Zatímco někteří jí nemohou přijít na chuť, jiní ji pro změnu milují. Řeč je o červené řepě, která platí za mimořádně zdravou zeleninu s pestrým spektrem využití. Konzumovat se dá totiž i za syrova ve formě salátu či carpaccia, může se nakládat, péct nebo přidat do brownies a jiných dezertů.
Co se dozvíte v článku
Odkud pochází červená řepa?
Červená řepa (Beta vulgaris) je dvouletá rostlina spadající do čeledi laskavcovitých (Amaranthaceae). Ke konzumaci se využívají tmavě fialové hlízy, které rostou pod zemí.
Nejstarší dochované záznamy o červené řepě jsou staré přibližně 3000 let. Tehdy se červená řepa pěstovala ve staré Babylonii. Oblíbili si ji také Řekové a Římané, kteří ji nevyužívali výhradně jako potravinu, ale i k léčebným účelům. Dokonce sám otec medicíny Hippokratés používal listy červené řepy k obvazování ran.
Díky popularitě červené řepy v římské říši se tato superpotravina postupně rozšířila po celém evropském kontinentu. Měnila se rovněž podoba červené řepy. Zatímco původně byly hlízy mnohem tenčí a připomínaly mrkev, v 16. století se začaly zakulacovat, dokud nezískaly dnešní baňatý tvar.
Jaké má červená řepa účinky na zdraví?
Za výrazné červené zbarvení vděčí barvivu zvanému betanin, který patří do skupiny tzv. antokyanů. Tyto látky patří mezi silné antioxidanty, díky čemuž chrání tělesné buňky před oxidačním stresem. Za zmínku stojí také vysoký obsah minerálů, vitamínů skupiny B, vitamínu C a kyseliny listové. Pravidelná konzumace červené řepy má přitom hned několik pozitivních účinků na lidské zdraví:
- snižuje krevní tlak,
- zlepšuje prokrvení svalů a tkání,
- zpevňuje cévní stěny a působí ateroskleroticky,
- snižuje hladinu homocysteinu v krvi,
- podporuje vylučování solí z těla,
- působí jako prevence proti vzniku některých druhů rakoviny,
- díky vysokému obsahu vlákniny prospívá trávení,
- efektivnější prokrvení podporuje zdraví mozku.
Jíte červenou řepu?
Červená řepa: recepty
Červená řepa se dá vařit, péct, nakládat a jíst také v syrové formě. Používá se do slaných i sladkých receptů, a kromě jedinečné chuti hraje důležitou roli po estetické stránce. I zdánlivě obyčejné pokrmy ozvláštní díky krvavě rudé barvě. Inspiraci na nejrůznější dobroty z červené řepy můžete čerpat níže.
Pomazánka z červené řepy
Pomazánka z červené řepy je snadná, rychlá a zdravá svačina. Připravit ji můžete ze syrové i vařené řepy, v tomto ohledu záleží na vašich preferencích. My jsme si pro vás připravili recept, ve kterém se používá vařená červená řepa.
Ingredience:
- 2 vařené červené řepy,
- 2 lžíce bílého jogurtu,
- 1 lžíce olivového oleje,
- 1 prolisovaný stroužek česneku,
- 1 lžička citronové šťávy,
- sůl a pepř podle chuti,
- volitelně čerstvé bylinky (pažitka, kopr či petrželka).
Postup:
Uvařenou červenou řepu oloupejte a nastrouhejte na struhadle najemno. K nastrouhané řepě přidejte jogurt, olivový olej, česnek, sůl a pepř. Směs dobře promíchejte. Na závěr přidejte ještě citronovou šťávu a případně i bylinky, které dodají pomazánce svěžejší chuť. Pomazánku z červené řepy podávejte namazanou na chlebíčkách či bagetě. Využití pro ni najdete i při přípravě jednohubek.
Salát z červené řepy
Klasický salát z nakládané červené řepy, který mnozí znají ze školních jídelen, moc úspěchů nesklízel. Zkuste si připravit moderní variantu s kozím sýrem a vlašskými ořechy, která osloví i ty, kteří červené řepě běžně neholdují.
Ingredience:
- 1 vařená červená řepa,
- 2 hrsti polníčku,
- 1 hrst vlašských ořechů,
- 100 g kozího sýra,
- 1 lžíce medu,
- 1 lžíce balzamikového octa,
- 1 lžíce olivového oleje,
- sůl podle chuti.
Postup:
Nejprve si připravte řepu. Po uvaření ji oloupejte, nakrájejte na kostičky, pokapejte olivovým olejem a dejte na plech. Řepu nechte péct v troubě při teplotě 200 °C na 20 minut. Upečenou řepu smíchejte s polníčkem, sýrem a vlašskými ořechy. Poté si připravte zálivku z balzamikového octa, olivového oleje a medu. Zálivkou salát zalijte a podle potřeby dosolte.
Carpaccio z červené řepy
Při využití červené řepy v kuchyni se fantazii meze nekladou. Proto vás asi moc nepřekvapí, že z ní můžete připravit i vegetariánské carpaccio. Základem je uvařená červená řepa nakrájená na co nejtenčí plátky. Dochucuje se a servíruje podobně jako hovězí carpaccio, akorát se parmazán nahrazuje kozím sýrem.
Ingredience:
- 2 uvařené červené řepy,
- půl šálku rukoly,
- 100 g kozího sýra (případně balkánský sýr nebo feta),
- 1 lžička medu,
- 1 lžička olivového oleje,
- 2 lžíce balzamikového octa,
- sůl a pepř podle chuti.
Postup:
Uvařenou červenou řepu po vychladnutí oloupejte a nakrájejte ji na co nejtenčí plátky. Poté si připravte zálivku z balzamikového octa, olivového oleje a medu. Plátky řepy rozložte na talíř, pokapejte zálivkou a posypejte nadrobeným kozím sýrem. Na závěr ozdobte rukolou a podle chuti osolte a opepřete.
Polévka z červené řepy
Ikonickou polévku z červené řepy, které se říká boršč, zná asi každý. My jsme si pro vás ale připravili jednodušší krémovou variantu z řepy, brambor a cibule.
Ingredience:
- 700 g červené řepy,
- 200 g brambor,
- 1 velká žlutá cibule,
- 2 lžíce olivového oleje,
- 1 l zeleninového vývaru,
- 2 lžíce vinného octa,
- zakysaná smetana,
- kopr,
- sůl a pepř podle chuti.
Postup:
Cibuli, brambory a červenou řepu očistěte, oloupejte a nakrájejte na kostičky (cibuli najemno). Do hrnce nalijte olej, rozpalte ho a orestujte na něm cibulku. Poté přidejte řepu s brambory a nechte společně restovat asi 10 minut. Do hrnce nalijte vývar a nechte zeleninu vařit 20–30 minut, aby byla dokonale měkká.
Jakmile je zelenina uvařená, rozmixujte polévku pomocí tyčového mixéru dohladka. Dochuťte polévku octem a přidejte pepř a sůl. Při podávání ozdobte čerstvým koprem a lžící kysané smetany.
Brownies z červené řepy
Lahodný dezert plný čokolády a kakaa zvaný brownies se těší oblibě po celém světě. Díky červené řepě si ho navíc můžete připravit s minimálním množstvím mouky. Červená řepa dodá dezertu unikátní chuť, vláčnost a pěknou barvu.
Ingredience:
- 500 g syrové červené řepy,
- 2 celá vejce,
- 200 g kvalitní hořké čokolády (minimálně 70 % kakaa),
- 100 g másla,
- 100 g hladké mouky (může být i špaldová),
- 50 g medu,
- 1 lžička vanilkového extraktu,
- 25 g přírodního kakaa,
- špetka soli.
Postup:
Uvařenou a oloupanou červenou řepu nastrouhejte na struhadle najemno. Vejce vyšlehejte do pěny, přidejte k nim máslo, med a dobře promíchejte. V další míse si připravte všechny sypké suroviny, jako jsou mouka, kakao a sůl. Čokoládu nasekejte na malé kousky, přidejte k tekuté směsi, prosejte mouku s kakaem a nakonec přidejte nastrouhanou řepu. Nezapomeňte na vanilkový extrakt.
Těsto důkladně promíchejte, aby vznikla homogenní směs, a nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě při teplotě 180 °C po dobu asi 25 minut. Pokud budete těsto zkoušet špejlí, zjistíte, že nikdy nebude úplně suchá, což je způsobeno přidanou řepou. Vychladlé brownies nakrájejte na kousky a podávejte.