Hlavní navigace

Videoanketa: Našemu jídlu chybí pravidelnost, shodují se odborníci

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Jak se naše stravování změnilo za uplynulých deset let a kde děláme zcela zjevné chyby? Na to jsme se ptali sedmi odborníků. Poradili, kudy vede cesta k lepšímu jídelníčku i štíhlejším proporcím.

Jídelníček náš všech se během let proměňuje. Díky cestování přicházíme na chuť netradičním kombinacím a objevujeme nové možnosti přípravy pokrmů. Stále více zahrnujeme superpotraviny do běžných pokrmů, učíme se od základů vařit a až příliš se křižujeme nad některými zaručeně „nezdravými potravinami“. Ale možná je tenhle můj pohled na vývoj stravování příliš subjektivní, možná se pletu.

Jak se změnilo stravování za posledních deset let, kde děláme největší chyby a kudy vede ta správná cesta? Otázky, které jsem v rámci dalšího dílu speciálu k 10. výročí serveru Vitalia.cz položila sedmi známým osobnostem, kteří se zabývají zdravou výživou, hubnutím či gastronomií.

Ve videoanketě odpovídají: 

  • Mgr. Klára Donathová, foodkritička, spoluautorka webu dojedeno.cz
  • RNDr. Pavel Suchánek, nutriční specialista, výzkumný pracovník IKEM
  • Martina Dvořáková, hlavní výživová poradkyně KetoDiet
  • Josef Maršálek, cukrářský mistr
  • PharmDr. Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu, margit.cz
  • MUDr. Dita Pichlerová, obezitoložka, OB Klinika
  • Bára Rektorová, majitelka cateringové firmy Sushiqueen

Někdo se na dobrou cestu vydal, další se zcestí drží

Klára Donathová, která řadu let píše kritiky na restaurace, se domnívá, že vývojem prošlo zejména naše uvažování o jídle. Snažíme se více respektovat dopady jídla na životní prostředí, více jíme lokální produkty, a dokonce se je snažíme i pěstovat. „Spousta lidí chová včely, dělá věci, které byly dříve běžné. Dnes jsme přišli na to, že to má smysl a že to máme dělat taky.“ Jakmile máme možnost, tak si zdravé a dobré potraviny vybíráme a kupujeme, shoduje se s Klárou Donathovou Margit Slimáková.

Jenže zdravé a kvalitní potraviny nejsou podle nutričního specialisty z IKEMu Pavla Suchánka to nejdůležitější. „Pravidelnost v jídelníčku související s hormonálními regulacemi je něco, co se v některým případech ukazuje jako výrazně důležitější než to, jestli budeme jíst stravu výrazně zdravou a super vyváženou.“ To, že ráno nejíme a večer vdechneme obsah lednice, zkrátka jíme naprosto nepravidelně, vidí jako nešvar současného stravování i obezitoložka z OB kliniky Dita Pichlerová, která zejména hubnoucím radí: „I když nemáte chuť, i když nemáte hlad, přijímejte potravu.“

Ale samozřejmě s rozumem a mírou a bez zažitých stereotypů. „Máme v sobě hluboce zakořeněné, že k masu musíme mít velkou přílohu v podobě velkého množství knedlíků nebo brambor, což samo o sobě přináší velké množství sacharidů, se kterým si naše tělo neví rady,“ říká výživová poradkyně KetoDiet Martina Dvořáková. A protože nám chybí pohyb, tak si naše tělo z nadbytku sacharidů vytváří tukové zásoby. A to se nám moc nelíbí.

Jak se stravovat, aby z toho tělo nebolelo, čeho se vyvarovat? Jsou nové výživové směry cestou? Odborníci v naší videoanketě nabízejí svůj pohled.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).