Hlavní navigace

Vitamin C pomůže zahnat jarní únavu. Jak ale poznat kvalitní tabletky?

13. 3. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
Samozřejmě že nejlepší je vitamin C v přírodní formě, třeba jako čerstvě vymačkaná citronová šťáva. Jenže tabletky jsou pohodlnější. Jak si v jejich nabídce vybrat a podle čeho?

Vitamin C se řadí mezi nejprodávanější doplňky stravy. V lékárnách je k dispozici velké množství produktů v cenovém rozmezí od 20 až po 300 korun. Dá se nějak poznat, který je účinný a kvalitní? Dá. Nejdřív však odbočka: proč bychom vůbec měli užívat vitamin C?

Je nezbytný pro správnou funkci imunitního systému. Napomáhá zvýšení odolnosti organismu proti všudypřítomným infekcím, virům a bakteriím. Zároveň umožňuje odbourávání cholesterolu v játrech, čímž předchází kornatění a ucpávání cév. Můžete jej užívat jako prevenci proti nachlazení a infekcím, případně jeho užíváním zkrátit dobu léčby a zmírnit symptomy onemocnění. Ve zvýšeném množství jej můžete užívat také proti jarní únavě. Jejími příznaky je jak únava, tak podrážděnost.

A pozor: vitamin C je dobrý i na pleť. Je nezbytný pro tvorbu kolagenu, který pomáhá udržet naši pokožku pevnou a pružnou. Chrání pleť před vznikem vrásek.

V jakých formách mohu vitamin nalézt?

Velice oblíbené jsou například nápoje ze šumivých tablet či běžné tablety, které je třeba zapít dostatečným množstvím tekutiny. Doplňky však obsahují kvůli chuti velmi často také přidaný cukr, který může škodit organizmu a zubům. Novinkou na trhu jsou dětské kapky s vitaminem C, které obsahují namísto tradičního cukru xylitol. Jedná se o přírodní sladidlo, které má ochranný vliv na chrup a brání tak vzniku zubních kazů a poškození skloviny. Jakou formu zvolíte, není až tak podstatné, důležité je, že vám vyhovuje.

Jaká je průměrná cena vitaminů?

Ceny se výrazně liší. Záleží jak na zvolené formě vitaminu a výrobci doplňku, tak na výběru lékárny. Ceny produktů obsahující vitamin C se pohybují v rozmezí od 20 Kč až po 300 Kč. Při výběru vždy porovnávejte počet tablet a množství účinných látek v jedné kapsli či tabletě a klidně si vezměte kalkulačku a zkuste si přepočítat průměrnou cenu jedné tabletky. Vyhnete se tak nepříjemné zkušenosti v podobě koupi předraženého doplňku. Ideální je volit střední cestu, tedy kupříkladu 120 tablet o 250 mg za 90 korun či 20 šumivých tablet o 1000 mg za zhruba 60 korun.

Jak poznám kvalitního výrobce?

Kvalitní výrobce doplňků stravy by neměl garantovat zázračné léčivé účinky, které jsou již na první pohled nereálné a velice nadsazené. V každém případě je dobré upřednostňovat výrobky zavedených firem. Tito výrobci dodržují přísné kontrolní mechanismy a využívají spolehlivé postupy. Velice dobrým znamením jsou také splněné normy, například mezinárodní ISO 9001 či 14001, které svědčí o vysoké kvalitě výrobků. V neposlední řadě by měl mít dobrý výrobce přehledné webové stránky, které umožní přímý kontakt se zákazníky.

Jaké je optimální dávkování?

Fyziologicky je optimální dávka vitaminu C 200 mg za den. V Česku se však odhaduje na 60 mg a doporučenou denní dávkou je pak 80 mg. V případě kojících a těhotných žen, dětí, kuřáků, sportovců či žen užívajících orální antikoncepci je ale vhodné tuto denní dávku navýšit. Spotřeba vitaminu C v organizmu je však velice individuální a záleží na celé řadě okolností. Dobré je proto informovat se přímo v lékárně.

Jak poznám, že mám nedostatek vitaminu C?

Nedostatek vitamínu C se zpravidla projevuje silnou únavou, podrážděností a sklonem k infekcím. Tento stav je často označován pojmem jarní únava. Zároveň může při nedostatku vitamínu C docházet ke krvácení dásní či dokonce krevním výronům, chudokrevnosti a pociťováním bolesti při krvácení do svalů, kloubů či podkoží. Úplný nedostatek vitamínu C se projeví tzv. kurdějemi, které mohou končit i smrtí. V našich zeměpisných šířkách však k tomuto jevu nedochází. Pro dodržení denního dávkování můžete zvolit vitamínové doplňky, které dodají tělu potřebné množství látky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).