Hlavní navigace

Bolí vás menstruace? Kašlete na Ibalgin a vyzkoušejte bylinky

12. 6. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Trápí vás bolestivé měsíčky a nezabírá nic jiného než halda léků? Jde to i přírodní cestou. Zkuste změnit životosprávu a začněte více důvěřovat bylinkám. U menzes je nejlepší kontryhel.

Mnoho žen čeká každý měsíc bolestivou návštěvu, která obtěžuje minimálně pět dní. Z toho první dva až tři probolí tak silně, že často není možné ani vstát z postele, natož pak dělat cokoli jiného. Pomohou jedině léky a mnohdy ani ne to. Jak z toho ven?

Nenechte si pokazit pět dní v měsíci bolestivou menstruací ani žaludek chemickými léky proti bolesti s nežádoucími účinky. Jde to i bez toho.


Autor: Isifa.cz

Kontryhel, univerzální ženská bylina, pomůže i s bolestivou menstruací

Spousta mladých dívek užívá léky proti bolesti, například výše zmíněný Ibalgin, a to už raději i preventivně, aby je náhodou nepříjemná bolest nezastihla, přitom slečny kolikrát ani neví, jestli se bolest skutečně dostaví. Zkrátka sebemenší bolest hlavy či menstruační křeče a Ibalgin prostě k sobě patří jako ženich a nevěsta. Výsledná svatba pak stojí za to.

Zaměřme se však pouze na menstruaci. Proč bolí a jak bolest snížit na únosnou míru, nebo jak ji odstranit úplně, abychom nemuseli užívat hormony anebo léky proti bolesti s množstvím nežádoucích účinků?

Proč měsíčky bolí?

Za příčinou bolesti se může skrývat ledacos. Bolest při menstruaci bývá obvyklým a přirozeným jevem, za kterým stojí celá řada vlivů, především působení hormonální hladiny. Mnohdy ale může poukazovat i na konkrétní zdravotní problémy, například gynekologický zánět, endometriózu, výskyt myomů a cyst, obrácenou polohu dělohy, předčasný potrat nebo také vážnější gynekologická onemocnění jako zhoubné nádory a podobně. Každá žena, která pravidelně podstupuje gynekologická vyšetření, by měla dobře vědět, že se v případě její bolestivé menstruace jedná o přirozený jev, nikoli příznak problému či onemocnění. Pokud obvykle bolestí nijak zvlášť netrpíte a náhle se silná bolest objeví, měla byste neprodleně navštívit lékaře.

Přečtěte si: Endometrióza se dá definitivně vyléčit

Kromě léků samozřejmě mohou pomoci bylinky, ale nemůžeme zázraky očekávat ihned. Ruku v ruce s bylinnou léčbou by měla jít změna životosprávy, jídelníčku, pohybu a spánku. Jak to tedy zařídit, když to nezdravě bolí, aby to zdravě nebolelo?

Když to bolí, hýbejte se

Pokud si stěžujete na bolest, zkuste eliminovat faktory, které ji mohou vyvolávat. V prvé řadě je třeba přestat kouřit, jíst sladké, příliš solit, vynechat z jídelníčku přemíru mléčných výrobků a uzenin, kynutého pečiva a koláčů, samozřejmě také alkoholu a kávy, kterou lze nahradit obilnými kávami či meltou. Platí, že čím víc budete před menstruací mlsat a podléhat chuti na sladké, tím více vás pak bude samotná menstruace bolet. Ideální je zůstat u čerstvé zeleniny, celozrnného pečiva, kvalitních sýrů, ovoce a dostatku tekutin, nejlépe čisté neperlivé vody. Samozřejmostí by měl být dostatek pohybu na čerstvém vzduchu.

Pamatujte si, že čím více budete mít nafouklé břicho, střeva plná plynů a nestrávených zbytků nevhodné stravy, tím více vás pak bude menstruace bolet. Tohle je další platné pravidlo pro nadužívání sladkostí, ke kterým nás nutí premenstruační syndrom a změny hormonální hladiny.

Měli bychom se hýbat a správně dýchat. Pokud se při bolesti zkroutíme v křeči a celý den proležíme, je to rozhodně horší, než kdybychom bolest rozdýchávali procházkou na čerstvém vzduchu v neustálém pohybu. Správné dýchání, cvičení a pohyb odstraní bolest daleko zdravěji a lépe než jakékoli analgetikum.

Čtěte dále: Správné dýchání se nejlépe učí vleže

Zabírá kontryhel a zdravá výživa

Tělo by mělo mít dostatek vitamínů a především minerálů, což může zajistit správná výživa. U menstruačních křečí je zejména důležitý vápník, hořčík a železo. Rozhodně nic nezkazíte, když budete jíst ořechy. Samozřejmě pokud na ně nemáte alergii. Vhodné jsou zejména pistácie, kešu a para ořechy, nebo si jednoduše v lékárně kupte Dologran.

Z bylinek zvolte na prvním místě kontryhel, který je velice chutný a lze jej pít samostatně i dlouhodobě bez jakýchkoli nežádoucích účinků. Má vliv na veškeré gynekologické problémy, záněty, čistí, upravuje hormonální hladiny, pravidelnost menstruace a odstraňuje bolestivé křeče.

Z dalších bylinek, které zabírají ve chvíli bolestí a odstraňují křečovité stahy, vyberte například heřmánek, který můžete i popíjet s citrónem a medem, nebo mateřídoušku. Existuje řada gynekologických směsí, které mohou silně působit na vaše gynekologické potíže a ovlivňovat váš menstruační cyklus. Mohou obsahovat byliny jako je hluchavka, řebříček, měsíček a jiné. Většinu z nich je vhodné užívat pouze ve směsích, které dostanete v lékárnách a bylinkářstvích.

Pomůže i horká sprcha, polštářek s bylinkami na podbřišku, zrovna jako horké obklady nebo akupunktura. Masáže zad nebo břicha jsou v době menstruace naprosto nevhodné, jemné promasírování křížové oblasti k uvolnění bolesti ale může být žádoucí. Výborně působí také cvičení jógy nebo břišní tance.

K tématu: Hormonální jóga nahrazuje léčbu hormony

Zdravá menstruace rovná se zdravé těhotenství

Veškerá doporučení ohledně stravy, životosprávy a pohybu včetně užívání univerzálního zázraku jménem kontryhel platí nejen pro zdravou, nebolestivou a pravidelnou menstruaci, ale také pro zdravé a přirozené otěhotnění. Pití kontryhelu, dostatek vitamínů a minerálů, zdravá strava, minimum stresu a dostatek pohybu a spánku jsou základní stavební kameny domečku, ve kterém se nachází pokojíček s dětskou kolébkou.

Nepatří sem žádné hormonální léky, žádný stres, žádné starosti, pochybnosti, alkohol, cigarety, přemíra masa, cukru, soli, sóje a mléčných výrobků. A budete-li mít zdravou a přirozenou menstruaci, budete mít také zdravé a přirozené těhotenství.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).