Hlavní navigace

Hříšně zdravé brownies. Ale neříkejte, že je z fazolí

24. 6. 2014

Sdílet

 Autor: Blanka Chocová
Upéct zdravý dezert se možná zdá být utopií, ale klidně zapomeňte na čokoládu, cukr, mouku i máslo. Zdravé moučníky se teď totiž pečou i z fazolí.

V první řadě chci podotknout, že v kuchyni jsem opravdu zásadová. Tam, kde má být parmezán, trvám na jeho přítomnosti a nespokojím se s žádnou „třicítkou eidamem“, umím upéct žloutkové věnečky i opravdu výborný dort sacher, který je celý poctivě čokoládový. Když ale zrovna nepřipravuji „nóbl menu“, miluji, když vím, že jím zdravě. A v této oblasti jsem otevřená téměř všemu a jsem opět podobně zásadová. Tedy nespokojím se s tím, že náplň odlehčím jogurtem, nebo tvarohem, a čokoládu nahradím karobem. Když zdravě, tak pořádně a se vším všudy.

Nejhříšnější moučník – čokoládové brownies

Často slýcháváme, že nejde připravit sladký moučník, a když si chceme udržet postavu, musíme se smířit s tím, že o sladkostech si můžeme nechat jen zdát. Mně vždy nejvíce vadilo, že mi sladký moučník, buchta nebo dortík narušily rovnováhu mezi živinami, které jsem ten den přijala ve stravě. Nikdy neobsahovaly zdravé tuky a bílkovin ještě méně. Při pročítání zahraničních serverů o zdravé výživě jsem často narážela na moučníky z fazolí. Dlouho mě ale míjely. Když mi ale jednou v obchodě s potravinami oči sjely právě na červené fazole, řekla jsem si, že není důvod nějaký takový moučník nezkusit. Zvláště, když už dlouho toužím objevit moučník, který bude nutričně vyvážený a kromě tuků a sacharidů dodá mému organizmu i bílkoviny. A pro svůj ďábelský záměr (tak to pravděpodobně vnímali všichni budoucí strávníci) jsem si vybrala moučník ze všech nejhříšnější – čokoládové brownies.

Kdo nezná brownies, prozradím o nich, že jsou podobně jako cheesecake nebo cookies výsledkem kulinářské globalizace světa, která do našich končin zavála nejeden chuťový zázrak ze Spojených států. Pokud se brownies zatím nechytly v našich domácnostech, v kavárnách už mají své stálé místo. Klasický moučník brownies, to je v podstatě samá čokoláda, která jen díky několika dalším ingrediencím změnila lehce svoji podobu a transformovala se do buchty. Ovšem ne do české buchty, jak ji známe my, ale do hutného, vláčného až trochu mazlavého koláče, který potěší srdce každého milovníka čokolády.

Protože máme americké brownies zařazené právě do škatulky hříšných čokoládových neřestí, lákalo mě o to víc udělat z nich recept zcela nečokoládový a čekat, co se stane, když kolem čokolády projdou velkým obloukem a místo toho se nechají klidně upéct z fazolí. Pozná to někdo?

Proč zrovna fazole

Ale ještě pár kroků zpět. Proč se vlastně pečou moučníky z fazolí? Popravdě, já se až tak nedivím. Vždyť pro nás není žádnou novinkou péct v létě perník z cuket. Proč tedy nezkusit něco upéct z fazolí? Zvláště, když mají tak skvělé nutriční hodnoty. Fazole jsou při pečení výborné kvůli tomu, že díky nim zůstane moučník pěkně vláčný, až lehce „šťavnatý“. Navíc kromě toho, že mu uberou na kaloriích, zvýší obsah vlákniny a bílkovin.

Fazole v moučníkových receptech mohou nahrazovat jak tuk, tak z části i mouku. Pokud chceme fazolemi nahradit tuk (je jedno, jestli máslo nebo olej), potřebujeme jich stejné množství, jako bychom použili tuku. Stejně tak jedna konzerva fazolí nahradí hrnek mouky.

Předem to neříkejte

A výsledek? Mně chutnalo těsto už při samotné přípravě. Rodina chvíli váhala a namítala, že pořád cítí fazole (asi jsem neměla předem avizovat, z čeho moučník bude). Když jsem ale řádně vychlazené brownies naservírovala přátelům s tím, ať hádají, co právě jí, neuhodl nikdo. Takže fazolové brownies považuji za své malé vítězství nad nezdravými moučníky!

Fazolové brownies

Suroviny:

  • konzerva (425 ml) sterilovaných červených fazolí ve slaném nálevu (je třeba proprat)
  • 70 g kakaa
  • 70 g ovesných vloček (rozdrcených na mouku)
  • špetka mořské soli
  • ½ lžičky kypřicího prášku
  • 60 g javorového sirupu
  • 30 g olivového oleje (popřípadě kokosového)
  • Pokud trváte na přítomnosti čokolády, je možné přidat i kousky čokolády

Nejdříve je nutné předehřát troubu na 170 °C. Následně všechny ingredience (vyjma kousků čokolády) smíchejte v mixéru dohladka. Pokud chcete, přidejte kousky čokolády.

Připravte si malou formu (já používala kruhovou o průměru cca 18–20 cm). Nalijte těsto do formy a rozprostřete.

Pečte v předehřáté troubě asi 25 – 30 minut. Zda je moučník hotov, poznáte za pomocí špejle.

Po vyjmutí z trouby nechte brownies zchladnout, a pak je dejte alespoň na hodinu do lednice.

Nutriční hodnoty celého moučníku (bez použití kousků čokolády):

5247 kJ, bílkoviny: 44 g, tuky: 46 g, sacharidy: 159 g

Na jednu porci (mně jich vyšlo cca 8):

655 kJ, bílkoviny: 5,5 g, tuky 5,8 g, sacharidy 19,8 g

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Jako redaktorka pracovala pro portál Nazeleno.cz a TopSrovnani.cz. Zajímá ji zdravý životní styl, problematika zdraví a vyvážené stravy, fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).