Hlavní navigace

Virová infekce HPV se týká i mužů

11. 2. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Lidský papilomavirus HPV je známý zejména v souvislosti s rakovinou děložního čípku. Ovlivňuje ale i zdraví mužů a může jim způsobit zhoubné nádory.

Lidský papilomavirus známý pod zkratkou HPV bývá někdy mylně považován pouze za původce onemocnění děložního čípku. Vzhledem k tomu, že děložní čípek mají pouze ženy, se tak mnozí domnívají, že je HPV pouze dámskou záležitostí.

To je ale omyl: „Infekce lidským papilomavirem a následná onemocnění vzniklá působením těchto virů nepostihují pouze ženy a také ne pouze genitál,“ upozorňuje Vladimír Dvořák, předseda České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP a mluvčí HPV College.

Co se dozvíte v článku
  1. Co je HPV
  2. Převážně pohlavně přenosná infekce vede až k rakovině
  3. Infekce v krku způsobené HPV
  4. Dobrá zpráva pro muže
  5. Co dělat při podezření na HPV
  6. Testování a očkování proti HPV virům

Co je HPV

  • Lidský papilomavirus – Human papillomavirus neboli HPV.
  • Nejčastější sexuálně přenosná infekce současnosti.
  • Za život se s ní setká až 80 % žen i mužů.
  • HPV napadá stejnou měrou obě pohlaví.
  • HPV virů je dnes známa více stovka, vakcíny máme proti těm nejčastějším.

Převážně pohlavně přenosná infekce vede až k rakovině

V současné době je kompletně popsáno více než sto typů těchto virů, ale pro lidský organismus má větší význam necelá polovina z nich. Každý je také trochu jinak agresivní a nebezpečný.

Vzhledem k tomu, že jde převážně o pohlavně přenosnou infekci, infikují nejčastěji epitel kůže a sliznic zejména v oblasti genitálu a konečníku. K přenosu ovšem dochází i při orálním sexu. Lidské papilomaviry tak mohou postihovat také hlavu a krk, některé z nich mohou způsobit i rakovinu.

Dle schopnosti vyvolávat změny v infikovaných buňkách vedoucí k nádorovému bujení se HPV dělí na vysoce rizikové (HR = high risk) a nízce rizikové (LR = low risk). První z nich způsobují karcinomy, druhé sice nezhoubná, zato velmi nepříjemná onemocnění.

Infekce v krku způsobené HPV

Zatímco v minulosti se karcinom hltanu týkal převážně starších dlouhodobých kuřáků, v novém tisíciletí stoupl počet mladších lidí s tímto nádorem. Spekuluje se o tom, že tu může být jistá souvislost právě s HPV, což potvrzuje i prof. Jan Klozar z Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku ve FN Motol: „V posledních zhruba 15 až 20 letech pozorujeme výrazný nárůst počtu orofaryngeálních (mandle, kořen jazyka) nádorů. Zatímco dosud tyto nádory postihovaly lidi staršího věku s klasickými rizikovými faktory, tedy pacienty, kteří kouřili a pili alkohol, nyní se objevují čím dál víc i u lidí mladších a nekuřáků. Tyto nádory vznikají na základě nákazy infekcí HPV.“ 

Pacienti si v těchto případech typicky stěžují na dlouhotrvající bolesti v krku. Onemocnění je mnohdy chybně diagnostikované, ošetřující lékař jim předepíše antibiotika, která ale nezabírají.

K dalším projevům patří ztížené polykání nebo potíže s mluvením. Pacient má pocit cizího tělesa v krku. Až v krajních případech a při pokročilém onemocnění může dojít ke krvácení z nádoru. Nejčastější jsou nádory hlasivek, a to z jedné čtvrtiny, a mandlí z deseti procent. Incidence je zde u mužů dokonce trojnásobně vyšší než u žen. Přičemž kouření a pití alkoholu rozvoj nemoci ještě podpoří. 

Dobrá zpráva pro muže

Mluvíme patrně o jedné z nejčastějších lidských infekcí, které vůbec existují. Podle studií, které proběhly po celém světě, se s HPV někdy během života setká 80 procent populace. Naštěstí ve většině případů infekce sama odezní, aniž by po sobě zanechala nějaké následky nebo onemocnění.

Podíváme-li se na intimní partie, které jsou vzhledem k povaze přenosu infekce právě nejčastěji zasažené, hraje anatomie mužského těla proti dlouhodobému přetrvávání viru v organismu. „Muž se HPV infekce zbavuje rychleji, obvykle do dvou let. Funguje tedy častěji jen jako přenašeč, nikoli jako dlouhodobý rezervoár infekce,“ vysvětluje Jiří Sláma, vedoucí onkogynekologického oddělení Gynekologicko-porodnické kliniky VFN a 1. LF UK v Praze.

Rakovina penisu a řitního svěrače, které vznikají rovněž v důsledku HPV, jsou tedy naštěstí vzácná onemocnění. „Některé typy HPV ale způsobují nezhoubné genitální bradavice (kodylomata), které se mohou snadno vytvořit i u mužů,“ dodává lékař.

Co dělat při podezření na HPV

Pokud se mužům cokoli nezdá, měli by navštívit ordinaci lékaře, a to v závislosti na tom, jaké potíže mají. Pokud je trápí bolesti krku a hlasivek, jsou ty správné dveře u specialisty otorhinolaryngologa, tedy ORL.

Mají-li projevy na genitálu – například bradavičky nebo změny barvy penisu, případně pozorují něco, co by se jim nezdálo – tak je vhodné navštívit urologa nebo dermatovenerologa, tedy kožního lékaře. Případně se mohou poradit se svým praktickým lékařem, který je nasměruje dále.

Testování a očkování proti HPV virům

Proti HPV virům lze v dnešní době očkovat. V České republice je toto očkování ve věku 13 let, tedy ještě před zahájením pohlavního života, hrazeno zdravotní pojišťovnou, a to v případě nejen dívek, ale i chlapců. „Muž může z očkování profitovat v případě homosexuální orientace, protože v této populaci je výrazně vyšší frekvence nádorů řitního otvoru způsobená HPV. Zvažuje se rovněž možnost rozvoje ochrany proti některým nádorům hlavy a krku. Po očkování je také patrný dramatický pokles výskytu pohlavních bradavic, proti kterým některé vakcíny chrání,“ uvádí profesor Sláma. Od nového roku došlo k malé změně a na očkování proti HPV hrazené pojišťovnou mohou v některých případech dosáhnout i čtrnáctiletí.

Vedle individuální ochrany proti onemocněním spojeným s HPV je druhým, ale velmi podstatným důvodem navýšení ochrany v celé populaci. V ČR bohužel trvale klesá proočkovanost dívek. „Aby bylo dosaženo populačního benefitu, který se projeví u obou pohlaví, je třeba dosáhnout alespoň 80% proočkovanosti všech dívek. A jestliže toho není možné dosáhnout, je logické očkovat obě pohlaví,“ dodává lékař.

Aktuální data hovoří asi o 60 procentech proočkovaných dívek a asi 25 procentech proočkovanosti chlapců.

Další zbraní, kterou má v rukou medicína, je testování na přítomnost HPV v těle. Ženy ve věku 35 nebo 45 let na něj mají nárok zdarma. „Testování mužů na HPV infekci se neprovádí. Důvodem je jednak absence dat o přínosu takového vyšetření a zejména nemožnost jakéhokoli cíleného řešení při pozitivitě,“ říká Jiří Sláma.

Jak se projevuje HPV virus u mužů?
Neonkogenní typy lidského papilomaviru způsobují mužům nezhoubná, ale velmi nepříjemná a frustrující onemocnění – genitální bradavice nebo papilomatózu hrtanu. Onkogenní HPV typy mohou vést až k rozvoji nádoru řiti nebo penisu. HPV může také způsobit rozvoj karcinomu v oblasti hlavy a krku – hrtanu, kořene jazyka nebo krčních mandlí. Čím dál tím větší procento (nyní cca 10 %) výskytu těchto nádorů je vyvoláno s infekcí HPV, což se spojuje s oblibou orálního sexu. (Zdroj: HPV College)
Jaké jsou příznaky infekce HPV u mužů?
Infekce se zřídkakdy navenek projevuje. Zhruba čtyři z pěti infikovaných nemají žádné potíže ani v následujících letech po infikování, ale u zbylé pětiny nakažených po několika měsících nebo letech dochází k rozvoji onemocnění. Vývoj od infekce k nádoru trvá průměrně 15 let. Vývoj od infekce ke vzniku kondylomat (genitálních bradavic), které jsou snadno viditelné, pouhé 4 měsíce. (Zdroj: HPV College)
Jak léčit HPV u mužů?
V současnosti nelze léčit příčinu (tedy přímo HPV infekci), ale pouze možné následky. Muž se při nálezu změn na genitálu, v okolí řiti či v oblasti krku vydá za urologem, dermatovenerologem nebo specialistou ORL. V případě výskytu genitálních bradavic se využívá celé řady způsobů léčby – od užívání nejrůznějších předepsaných mastí a krémů přes zmrazení bradavic až po chirurgické odstranění postižené tkáně. V případě papilomatózy hrtanu spočívá léčba v chirurgickém odstraňování papilomových hmot z hlasivek. A pokud HPV infekce dospěje až k rakovině, léčba je pak samozřejmě složitá a dlouhá. (Zdroj: HPV College)
Existuje test na HPV pro muže?
Nemá větší smysl určovat přítomnost HPV u mužů, teprve jeho přítomnost opakovaná, tedy dlouhodobá infekce, vede ke změnám v tkáních. A hlavně infekci HPV nelze léčit. Lze pouze odstranit její projevy. (Zdroj: HPV College)
Provádí se očkování proti HPV u mužů?
Česká republika hradí 13letým (výjimečně i 14letým, pozn. red.) chlapcům očkování z veřejných prostředků. Očkování je jednak ochrání před projevy infekce, dále se nemusí bát, že přenesou HPV infekci na svou budoucí partnerku a v neposlední řadě se očkováním dívek i chlapců zvyšuje kolektivní imunita, která obecně vede k snížení výskytu viru v populaci. Očkovat proti HPV má ale smysl i po zahájení sexuálního života. I poté si muži výrazně sníží riziko rozvoje HPV onemocnění. (Zdroj: HPV College)

Odborná spolupráce:

Prof. MUDr. Jiří Sláma, Ph.D.

Gynekolog a porodník se zaměřením na onkogynekologii. Vedoucí onkogynekologického oddělení Gynekologicko-porodnické kliniky VFN a 1. LF UK v Praze. Hlavní odborný garant české studie LIBUŠE zaměřené na problematiku infekce HPV a karcinomu děložního čípku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).