Hlavní navigace

Vánoční cukroví s mákem

10. 12. 2021

Sdílet

 Autor: GoodMills Česko
Mák je jednou z nemnoha typicky českých potravin. A výborně se hodí i do klasického vánočního cukroví. Vyzkoušejte obměněné recepty na rohlíčky, linecké či perníčky s mákem.

Mák je naše „modré zlato“. Pokud lze kromě chmele označit nějakou tuzemskou zemědělskou komoditu za skutečně specifickou, je to zcela nepochybně právě mák. Česká republika je největším světovým producentem i exportérem a obyvatelé v ČR jeho největšími konzumenty na světě. Naše průměrná roční spotřeba činí více než 400 gramů máku na osobu a rok. První zmínky o pěstování máku na našem území jsou navíc staré více než tisíc let.

Co se dozvíte v článku
  1. Máte alergii na ořechy? Nahraďte je ve vánočním cukroví mákem
  2. Mák je superpotravina, upečete z něj „supercukroví“
  3. Vhodnější je mák umlít až před pečením
  4. Pozor na žluknutí cukroví s mákem

Máte alergii na ořechy? Nahraďte je ve vánočním cukroví mákem

Mák také spoluvytváří identitu našeho stravování, produkty jako nudle s mákem nebo makové buchty se nevyskytují prakticky nikde na světě, s výjimkou střední Evropy, kdy ale i tak jde o výrobky obvykle z tuzemského máku.

Z mnoha důvodů lze přitom mák aktuálně využít také k přípravě vánočního cukroví. Například (ale nejenom) jako alternativu k další tradiční vánoční složce cukroví, tedy k ořechům. Ořechy totiž patří mezi 14 nejvýznamnějších alergenů, které se vyskytují v potravinách. Podle legislativy EU o nich musí být spotřebitel na obalech potravin i při konzumaci pokrmů informován, přičemž nejvyšší riziko mohou pro některé jedince představovat především arašídy a para ořechy.

Výzkumy prováděné v USA a Velké Británii ale zjistily dokonce nějaký stupeň alergie na ořechy u 54 procent zkoumané populace, včetně alergií na vlašské ořechy, které se právě v ČR poměrně běžně nejen k přípravě vánočního pečiva používají. Což není nic proti ořechům, jejichž použití dodává vánočnímu pečivu specifickou chuť. Tu mu však také může dodat mák, především pak bílý mák, který má intenzivnější oříškovou příchuť.

Tipy před pečením cukroví

  • Všechny složky by měly být v pokojové teplotě. Chlazené suroviny proto vyndejte z lednice zhruba 1–2 hodiny před samotnou přípravou těsta.
  • Těsto na cukroví se vyplatí připravit předem a nechat jej odležet zabalené v lednici.

Mák je superpotravina, upečete z něj „supercukroví“

Mák je kromě toho považován za jednu ze superpotravin, vzhledem ke svému složení. Nejčastěji se přitom uvádí vysoký obsah vápníku, který je 600× vyšší než u pšeničné mouky a 9× vyšší, než jsou výše zmiňované vlašské ořechy.

Mák má také vysoký obsah vitamínu E, kyseliny pantothenové, niacinu a thiaminu a vysoký obsah dalších minerálních látek (měď, zinek, hořčík, železo) a také kyseliny α-linolenové (ALA) a omega-6 mastných kyselin.

Je zdrojem energie, zlepšuje paměť, uvolňuje křeče, vyživuje kosti, vlasy i nehty, pomáhá od stresu a neobsahuje žádný cholesterol.

Pokud se tedy někdo rozhodne použít mák k výrobě vánočního cukroví, a to jak při jeho pečení, tak k posypání povrchu příslušných produktů, rozhodně neudělá chybu.

Recept: Vanilkové rohlíčky s bílým mákem

Křehké rohlíčky můžete mít mandlové, lískooříškové, z vlašských ořechů nebo taky makové. Pro tento recept vyzkoušejte mák bílý, ten rohlíčkům propůjčí ořechovou chuť.


Autor: Depositphotos

Suroviny:

  • 200 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 80 g cukru moučka
  • 100 g bílého celého máku

Na obalení:

  • 200 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr

Veškeré ingredience na těsto smíchejte a zpracujte v hladké kompaktní těsto. Zabalte jej do potravinářské fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v lednici. Mezitím si předehřejte troubu na 170 °C  a připravte si do velké mísy směs moučkového a vanilkového cukru na obalování.

Odpočaté těsto vyjměte z lednice a tvarujte na přibližně stejně velké rohlíčky. Pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte zhruba 5 minut (délka pečení záleží na velikosti rohlíčků a troubě). Hotové, ještě teplé rohlíčky obalujte v cukrové směsi.

Zdroj: Náš modrý mák

Vhodnější je mák umlít až před pečením

Pokud nebudete mít k dispozici v ČR zatím jen v omezené míře pěstovaný bílý mák, může využít český modrý mák, který je vyroben podle České cechovní normy a který nedávno získal také ochranu EU v kategorii CHZO (chráněné zeměpisné označení). Ne všechny produkty ale logo CHZO v současné době mají, proces schválení této ochranné značky skončil teprve nedávno.

Mák použitý při přípravě vánočního cukroví nebo pochutin je možné používat mletý i nemletý. Nakupovat se ale doporučuje nemletý mák a v případě potřeby jej umlít až bezprostředně před přípravou příslušného pokrmu. Nakoupený mák je nutné skladovat v teplotách do 25 stupňů Celsia, v hermeticky uzavřených obalech.

Pokud se přitom nemletý mák před použitím opraží, je stabilizovanější a déle vydrží, pečení samotného máku je ostatně poměrně běžnou praxí i v zahraničí a výsledným efektem v cukroví nebo pokrmu je, že takový mák v ústech příjemně křupe.

Recept: Makové linecké cukroví s povidly

Tradiční linecké cukroví zná každý. Zkuste ho letos trochu obměnit a vyzkoušejte jeho stejně lahodnou makovou variantu.


Autor: GoodMills Česko

Suroviny:

  • 200 g pokrájeného másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 celé vejce a 1 žloutek
  • 260 g hladké mouky (např. Babiččina volba na křehké pečivo)
  • 40 g mletého máku
  • citronová kůra z 1 biocitronu

Na dokončení:

  • švestková povidla
  • rum
  • moučkový cukr k servírování

V míse utřete máslo, cukr a vejce se žloutkem v hladkou pěnu, přidejte citronovou kůru. Postupně zapracujte mouku a mák. Vytvořte hladké těsto. Zabalte do fólie nebo voskovaného ubrousku a uložte do chladu do druhého dne.

Po vyndání těsta z lednice zapněte troubu na 160 °C. Těsto lehce propracujte rukou a nechte jej povolit. Teplými dlaněmi se těsto zahřeje a lehce se pak vyválí. Nepodsypávejte moc, nebo ještě lépe vůbec, aby poslední kousky cukroví nebyly příliš moučné. Vyválejte těsto asi 5 mm vysoké a vykrajujte oblíbené tvary. Pečte asi 8 minut (může se mírně lišit podle velikosti tvarů a vaší trouby). Vychladlé linecké slepujte rozehřátými povidly a uchovávejte v chladu.

Zdroj: GoodMills Česko

Pozor na žluknutí cukroví s mákem

Mletý mák v cukroví i jiných produktech naopak po určité době, zhruba po třech týdnech, žlukne, a na to je tedy také třeba při použití mletého máku myslet. Na druhou stranu je pravda, že pomletím máku se snáze uvolňují v něm obsažené živiny. Mletím ani tepelnou úpravou se ale z máku prakticky neztrácí pro člověka vhodné výše jmenované látky.

Spektrum (nejen) vánočních výrobků s mákem je velmi široké, asi nejčastějším produktem jsou kromě makových koláčů makové perníčky, maková očka, makové kuličky nebo mákem posypané vanilkové rohlíčky či sněhové pusinky. Existuje celá řada receptů, tipy nabízí i specializovaný web Náš modrý mák, kde najdou zájemci také další informace o nutričních benefitech máku i kontakty na tuzemské pěstitele a prodejce.

Recept: Makové perníčky

Perník patří mezi oblíbené vánoční cukroví. Zkuste oživit tento recept přidáním máku. Perníkové koření a mák k sobě perfektně ladí.


Autor: Depositphotos

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g cukru moučka
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička mletého perníkového koření
  • 100 g medu
  • 3 vejce + 1 vejce na pomazání
  • 1 lžíce rumu
  • 3 lžíce mletého máku
  • 100 g celého máku (na zdobení)

Nejdříve prosejte mouku, cukr, jedlou sodu a perníkové koření. Přidejte med, celá vejce a vypracujte hladké těsto. Hotové těsto rozválejte a vykrajujte. Pečeme na 160 °C cca 8 minut. Ještě teplé perníčky pomažte rozšlehaným vejcem a posypte celým mákem. Po vychladnutí můžete dozdobit bílkovou polevou.

Zdroj: Náš modrý mák

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).