Hlavní navigace

restaurace

Forky's – veganská restaurace pro ty, kdo mají rádi maso

Kdo by chtěl do češtiny přeložit název populární veganské restaurace Forky's, pravděpodobně by se dobral k něčemu jako Vidličkovo. Jméno oblíbeného podniku ovšem neodkazuje pouze na příbory, kterými zde lidé jí veganská žebírka nebo bezmasé fish and chips, ale na samotného majitele Luboše Vidličku, který Forky's založil proto, aby změnil myšlení lidí.

Doba čtení: 4 minuty

Česká hospoda se změnila. Mohou za to ženy

Jako holka jsem chodila tátovi pro pivo. Bylo to nepříjemné. Kolem výčepu plno chlapů, samý kouř a vtipy. Dneska by tu sice dítěti už pivo do džbánku neprodali, ale čekala by ho zcela jiná hospoda.

Doba čtení: 4 minuty

Pohlreich v Ano, šéfe! končí. Ale předtím ještě ochutná smažák

Gastronomická show Ano, šéfe! pomalu spěje ke svému konci, oznámila TV Prima. Připraveno je posledních šest premiérových dílů oblíbeného pořadu s šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem. Šéfa čeká kuchyně pod vedením padělatele, setkání s policií i historicky první ochutnávka smaženého sýru.

14. 8. 2018 15:29
Doba čtení: 2 minuty

Učili Čechy jíst kvalitní hovězí a zajímat se o původ masa

Když se před třiadvaceti lety otevřela v Praze na Vinohradech restaurace Bílá kráva, byl to vpravdě pionýrský počin. Do té doby si totiž nemohli nikde jinde návštěvníci gastronomických zařízení vychutnat kvalitní a vyzrálé maso z masných plemen skotu, v tomto případě plemena charolais. A této surovině je podnik věrný dodnes.

20. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Majitel restaurace Etnosvět: Vegetariánem jsem chtěl být půl roku, jsem jím dodnes

S jídlem neměl vůbec nic společného, jen náhoda ho přivedla k založení a vedení vegetariánské restaurace, která po necelých třech letech stojí mezi těmi nejvyhlášenějšími v Praze. Proč Andrej Zaitsev založil Etnosvět a jak to tam chodí?

28. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Pěstovat ředkvičku kvůli ředkvičce považuji za blbost, říká michelinský bylinkář

Vít Janouš je samouk, který kašle na chemii a proti škůdcům bojuje přírodou. Před sedmi lety si pronajal skleníky, ve kterých dle svých slov pěstuje jedlou bižuterii. Plody, lístky i květy pak dodává do těch nejlepších restaurací.

22. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 9 minut

Markéta Libánská: Místo šéfkuchaře jsem si přirozeně vydobyla

Sice chtěla pracovat v managementu českých aerolinek, ale nakonec se začala věnovat gastronomii. Během pěti let se z řadové kuchařky vypracovala na šéfkuchařku a následně na šéfku nového podniku Ambiente.

19. 2. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Restaurace Amunì: Máme pizzu, kterou jinde neseženete. Slow food pizzu

V Amunì připravují pizzu, která má s tou běžnou máloco společného. Těsto je ze speciální mouky, minerální vody, olivového oleje a přírodního kvásku, obloha se skládá z prvotřídních surovin. Přesně jak praví filosofie slow food, která k nám do Česka pomalu začíná pronikat.

Doba čtení: 5 minut

Navrch huj, vespod – to jste ještě neviděli

Příšerný hygienický stav v Hostinci Knínice aneb myšička v hrnečku a plíseň v lednici – tak komentují i otrlí inspektoři kontrolu restaurace na Vysočině.

18. 1. 2018 12:56
Doba čtení: 1 minuta

Zákulisí restaurací: tyhle radši zavřít, než otráví zákazníky

Bez jedné sto třicet. Tolik provozoven již mělo letos tak vážné problémy s bezpečností a hygienou, že je inspektoři museli uzavřít.

21. 10. 2017 0:00
Doba čtení: 1 minuta

Slaný raut na svatbě: Obejdete se i bez chlebíčků

Svatební raut je jednou z nejdražších položek na svatebním účtu. Co host, to pět set, ale i tři tisíce korun. Co všechno vám na stole nesmí chybět a nač si dát při objednávání pozor?

23. 5. 2017 0:00
Doba čtení: 5 minut

Podniky s vtipnými názvy: Lehká hlava Jakoby V melounovém cukru

Vtipný, úderný, jednoduchý, svižný, retro, výstřední – alespoň jedno z těchto kritérií by měl splnit název restaurace, kterou si hodláte otevřít. Správný název je základ.

10. 5. 2017 10:00
Doba čtení: 3 minuty

V Anglii frčí mikrohospody

Zatímco v Česku rostou mikropivovary, Anglií už otřásá jiný trend. Angličané si v posledních letech oblíbili mikrohospody. Kromě toho, že se v nich točí piva z mikropivovarů, jsou to skutečně také prostorově velmi titěrné hospůdky.

Doba čtení: 5 minut

V restauracích se neuklízí, ukazují výsledky kontrol

Potravinářští inspektoři vloni zkontrolovali tisíce provozoven společného stravování, ale s výsledkem spokojeni nejsou. Třetina provozovatelů nadále nepřijatelně chybuje, nedodržují hygienické předpisy a šidí uváděním jiných než použitých surovin.

6. 1. 2017 14:37
Doba čtení: 2 minuty

10 míst, kde bude kouření zakázáno

Protikuřácký zákon určuje místa, kde se do budoucna nesmí kouřit, a jejich výjimky. Kde všude by mělo být kouření zakázáno?

12. 12. 2016 17:11
Doba čtení: 2 minuty

Třetina kontrolovaných restaurací zákazníkům o pokrmech lhala

Potravinářská inspekce se tentokrát zaměřila na uvádění informací v restauracích a rychlých občerstveních. Řada z nich informovala spotřebitele o složení pokrmů nepravdivě.

11. 5. 2016 17:00
Doba čtení: 2 minuty

Výjimečné menu pod „taktovkou“ šéfkuchaře Jana Punčocháře

Vyhlášený český šéfkuchař Jan Punčochář vařil v Mariánských Lázních. Jak vypadá takové degustační menu? Podívejte se.

4. 4. 2016 11:33
Doba čtení: 1 minuta

Veterináři o kontrolách restaurací: Chceme nedostatky řešit hned

Loňský rok přinesl Státní veterinární správě rozšíření působnosti. Nově tak kontroluje zacházení se surovinami živočišného původu zejména v restauracích. S novelou zákona o potravinách se ale jejich kompetence dále rozšíří.

24. 3. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Okamžitě zavřít! Smutný pohled do zákulisí restaurací

Situace je neutěšená, konstatuje inspekce. Loni na místě uzavřela pro špatné podmínky 144 provozoven společného stravování. Kontroly pokračují i letos a není to o nic lepší.

1. 3. 2016 11:00
Doba čtení: 2 minuty

Špína, plíseň a škůdci: Každá třetí restaurace neprošla

Potravinářská inspekce od ledna loňského roku kontroluje i restaurace a další provozovny společného stravování. A není spokojená. Podívejte se proč.

18. 2. 2016 13:29
Doba čtení: 2 minuty

Pane vrchní, vy nemáte wifinu?!

„Vypněte wi-fi,“ doporučuje ostatním restauratérům majitelka kavárny Prádelna. Wi-fi je v kavárnách a restauracích k zlosti i k užitku. Na jedné straně dobrý marketingový nástroj znamená i to, že si tu host za cenu jednoho kafe zřídí kancelář na pět hodin.

Doba čtení: 4 minuty

Nechci na bezlepkové dietě vydělávat, říká restauratér

Asi jako jediná restaurace má dva druhy jídelních lístků: běžný a bez lepku. Obě varianty navíc stojí stejně. „Na bezlepkových jídlech mám menší marži, ale já nechci být ten, co nabízí jídlo bez lepku a drhne na tom peníze,“ říká Jakub Krischke. Proč to tedy dělá?

Doba čtení: 5 minut

Kolik stojí vánoční menu v restauraci? I dva a půl tisíce

Rádi byste ochutnali vánoční menu v restauracích? Předkládáme nabídku deseti podniků, a to i s cenovými nabídkami.

18. 12. 2015 16:34
Doba čtení: 4 minuty

Takhle to vypadá na místech, kam v restauracích nevidíme

Špína, myši, katastrofální hygienické podmínky – je to stále stejná písnička, za kterou si provozovatelé restaurací vysloužili uzavření svých provozoven.

8. 12. 2015 9:31

Nají se bezlepkář v běžné restauraci? Záleží na kuchaři

Jíst v restauraci bezlepkově je velký problém. Tak tahle věta platí spíš na malém městě, nebo tam, kde kuchař neví, že lepek je v krutonech a často i kečupu. Kde se tedy najíte bez lepku dosyta?

Doba čtení: 6 minut

Restaurace Uhelna: Vaříme bezlepkově, ale nepoznáte to

Bezlepkové stravování je pro jedny módní trend, pro druhé „zas nějaký výmysl“, ale pro někoho nezbytnost. Nají se všichni u jednoho stolu, aniž by někdo prskal nebo lamentoval nad cenou? V Uhelně ano.

30. 11. 2015 0:00
Doba čtení: 5 minut

Průměrný oběd v ČR stojí 99 Kč

Nejdražší obědová menu jsou nepřekvapivě a stabilně v Praze a stojí v průměru sto deset korun, nejlevnější obědy se dají v České republice pořídit za šedesát korun.

26. 11. 2015 12:24
Doba čtení: 1 minuta

Nová restaurace vaří zcela bez lepku

Restaurace Uhelna v Praze vychází vstříc celiakům a dalším lidem, kteří dodržují bezlepkovou dietu. Jídlo bez lepku je tu automatické.

30. 10. 2015 11:05
Doba čtení: 1 minuta

Zachraň svou hospodu, volají majitelé restaurací

Regulace, nařízení, nesmyslná pravidla a zákazy ještě více ztěžují naše podnikání, nelíbí se hospodským. Přišli proto s iniciativou Zachraň svou hospodu, s níž to chtějí změnit.

Doba čtení: 2 minuty

Kontroly restaurací: už zase se bojuje o kompetence

Nové a nové zákazy a povinnosti. Současná vládní garnitura v míře větší, než tomu bylo doposud, zatěžuje živnostníky a menší podnikatele. Nejvíc dopadnou zřejmě na majitele a provozovatele restaurací.

Doba čtení: 4 minuty