Hlavní navigace

Mladíka nezabil kratom, ale zvratky. Omámení lidé by neměli být o samotě

10. 6. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Příběh, který měl dohru v jedné z pražských nemocnic, ukazuje, že návykové látky dokáží u člověka pozměnit jednání i reflexy takovým způsobem, že opilost nebo drogové omámení skončí tragédií. Šestnáctiletý chlapec se po užití kratomu zadusil zvratky. Člověku při smyslech by se to přitom nejspíše nestalo.

Kratom užitý ve vyšší dávce u pacienta způsobil poruchu vědomí. Hoch poté začal zvracet, vdechnutí zvratků vedlo k ischemii mozku a mozkové smrti, popsal primář pediatrické kliniky Petr Koťátko. Příklad z praxe zmínil na tiskové konferenci věnované trendům v užívání návykových látek mezi mladými lidmi a také tomu, že u dospívajících přibývá sebevražedných pokusů.

Lékař hovořil o šestnáctiletém pacientovi, jenž byl do pražské Všeobecné fakultní nemocnice přijat loni v létě. Když se dusil, byl doma sám. Po delší době jej našel otec a teenager skončil v péči lékařů, kteří mu ale už nedokázali pomoci. Následná pitva prokázala, že příčinou smrti byly skutečně následky dušení.

Psychiku dospívajících zásadně ovlivňuje jejich fyzická kondice, ukazuje nová studie Přečtěte si také:

Psychiku dospívajících zásadně ovlivňuje jejich fyzická kondice, ukazuje nová studie

Ojedinělé, ale tragické příběhy

Před rokem média informovala o patnáctiletém sportovci, který s kamarády slavil konec školního roku. Silně se opil, pak odešel spát do stanu. Ráno jej kamarádi našli mrtvého. Případ policisté odložili s tím, že na smrti neměl podíl nikdo jiný. Pravděpodobné je, že i on vdechl zvratky a udusil se. Stejný mechanismus vedl nejspíše také k předčasnému úmrtí zpěváka Petra Muka.

Podobné události se nestávají nijak často, jsou spíše ojedinělé. Vzbuzují ale pozornost, protože o život mnohdy přichází člověk v mladém věku. Za pozornost ovšem stojí kvůli něčemu jinému. Ukazují jedno z rizik, jež s sebou přináší užívání psychoaktivních látek. V případě kratomu a alkoholu legálních.

Ne že by se nemohl udusit i člověk, jenž pod jejich vlivem není. Děje se to. Třeba při vdechnutí nějakého předmětu nebo potravy. Nedávno média informovala o mimořádné události, kdy pětiletá dívka o přestávce cirkusového představení vdechla kus párku v rohlíku a na následky dušení za pár dnů v nemocnici zemřela.

Toto všechno děti spolkly: pozor na baterie, magnety a malé díly hraček. V prosinci jsou tyto úrazy nejčastější Přečtěte si také:

Toto všechno děti spolkly: pozor na baterie, magnety a malé díly hraček. V prosinci jsou tyto úrazy nejčastější

Podstatné ale je, že návykové látky riziko udušení zvyšují. Způsobují to, že schopnosti organismu nejsou v dobré formě. Když člověk začne zvracet, běžně se zatáhne hrtanová příklopka, aby zvratky člověk nevdechl. Pod vlivem drog ale tyto obranné mechanismy často selhávají a je daleko vyšší riziko, že zvracení může skončit smrtí, vysvětlil Petr Koťátko. Ztráta vědomí či spánek pak vedou k tomu, že dusící se člověk se nepředkloní či nepootočí, aby zvratky vykašlal či vyplivl.

Vědomi si toho musí být jednak ti, kteří drogy užívají, ale i jejich blízké okolí. Udušení lze zabránit, pokud si někdo vdechnutí zvratků všimne a dusícímu poskytne první pomoc. Jde ovšem o minuty, protože mozek bez kyslíku odumírá velmi rychle.

Podívejte se, jak má vypadat první pomoc při dušení

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).