Hlavní navigace

Hubnutí a dia potraviny? To není dobrá kombinace

9. 11. 2011

Sdílet

Často se to plete – bez cukru, bez přidaného cukru. Dia potraviny a potraviny pro diabetiky. Dia neznamená dietní a obvykle ani bez cukru.

To, že se označení „dia“ týká potravin pro lidi s cukrovkou, nejspíše víte. Ale mýlíte se, pokud o nich uvažujete kvůli hubnutí. Opatrní by však při orientaci mezi nimi měli být i samotní cukrovkáři.  Některé se totiž moc nehodí ani pro ně. Zvláště pokud by si nehlídali, kolik toho snědí.

Dia potraviny tady byly mnohem dříve než ty s označením light. Na rozdíl od nich jde o skupinu potravin přímo určenou jedné skupině lidí se zdravotními problémy – diabetikům, kterých v zemi žije více než tři čtvrtě milionu. K hubnutí se však nehodí z jednoho prostého důvodu, většina obsahuje stejné množství energie jako jejich běžné nediabetické předobrazy. Pokud si je přesto dáte, nijak vám neublíží, rozhodně si jich však nemůžete dopřát více než běžných potravin v domnění, že obsahují méně energie.

Řepný cukr tam sice není, ale energie je stejná

Sladké džusy se nehodí ani při hubnutí ani při cukrovce
Autor: www.potraviny­ostrava.cz

Sladké džusy se nehodí ani při hubnutí ani při cukrovce

Vysvětlení je jednoduché – v dia výrobcích nejde v prvé řadě o nižší energetický obsah, ale o to, aby se v nich neobjevoval jednoduchý cukr jménem sacharóza, protože diabetici ho neumějí v těle zpracovávat. V dia výrobcích se proto často objevuje ovocný cukr jménem fruktóza, který si co do množství energie s řepným věru nezadá, byť ho k dosažení stejně sladké chuti stačí méně.

Pro diabetiky je díky svému složení vhodnější, ale rozhodně neznamená, že je dietní. Navíc i v dia sušenkách je třeba mouka nebo tuk, které jsou energeticky vydatné pořád stejně. Podobné je to třeba s dia pivem, které má kolem 650 kilojoulů v půl litru, tedy úplně stejně jaké pivo běžné.

Některé výrobky obsahují náhradní sladidla, která však bývají na rozdíl třeba od aspartamu, kterým si pomáhají výrobci „light“ potravin, rovněž dost kalorická. Byť některá přece jen méně – například sorbitol či maltitol mají zhruba o 30 procent energie méně než řepný cukr. Používá se také umělý cukr sacharin, který neobsahuje energii žádnou, ale mnoho lidí si stěžuje na jeho chemickou chuť.

Bez cukru, nebo bez přidaného cukru? To je rozdíl

Vánoční cukroví pro diabetiky
Autor: www.dia-potraviny.cz

Vánoční cukroví pro diabetiky

V dia koutku v některých prodejnách navíc najdete ledacos – například džusy s tvrzením „bez přidaného cukru“. Jenže džusy jsou z ovoce, a to je hodně sladké, i když už do něj žádný cukr navíc nedáte – litr má kolem 2000 kilojoulů a nehodí se ani při hubnutí, ani při cukrovce. Někteří výrobci dokonce používají nápis „bez přidaného cukru“ třeba na čokoládách v případě, že v nich není cukr řepný neboli právě ona sacharóza.

Pokud je však výrobek skutečně cukru prostý, musí na něm být nápis „bez cukru“. Pokud je na výrobku nápis „bez sacharózy“ znamená to pouze to, že v něm není žádný řepný cukr, ale už to nic neříká například o množství cukru ovocného. Někteří prodejci do dia koutků chybně zahrnují i potraviny s označením light, byť u některých se tím trefili, pro diabetiky se rovněž hodí, jako třeba nízkotučný jogurt.

Bez…

  • bez cukru – výrobek cukru prostý
  • bez přidaného cukru – neměl by obsahovat přidané cukry, ale může obsahovat cukry přirozeně obsažené v surovině výrobku
  • bez sacharózy – neobsahuje řepný cukr (ale např. ovocný může obsahovat)

Ani „dia“ není správné označení potravin pro diabetiky

Mimochodem, na výrobcích určených skutečně pro lidi s cukrovkou by se neměl objevovat ani nápis „dia“, správné je označení „vhodné pro diabetiky“. V každém případě by měli diabetici velice pečlivě studovat složení výrobků, počítat energetickou hodnotu a sledovat obsažený cukr, ale také třeba tuky, o kterých se tolik nemluví, přitom pro diabetiky je důležité i hlídání váhy jako takové. Proto by měli vše poctivě zahrnout do své denní energetické bilance.

Výrobky vhodné pro diabetiky

  • neobsahují řepný cukr (sacharózu) ani hroznový cukr (glukózu)
  • jsou slazeny kombinací náhradních sladidel (kalorická sladidla – fruktóza, alkoholické cukry; nekalorická – tzv. umělá sladidla)

Jaké výhody má fruktóza v dia výrobcích?

Sama o sobě je fruktóza neboli ovocný cukr stejně vydatná jako cukr řepný či třtinový neboli sacharóza (chemicky disacaharid). Monosacharid fruktóza je však o čtyřicet procent sladší, a proto jí k dosažení stejně sladké chuti stačí o dost méně. Neznamená to však, že výrobek, v němž je místo řepného či třtinového cukru použita fruktóza, je o čtyřicet procent méně vydatnější – cukr tvoří jen část jeho energie, ve skutečnosti je proto rozdíl nižší.

Výhodou fruktózy však rozhodně je, že má nižší glykemický index a nezpůsobuje proto tak velké výkyvy v hladině krevního cukru. A to je pro právě důležité pro diabetiky. Vydělat na tom však může každý, protože jsou to právě výkyvy hladiny cukru, co vyvolává neúměrný hlad.

Bohužel je fruktóza dražší než běžný cukr a navíc může u citlivých jedinců vyvolávat průjmy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).