Hlavní navigace

Bolest v krku při polykání je běžným příznakem virózy nebo angíny. Může vystřelovat až do ucha

22. 12. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos/JuraJarema
Probudili jste se ráno s bolestí v krku při polykání? Ačkoliv většina lidí myslí hned na angínu, může jít o příznak celé řady virových i jiných onemocnění. Na většinu těchto infekcí zabírají volně prodejné léky a režimová opatření. Pokud se ale váš stav do několika dnů nezlepší a přidají se horečky, pravděpodobně půjde o bakteriální infekci, kterou je nutné léčit antibiotiky.

Co způsobuje bolest v krku při polknutí?

Bolest v krku není sama o sobě nemoc. Většinou se jedná o příznak některého z infekčních onemocnění horních cest dýchacích, ve vzácných případech může ale signalizovat i vážnější problémy, jako jsou některé druhy rakoviny. Příčinou bolesti při polknutí může být tedy:

Angína (tonzilitida)

Velice častou příčinou bolestí při polykání je právě angína. Při tomto onemocnění bývají zanícené krční mandle, které zužují ústní dutinu a způsobují silné bolesti. Bolest může být u některých pacientů tak silná, že vystřeluje až do ucha. Angína může mít virový, bakteriální či mykotický původ, ovšem nejčastěji se setkáváme s hnisavou angínou, kterou způsobuje Streptococcus pyogenes.

Zánět hrtanu (laryngitida)

Další možnou příčinou potíží je zánět hrtanu. Nejčastěji jde o virovou infekci, pro kterou jsou charakteristické následující symptomy:

  • silné škrábání v krku,
  • otok způsobující zúžení hrdla,
  • chrapot až ztráta hlasu,
  • štěkavý kašel.

Laryngitida může být také provázena bolestí v krku při polykání bez teploty. U některých pacientů se může objevit mírně zvýšená teplota. [3, 4, 5]

Zánět hltanu (faryngitida)

Velice nepříjemný může být také zánět hltanu, který každoročně potrápí tisíce pacientů. Mezi běžné příznaky patří silné pálení a škrábání v krku, které může přejít v bolest ucha a krku při polykání. Faryngitida nemívá u dospělých nijak závažný průběh, ale může představovat problém u nejmenších pacientů. U kojenců a batolat se totiž často objevují i vysoké horečky a další komplikace.

Akutní epiglotitida

Akutní epiglititida neboli zánět hrtanové příklopky je onemocnění způsobené bakterií Haemophilus influezae typu B. Epiglotitida postihuje ve většině případů batolata a děti v předškolním věku. Jako první příznaky se objevují řezavé bolesti v krku, polykací obtíže a vysoké horečky.

Epiglotitida je dost závažný stav, protože při ní dochází k silnému otoku hrtanové příklopky, která poté způsobuje dýchací potíže a dušnost. V důsledku hypoxie bývají děti až nápadně klidné a mají promodralé rty. Při podezření na akutní epiglotitidu je zásadní rychlá hospitalizace, protože může dojít k udušení v důsledku zneprůchodnění dýchacích cest. [6, 7, 8, 9]

Rakovina hltanu nebo jícnu

Nejméně obvyklou příčinou bolestí v krku jsou nádory krku a hlavy. Kromě silné bolesti při polykání mají pacienti pocit cizího tělesa v krku. Prvním projevem onemocnění ale obvykle nebývá bolest při polykání, nýbrž spíše chrapot. Jak se nádor zvětšuje, přidržují se i další potíže, jako nemožnost vůbec polknout, zesílení bolesti či zápach z úst. [10, 11, 12]

Co užívat na bolest v krku při polykání?

Pokud je bolest v krku způsobena běžnou virovou infekcí, vyléčíte ji v naprosté většině případů svépomocí. U rozsáhlejších bakteriálních infekcí je mnohdy nutné nasadit antibiotika.

Léky na bolest v krku při polykání

Většina volně prodejných přípravků proti bolesti v krku má antiseptické, analgetické a antiflogistické účinky. To zaručují účinné látky, které se do nich přidávají:

  • benzalkoniumchlorid,
  • dichlorbenzenmethanol,
  • benzydamin-hydrochlorid,
  • hexetidin.

Tyto léky mohou mít rozličné formy. Populární jsou cucavé pastilky, kloktadla nebo spreje do krku. [13, 14]

5 přírodních tipů na bolest v krku, babské rady mohou pomoci podobně jako pastilky Přečtěte si také:

5 přírodních tipů na bolest v krku, babské rady mohou pomoci podobně jako pastilky

Bolest v krku při polykání: babské rady

Od bolesti v krku a potíží při polykání mohou do jisté míry ulevit i některé přírodní metody. Doporučuje se vyzkoušet osvědčené pomocníky posilující imunitní systém:

  • vitamín C (černý rybíz, citrusy, rakytník, šípky, paprika, květák, brokolice, petrželová nať, třešně),
  • zinek (hovězí a vepřové maso, sýry, fazole, ořechy, případně tabletky se zinkem),
  • echinacea.

Naše babičky používaly také různé zábaly a obklady proti bolestem v krku. Mezi nejznámější patří:

  • Priessnitzův obklad,
  • tvarohový zábal,
  • bramborový zábal. [15, 16]

Zdroje: nih.gov, webmd.com, mayoclinic.org, mskcc.org, hopkinsmedicine.org, stefajir.cz, nzip.cz, medicinapropraxi.cz, farmaciepropraxi.cz, pediatriepropraxi.cz, mou.cz, cpzp.cz

Co může být příčinou bolesti v krku při polykání?
Bolest v krku při polknutí bývá projevem nejrůznějších infekcí a nemocí dýchacích cest. Často jde o angínu, faryngitidu nebo laryngitidu. O rakovinu jícnu nebo hltanu jde jen málokdy.
Co za onemocnění vyvolává bolest ucha a krku při polknutí?
Bolesti při polykání, které vystřelují až do uší, bývají častým příznakem zánětu hltanu. Faryngitida je běžné onemocnění, které pro většinu dospělých nepředstavuje riziko. U malých dětí mívá závažnější průběh.
Jak utlumit silnou bolest v krku při polykání?
K utlumení bolesti v krku je možné používat různé cucavé pastilky, kloktadla nebo spreje s obsahem antiseptických, analgetických a antiflogistických látek. Ulevit vám mohou i přírodní zábaly a přípravky na podporu imunity.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).