Hlavní navigace

Koronavirus, nebo nachlazení? Online test je zdarma

15. 10. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Český startup COGVIO a jeho COVID-bot pomáhají odhadnout, zda máte spíše lehké nachlazení, či závažnější virovou infekci, zejména koronavirus. Pro základní orientaci stačí zodpovědět anonymně dvacet otázek o vašem stavu a příznacích.

Mnoho lidí v současné době váhá, zda jejich příznaky mohou být projevem koronaviru a nemoci COVID-19, nebo jde o běžné nachlazení. Základní pomoc nabízí test COVID-bot, na základě zodpovězení jednoduchých otázek o problémech nemocného doporučí, zda zůstat doma, navštívit praktického lékaře, či si volat záchrannou službu.

Jaké máte příznaky?

Lidem, kteří mají příznaky či obavy, zda se nemohli nakazit koronavirem, pomůže autodiagnostický test posoudit míru rizika nákazy. Českou verzi chytrého chatbota v COGVIO připravili na základě open-source řešení zveřejněného Evropskou komisí. Původně byl chatbot vyvinut Pasteurovým institutem ve spolupráci s univerzitními nemocnicemi v Paříži spolu s francouzským startupem Clevy. Nyní radí i českým nemocným.

„COVID-bot slouží jako zdroj informací pro všechny, kdo se obávají viru. Pomůže jim lépe se rozhodnout, jak vysoké je riziko, že jsou nakaženi právě koronavirem. Náš cíl je také ulehčit praktickým lékařům a ambulantním specialistům, kteří denně vyřizují desítky opakujících se dotazů na příznaky i další postup. COVID-bot se zeptá na všechny podstatné otázky a nemocný dostane své odpovědi rychle, aniž by musel volat svému lékaři či kamkoliv jinam,“ popisuje Tomáš Doležal, jeden ze spoluzakladatelů startupu COGVIO.

20 základních otázek

COVID-bot používá zhruba dvacet otázek, ve kterých se ptá na současný stav odpovídajícího. Vlastně zjišťuje, zda má odpovídající příznaky onemocnění COVID-19 a zohledňuje další rizikové faktory.

Po zodpovězení všech otázek dostanete od chatbota doporučení, jak dále pokračovat. Je třeba mít na paměti, že aplikace je určena pouze pro informační účely, jak ostatně její provozovatelé na webu upozorňují: „Není zaručena úplnost, přesnost, aktuálnost a vhodnost informací pro určení diagnózy. Aplikace nepředstavuje doporučení, vyšetření, diagnostiku nebo jakýkoli jiný úkon lékařské povahy. Použití aplikace a jejího obsahu nenahrazuje konzultaci s lékařem nebo jiným zdravotnickým personálem.“ Jde o užitečný nástroj pro první zahnání obavy, nebo naopak upozornění na možná rizika.

Přehled častých příznaků koronaviru

Na webové stránce spolu s chatbotem najdete kromě dalších odkazů i přehled příznaků onemocnění koronavirem podložených nejnovějšími klinickými studiemi.

Příznaky onemocnění COVID-19

Kolik % pozitivně testovaných osob je bez příznaků?

Dostupné studie ukazují, že mezi 40 a 80 % pacientů, kteří jsou testováni pozitivně na nový typ koronaviru SARS-CoV-2 (jsou nakažení), může být bez jakýchkoliv příznaků.

Jaké jsou příznaky onemocnění COVID-19?

Dosud největší analýza 55 studií s celkem 8697 pacienty ukazuje, jaké jsou nejčastější příznaky pacientů, kteří byli léčeni s nemocí COVID-19:

Dominantní příznaky:

  • horečka: 78 % případů
  • kašel: 58 % případů

Časté příznaky:

  • únava: 34 % pacientů
  • bolesti svalů: 22 %
  • vykašlávání: 24 %
  • nechutenství: 23 %
  • tlak na prsou: 23 %
  • dušnost: 21 %

Méně časté příznaky:

  • třesavka: 15 % pacientů
  • bolest v krku: 12 %
  • bolest hlavy: 11 %
  • průjem: 8 %
  • nevolnost/zvracení: 7 %
  • výtok z nosu: 7 %

Zdroj: Covid-bot

Galerie: Lidové recepty proti nachlazení a chřipce z celého světa

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).