Hlavní navigace

I malé změny vám mohou zlepšit kondici. Sokol radí, co byste určitě měli dělat každý den

10. 6. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Pár minut svižné chůze, schody místo výtahu nebo vytančit špatnou náladu. Zlepšit zdraví mohou i takovéto drobnosti. Na to, jak snadno a v podstatě bezbolestně přidat pohyb do života, se zaměřuje kampaň skupiny klinik EUC a Sokola při příležitosti blížícího se XVII. všesokolského sletu. Součástí jsou nejen rady, co změnit, ale i videa s návodem na cvičení nebo tzv. kalkulačka prevence.

„Přestože se průměrná délka života prodlužuje, stále více lidí tráví jeho značnou část v nemoci a potřebuje nákladnou péči. Přitom nejčastějším onemocněním, jako jsou kardiovaskulární choroby nebo cukrovka 2. typu, lze předcházet důslednou životosprávou, jejíž přirozenou součásti by měl být i pravidelný pohyb,“ říká doktor Michal Bednář, generální ředitel zdravotnické skupiny EUC.

Pár minut denně stačí

Nemusí jít přitom o hodiny a hodiny strávené během nebo v posilovně. Taková představa stejně plno lidí odrazuje a frustruje. I malé změny mohou mít pozitivní vliv na naše zdraví. Podle studie vědců z Cambridge stačí 11 minut středně intenzivní fyzické aktivity denně, abychom snížili riziko řady onemocnění.

Co si pod „středně intenzivní fyzickou aktivitou“ představit? Třeba rychlejší chůzi nebo jízdu na kole. Něco, u čeho se zadýcháte, ale pořád můžete mluvit a vést hovor s ostatními.

Pro delší život potřebujete víc než dobrý spánek, pohyb a správné jídlo Přečtěte si také:

Pro delší život potřebujete víc než dobrý spánek, pohyb a správné jídlo

Tato každodenní aktivita může mít pozitivní vliv na prevenci kardiovaskulárních, ale i nádorových onemocnění. Chůze navíc pomáhá snižovat pracovní stres a působí i jako prevence proti artritidě. Také zlepšuje paměť, spánek či kognitivní funkce. 

Podobně je tomu i při chůzi do schodů, kdy můžete za 15 minut dosáhnout stejné intenzity tréninku jako při půlhodinovém běhu. Aktivita má navíc jak fyzické, tak i psychické přínosy.

Kampaň vede Čechy k pohybu

Motivovat Čechy k tomu, aby se aktivně starali o své zdraví a více se hýbali, má kampaň Zdraví nazdar! Vznikla při příležitosti nadcházejícího všesokolského sletu ve spolupráci právě Sokola a sítě klinik EUC.

Body mass index upozorní na zdravotní rizika, ale je hodně zavádějící Přečtěte si také:

Body mass index upozorní na zdravotní rizika, ale je hodně zavádějící

„Velké změny se mohou zdát obtížné, proto poukazujeme na to, že se začíná od těch malých. V kampani navazujeme na naše známé motto, že vedeme Čechy k pohybu a společné aktivitě – a nyní dodáváme, že je vedeme i ke zdraví. Protože nejdůležitější je začít a každý pohyb se počítá,“ říká starosta České obce sokolské Martin Chlumský.

Pomoci mají videa i kalkulačka prevence

V rámci kampaně vznikla například i videa, která ukazují správné provedení některých známých cviků nebo i celé sestavy cvičení. Dále pak dali sokolští metodici a lékaři EUC dohromady tipy na drobné změny, které zvládne do svého dne pohodlně zařadit snad každý.

Co změnit?

Malé změny v denních návycích, které mohou mít velký vliv na vaše zdraví: 

  • Buďte aktivní společně s dětmi nebo rodiči i prarodiči. Choďte na procházky. 
  • Choďte do práce pěšky nebo vystupte o zastávku dříve. Každý krok navíc se počítá! 
  • Využijte schody místo výtahu. S každým schodem zlepšujete svou kondici. 
  • Dlouhotrvající sezení přerušte protažením a drobnými cviky. 
  • Nastavte si se svými dětmi pravidla pro používání mobilních zařízení. 
  • Nahraďte krátké cesty autem nebo veřejnou dopravou jízdou na kole. 
  • Pusťte si oblíbenou hudbu a tancujte. Tanec nejenže posiluje svaly a zlepšuje vytrvalost, ale také zlepšuje náladu a snižuje stres. 
  • Pečujte o své zdraví společně s odborníky. Pravidelně hlídejte termíny svých preventivních prohlídek a informujte se o tom, na které z nich máte zdarma nárok.

Nedílnou součástí péče o zdraví by měly být také preventivní prohlídky, které mohou včas odhalit závažná onemocnění. V rámci kampaně Zdraví nazdar! je proto k dispozici i kalkulačka prevence, ve které si lidé mohou ověřit, na jaká vyšetření mají ve svém věku nárok.

Víc než polovina Čechů váží přespříliš

Skupina EUC a Sokol se spojily mimo jiné i kvůli stále se zhoršující kondici Čechů. Podle Českého statistického úřadu má nadváhu zhruba 40 % obyvatel ČR, z toho 33 % žen a 47 % mužů. Obezitou pak u nás trpí přibližně 20 % populace, z toho 18 % žen a 21 % mužů. Celkově se tedy vyšší tělesná hmotnost (ve formě nadváhy až obezity) vyskytuje u více než 60 % populace.

Aktivní člověk s nadváhou na tom může být líp než hubený povaleč. Kondice je pro zdraví důležitější Přečtěte si také:

Aktivní člověk s nadváhou na tom může být líp než hubený povaleč. Kondice je pro zdraví důležitější

Nedostatek pohybu a kila navíc přitom stojí za řadou chronických onemocnění, jako jsou kardiovaskulární nemoci, cukrovka, rakovina, kloubní obtíže, ale také deprese. S cukrovkou se léčí již každý desátý Čech a kardiovaskulární nemoci jsou u nás stále nejčastější příčinou úmrtí. Přitom až 90 % obézních lidí trpí cukrovkou 2. typu, 45 % vysokým krevním tlakem.

Kolik času týdně věnujete cvičení a aktivnímu pohybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).