Hlavní navigace

Recept na velikonoční nádivku se původně obešel bez pečiva

25. 3. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa
Receptů na nádivku je bezpočet, bez nakrájených rohlíků či veky se dnes prakticky neobejde. Dřív šlo o hustou kaši z mléka a krupice. K nádivce patří kopřivy, i ty se ale dají nahradit.

Stejně jako vejce nebo beránek patří na velikonoční stůl i nádivka. Receptů na ni je hodně, každý je zvyklý ji připravovat jiným způsobem. Někdo přidává uzené maso, jiný houby. Variací je nespočet, ale snad každý do ní přidává kopřivy. Čím je nahradit, když počasí této bylině nepřeje?

Galerie: Recept na velikonoční nádivku

Zelené bylinky v nádivce mají svou symboliku – představují symbol jara. Nejčastěji se přidávají kopřivy, ty ale nejsou k mání každý rok. Většinou se nahrazují petrželkou nebo kerblíkem. Dají se přitom nahradit i jinými bylinkami nebo zeleninou, které nádivku ozvláštní.

„Je možné je nahradit také špenátem, ten se přidává syrový nebo blanšírovaný. Jde ale udělat i jednoduché hráškové pyré, které se do nádivky přidá. Pokud má někdo rád libeček, může tam přidat i ten, nádivka má pak zajímavou chuť. Netradiční náhražkou je dýňové pyré s bazalkou,“ radí Radek David, šéfkuchař pražské restaurace La Veranda.

Čtěte dále: Vyzkoušeli jsme: Jak odhalit falešné čokoládové vejce?

Pečivo do nádivky má být tři dny staré

Podle starých receptů se do nádivky nepřidávalo pečivo. Původně se vařila hustá kaše z mléka a krupice, do které se přidávala vejce, nasekané maso a čerstvé kopřivy. Když byla nádivka suchá, dodatečně se mastila sádlem. Dnešní recepty už se bez nakrájených rohlíků nebo veky prakticky neobejdou.

„Pečivo přidávané do nádivky by nemělo být čerstvé, protože příliš rychle nasaje mléko a stane se z něj kaše. Ideální je pečivo staré zhruba tři dny. Před zpracováním je možné pečivo nakrájené na kostičky opražit na másle. Nádivce dodá příjemnou máslovou chuť a má i lepší vzhled,“ doporučuje Radek David.

Velikonoční speciál:

Základem nadýchané nádivky je dobře vyšlehaný sníh z bílků. Ten se do směsi opatrně vmíchává až nakonec. Kvalitní sníh se pozná tak, že je v něm velké množství malých bublinek. Pokud jsou bubliny příliš velké, popraskají a nádivka pak nezíská správnou konzistenci.

„Bílky je důležité šlehat pomalu. Pokud člověk připravuje sníh v robotu, měl by začít na nejpomalejším stupni a zhruba po třech minutách pomalu přidávat rychlost. Sníh pak vydrží nadýchaný a nádivka během pečení nespadne. Dobré je přidat k vaječným bílkům špetku soli nebo kapku citronové šťávy, sníh se pak lépe vyšlehá,“ radí ještě šéfkuchař a nabízí i vlastní vyzkoušené recepty na méně obvyklou nádivku. Tu klasickou si můžete připravit podle návodu v galerii.

NÁDIVKA S HRÁŠKOVÝM PYRÉ

5 rohlíků nebo celá veka, 2 vejce, sáček mraženého hrášku, slanina, 120 gramů másla, 250 mililitrů mléka, sůl, pepř

Rohlíky nakrájejte na kostičky a opražte na troše másla. V mléce rozmíchejte žloutky a vylijte na rohlíky. Přilijte rozehřáté máslo a přidejte na kostičky nakrájenou slaninu. Ve vodě uvařte hrášek, osolte a rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte ke směsi. Nakonec opatrně přidejte sníh z vyšlehaných bílků. Pečte 30 minut na 180 °C.

NÁDIVKA S DÝNÍ A BAZALKOU

5 rohlíků nebo celá veka, 2 vejce, 120 gramů másla, 250 mililitrů mléka, sůl, pepř, 1 středně velká dýně hokkaidó, 2–3 stroužky česneku, olivový olej, bazalka

Dýni oloupejte, vydlabejte a nakrájejte na kostky. Ty dejte na plech, zastříkněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Vložte do trouby rozpálené na 220 °C a pečte asi 30 minut do měkka. Mezitím v mléce rozmíchejte žloutky a vylijte na nakrájené rohlíky. Přilijte rozehřáté máslo. Upečenou dýni nechte zchladnout, pak ji rozmačkejte a přidejte prolisovaný česnek a bazalku. Přidejte ke směsi. Nakonec opatrně přidejte sníh z vyšlehaných bílků. Pečte 30 minut na 180 °C.

Test: Kolik je v rozinkové vánočce rozinek?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).