Cukr pořád zůstává cukrem a má mnohem víc energie, než kolik člověk běžně potřebuje. S jeho spotřebou bychom to neměli přehánět, ať si vybereme jakýkoli druh. Jak se v nich vyznat?
Cukr pořád zůstává cukrem a má mnohem víc energie, než kolik člověk běžně potřebuje. S jeho spotřebou bychom to neměli přehánět, ať si vybereme jakýkoli druh. Jak se v nich vyznat?
Kdo chce jít s dobou a myslí na svoje zdraví, jednoduše používá hnědý cukr místo bílého, řeklo by se. Ale má to hned několik háčků – hnědý cukr obsahuje stejně kalorií jako bílý, obsah zdraví prospěšných látek v něm není nijak závratný a aby toho nebylo málo, některé hnědé cukry se jako přírodní jen tváří.
Sladíte? Pak to s cukrem nepřehánějte, i kdybyste volili ten, o kterém si myslíte, že je zdravější, totiž hnědý namísto bílého. Cukr pořád zůstává cukrem a má mnohem více energie, než kolik člověk běžně potřebuje.
Hlavní rozdíl mezi bílým a hnědým cukrem je v tom, že ten tmavší neprošel chemickým procesem zvaným rafinace, při kterém se přírodní cukr čistí mimo jiné od zbytků melasového sirupu a vlákniny. Zastánci přirozené stravy proto o takto upraveném cukru hovoří jako o bílém chemickém jedu, který tělu nepřináší vůbec nic dobrého.
Hnědý cukr oproti tomu obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály, které se během zpracování bílého cukru ztrácejí. Avšak pozor, množství prospěšných látek je v hnědém cukru naprosto zanedbatelné, a proto se ani on nedá doporučit jako součást zdravé výživy.
Mezi hnědým a bílým cukrem bohužel není takový rozdíl, jaký je třeba mezi bílou a celozrnnou moukou či mezi bílou rýží a její neloupanou variantou. Tady tmavé verze skutečně obsahují významně větší množství živin a vlákniny. Zastánci přírodního cukru navíc tvrdí, že je pro naše tělo snáze stravitelný a už to považují za výhodu.
Kdo chce sladit opravdu zdravěji, měl by proto spíše sáhnout například po obilném sladu, javorovém sirupu či melase. Ale je jasné, že s nimi už si kafe jen tak snadno neosladíte. Přírodní sladidla, na rozdíl od rafinovaného cukru, obsahují spoustu vitamínů a minerálů, ale také enzymů, aminokyselin a nenasycených mastných kyselin.
Asi nejzdravější z těchto přírodních náhražek rafinovaného cukru je melasa, která skutečně obsahuje všechny živiny, kterými cukrová třtina vyniká a mnohem menší množství kalorií než jiná sladidla. Je nejzdravější náhražkou rafinovaného cukru.
Rozdělení cukru na bílý a hnědý nestačí. Cukr se také liší podle toho, z čeho byl vyrobený, můžeme tak koupit hnědý cukr třtinový, ale zrovna tak může být z řepy.
Na jeho výživové vlastnosti to však v kladném ani záporném smyslu nemá valný vliv, ačkoli například fanoušci některých alkoholických koktejlů budou přísahat na to, že do nich patří pouze a jedině cukr třtinový. Týká se to například mojita. Výhodou třtinového cukru je v tomto případě jeho výraznější chuť.
Třtinový cukr se navíc dodává v mnoha odstínech barevnosti a liší se i strukturou krystalů, platí přitom, že čím tmavší, tím více je v něm přírodních látek.
Takže je sice pravda, že hnědý cukr je možná zdravější než bílý, ale přesto si dobře prostudujte obaly. Můžete totiž s překvapením zjistit, že hnědý cukr obsahuje karamelové barvivo. Vysvětlení nabízí Zdeněk Bubník, ředitel Ústavu chemie a technologie sacharidů z VŠCHT v Praze: „Hnědý cukr může být částečně podvod, protože se jednoduše obarví už hotový bílý rafinovaný cukr,“ uvedl nedávno pro spotřebitelský časopis dTest. V jeho testu hnědých cukrů se totiž ukázalo, že zdaleka ne všechny cukry hnědé barvy jsou přírodní.
Když běžný cukr z řepy nebo cukrové třtiny nechcete nebo nemůžete používat, máte na výběr buď další přírodní, avšak méně sladké cukry nebo rovnou umělá sladidla.
Navíc, ani hnědý cukr nezabrání zdravotním problémům spojených s nadměrnou konzumací sladkého – patří k nim kromě problémů s váhou také kvasinková onemocnění, která se neomezují pouze na pochvu, ale postihují také ústa či vnitřní orgány. Tady ani v jednom případě pouhá záměna bílého cukru za hnědý nepomůže. Podobně nestačí vzdát se řepného nebo třtinového cukru úplně a nahradit ho třeba fruktózou, což je cukr ovocný. Ten je sice sladší, a proto ho stačí k oslazení například koláčů méně, ale i tak jde pouze o třetinový rozdíl. Je navíc o dost dražší.
Tak jako jak, odborníci z WHO doporučují, aby cukry netvořily víc než desetinu celkového energetického příjmu potravy, přičemž musíte započítat nejen cukr do kávy či čaje, ale i ten obsažený v sušenkách, jogurtech, ale i džusech či pečivu.
Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.
Internet Info Vitalia.cz (www.vitalia.cz)
Chytře na život. ISSN 1802-8012
Copyright © 2009 – 2019 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Vitalia.cz využívá zpravodajství ČTK