Hlavní navigace

Bílý, nebo hnědý? Vyznejte se v cukru

18. 11. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Cukr pořád zůstává cukrem a má mnohem víc energie, než kolik člověk běžně potřebuje. S jeho spotřebou bychom to neměli přehánět, ať si vybereme jakýkoli druh. Jak se v nich vyznat?

Kdo chce jít s dobou a myslí na svoje zdraví, jednoduše používá hnědý cukr místo bílého, řeklo by se. Ale má to hned několik háčků – hnědý cukr obsahuje stejně kalorií jako bílý, obsah zdraví prospěšných látek v něm není nijak závratný a aby toho nebylo málo, některé hnědé cukry se jako přírodní jen tváří.

Hnědý cukr na rozdíl od bílého neprochází rafinací


Autor: SXC

Cukr – bílý, nebo hnědý?

Sladíte? Pak to s cukrem nepřehánějte, i kdybyste volili ten, o kterém si myslíte, že je zdravější, totiž hnědý namísto bílého. Cukr pořád zůstává cukrem a má mnohem více energie, než kolik člověk běžně potřebuje.

Hlavní rozdíl mezi bílým a hnědým cukrem je v tom, že ten tmavší neprošel chemickým procesem zvaným rafinace, při kterém se přírodní cukr čistí mimo jiné od zbytků melasového sirupu a vlákniny. Zastánci přirozené stravy proto o takto upraveném cukru hovoří jako o bílém chemickém jedu, který tělu nepřináší vůbec nic dobrého.

Hnědý cukr oproti tomu obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály, které se během zpracování bílého cukru ztrácejí. Avšak pozor, množství prospěšných látek je v hnědém cukru naprosto zanedbatelné, a proto se ani on nedá doporučit jako součást zdravé výživy.

Mezi hnědým a bílým cukrem bohužel není takový rozdíl, jaký je třeba mezi bílou a celozrnnou moukou či mezi bílou rýží a její neloupanou variantou. Tady tmavé verze skutečně obsahují významně větší množství živin a vlákniny. Zastánci přírodního cukru navíc tvrdí, že je pro naše tělo snáze stravitelný a už to považují za výhodu.

Zdravější varianty

"Černý zázrak" melasa
Autor: www.sweetaddi­tions.net

„Černý zázrak“ melasa

Kdo chce sladit opravdu zdravěji, měl by proto spíše sáhnout například po obilném sladu, javorovém sirupu či melase. Ale je jasné, že s nimi už si kafe jen tak snadno neosladíte. Přírodní sladidla, na rozdíl od rafinovaného cukru, obsahují spoustu vitamínů a minerálů, ale také enzymů, aminokyselin a nenasycených mastných kyselin.

Asi nejzdravější z těchto přírodních náhražek rafinovaného cukru je melasa, která skutečně obsahuje všechny živiny, kterými cukrová třtina vyniká a mnohem menší množství kalorií než jiná sladidla. Je nejzdravější náhražkou rafinovaného cukru.

Řepný, nebo třtinový?

Rozdělení cukru na bílý a hnědý nestačí. Cukr se také liší podle toho, z čeho byl vyrobený, můžeme tak koupit hnědý cukr třtinový, ale zrovna tak může být z řepy.

Na jeho výživové vlastnosti to však v kladném ani záporném smyslu nemá valný vliv, ačkoli například fanoušci některých alkoholických koktejlů budou přísahat na to, že do nich patří pouze a jedině cukr třtinový. Týká se to například mojita. Výhodou třtinového cukru je v tomto případě jeho výraznější chuť.

Třtinový cukr se navíc dodává v mnoha odstínech barevnosti a liší se i strukturou krystalů, platí přitom, že čím tmavší, tím více je v něm přírodních látek.

Hnědý jen naoko

Takže je sice pravda, že hnědý cukr je možná zdravější než bílý, ale přesto si dobře prostudujte obaly. Můžete totiž s překvapením zjistit, že hnědý cukr obsahuje karamelové barvivo. Vysvětlení nabízí Zdeněk Bubník, ředitel Ústavu chemie a technologie sacharidů z VŠCHT v Praze: „Hnědý cukr může být částečně podvod, protože se jednoduše obarví už hotový bílý rafinovaný cukr,“ uvedl nedávno pro spotřebitelský časopis dTest. V jeho testu hnědých cukrů se totiž ukázalo, že zdaleka ne všechny cukry hnědé barvy jsou přírodní.

Místo cukru

Když běžný cukr z řepy nebo cukrové třtiny nechcete nebo nemůžete používat, máte na výběr buď další přírodní, avšak méně sladké cukry nebo rovnou umělá sladidla.

  • méně sladké přírodní cukry jako je glukóza neboli hroznový cukr (rychlý cukr, hodí se například pro sportovce)
  • ovocný cukr fruktóza, používá se především v dia výrobcích
  • mléčný cukr laktóza, v sušeném mléku pro děti, ale také jako tabletové sladidlo
  • alkoholové cukry zvané polyoly, jsou asi o třetinu méně kalorické než cukr a v poslední době se používají například při výrobě cukrovinek, patří sem například xylitol, maltitol či sorbitol; jejich výhodou je i to, že neškodí zubům
  • umělá sladidla jako třeba aspartam, která nemají žádné kalorie

Navíc, ani hnědý cukr nezabrání zdravotním problémům spojených s nadměrnou konzumací sladkého – patří k nim kromě problémů s váhou také kvasinková onemocnění, která se neomezují pouze na pochvu, ale postihují také ústa či vnitřní orgány. Tady ani v jednom případě pouhá záměna bílého cukru za hnědý nepomůže. Podobně nestačí vzdát se řepného nebo třtinového cukru úplně a nahradit ho třeba fruktózou, což je cukr ovocný. Ten je sice sladší, a proto ho stačí k oslazení například koláčů méně, ale i tak jde pouze o třetinový rozdíl. Je navíc o dost dražší.

Tak jako jak, odborníci z WHO doporučují, aby cukry netvořily víc než desetinu celkového energetického příjmu potravy, přičemž musíte započítat nejen cukr do kávy či čaje, ale i ten obsažený v sušenkách, jogurtech, ale i džusech či pečivu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).