obvykle je možné je užívat od 14 let.

Bromhexin jako druhá volba

Druhou účinnou volbou přípravků, které pomohou s vykašláváním, je Bromhexin. Funguje tak, že snižuje viskozitu a aktivuje řasinkový epitel, takže podporuje vylučování hlenů. A usnadňuje vykašlávání. Klasické kapky si leckdo pamatuje ještě z dětství a stále jsou evergreenem pro všechny věkové kategorie včetně dětí od dvou let.

Režimová opatření na podporu léčby vlhkého kašle

  • Při léčbě hlenovitého vlhkého kašle je doporučeno kromě užívání léků pít dostatečné množství tekutin.
  • Vhodné jsou průduškové čajové směsi nebo ovocné šťávy, minerální vody.
  • Pacient by měl také vynechat nebo alespoň omezit mléčné výrobky, které zahleňují. 

Co navíc také může pomoci

Pro podpůrnou terapii kašle a dalších příznaků virového onemocnění dýchacích cest doporučují odborníci z ČLnK i protivirově působící léčiva dostupná bez receptu, která obsahují rostlinné extrakty lékořice, pelargonie nebo hořce. Jak působí?

Lékořice hladká (Glycyrrhiza glabra)

Výtažek z této léčivé rostliny obsahuje látku glycyrrhizin, která velmi účinně zabraňuje replikaci, tedy množení virů. Glycyrrhizin u infekce SARS (velmi podobné COVID-19) snižoval přilnutí a vniknutí viru do buněk. 

K dispozici jsou léčivé přípravky a léčivé čajové směsi nebo individuálně připravovaná Mixtura solvens (směs rozpouštějící hleny). 

Výtažek z pelargonie (Pelargonium sidoides)

Antivirový účinek této substance je založen na takzvané inhibici replikace virů. Výtažek zabraňuje množení virů, a tak působí proti šíření infekce. Výtažek z pelargonie také podporuje nespecifickou imunitu. Může zmírnit průběh infekce i zabránit rozvoji sekundární infekce.

Hořec drsný (Gentiana scabra

Několik studií prokázalo, že extrakt z kořene hořce drsného (Gentiana scabra) potlačuje růst viru SARS-CoV. V České republice je například registrované léčivo obsahující extrakty z kořene hořce žlutého a výtažky dalších rostlin. Studie nebyly prováděny přímo na COVID-19, léčivo ale může zmírnit průběh onemocnění a zabránit sekundární infekci.

Galerie: Lidové recepty proti nachlazení a chřipce z celého světa

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).