Hlavní navigace

Maso přímo z farmy: výhodný a kvalitní nákup

28. 5. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Počet farem nabízejících kvalitní maso z českých chovů roste. Máme pro vás tipy na místa, kde nakoupíte hovězí, vepřové i drůbeží maso i produkty z masa rovnou od chovatelů.

Začínající turistická sezóna může představovat pro ty, kdo se rozhodnou strávit dny volna v České republice, zvýšenou možnost ochutnat a zakoupit si maso a výrobky z masa prodávané přímo na farmách. Počet farem Asociace soukromého zemědělství ČR neustále roste a jejich návštěvníci si v rámci prodeje ze dvora mohou koupit už nejen masnou surovinu, ale v řadě případů i finální výrobky vyrobené přímo v hospodářství zemědělců.

Co v obchodech nenajdete

Na farmách je možné ochutnat nebo zakoupit produkty, které byste marně hledali v nabídce maloobchodních sítí. Mimo jiné proto, že sedláci jich nedokáží vyrobit takové množství, aby byl jejich odběr pro řetězce zajímavý.

To ovšem také v praxi znamená, že není nutné uměle prodlužovat životnost selských potravin různými konzervanty, a selské potraviny tak obsahují mnohem méně „Éček“ (někdy vůbec žádná).

Při nákupu masa a masných produktů ze dvora jde také v každém případě o nákup skutečně českých potravin, často navíc regionálních a tradičních specialit, navíc z takových plemen hospodářských zvířat, která nejsou vhodná do komerčních velkochovů. To platí především pro maso z celé řady plemen masného skotu, volně se pasoucího na pastvách, ale i pro maso a mléko z různých plemen ovcí a koz. Platí to však i pro vepřové maso, například maso ze starých plemen, jako je mangalice nebo známější přeštické prase.

Galerie: Legenda jménem přeštík

V neposlední řadě pak jde o cenu – nákup na farmě je prostě výhodnější, neboť se při putování potraviny do maloobchodu k farmářské ceně nenabalují náklady na další mezičlánky, ať již jsou to centrální sklady, distributoři, nebo samotní obchodníci.

Kde koupíte maso přímo na farmě

Farem s prodejem masa z vlastních chovů je aktuálně více na území Čech, najdeme je ale po celé zemi. Jako základní orientace může složit následující přehled:

Prodej masa na farmách členů ASZ ČR

Plzeňský kraj

  • Galloway farma Roupov, Roupov 28, Přeštice, galloway-farma.cz, prodej bio hovězího a různých masných výrobků

Jihočeský kraj

  • Farma Strážný, Hliniště 45, Strážný, farmastrazny.cz, hovězí, jelení, dančí a jehněčí maso
  • Rodinná farma Placandů, Křenovice 60, Dubné, farmaplacandu.cz, hovězí a vepřové maso

Vysočina

  • Rodinná farma Votavových, Rozsochatec 7, farma-votava.cz, hovězí, vepřové, jehněčí maso a zvěřina

Středočeský kraj

  • Kunclův mlýn, Brzina 7, Svatý Jan u Sedlčan, kuncluvmlyn.cz, hovězí maso
  • Farma Vilímovský, Vlašimská 276, Trhový Štěpánov, farmavilimovsky.cz, vyzrálé hovězí maso
  • Vaněčkův statek, Čelina 24, Nový Knín, vaneckuvstatek.cz, jehněčí a králičí maso
  • Statek Adámek, Čelina 1, Nový Knín, statekadamek.cz, vyzrálé hovězí maso

Královéhradecký kraj

  • Farma u řeky Orlice, Lípa nad Orlicí 60, Týniště nad Orlicí, farmaurekyorlice.cz, bio hovězí maso
  • Ekofarma Bošina, Vernéřovice 248, masozfarmy.cz, bio hovězí a vepřové maso, uzeniny a masné výrobky, drůbež

Pardubický kraj

Olomoucký kraj

Uvedené kontakty jsou přitom praktické i pro období před různými svátky, jako jsou například Velikonoce nebo Vánoce. Tehdy roste poptávka po některých produktech, které se v maloobchodu shánějí nesnadno (jehněčí, dančí, kůzlečí maso), nebo jsou do ČR dováženy především ze zahraničí (husy a obecně drůbež). Nákupem (nejen) na uvedených farmách se tak také podporuje politiky neustále vzývaná potravinová soběstačnost.

Farmářský mazánek

Nakonec ještě jeden recept, spíše jako příklad jednoho z četných selských výrobků než jako možnost vytvořit příslušný produkt doma. Správnou surovinou k němu je totiž výše zmíněné plemeno mangalice, která se v ČR chová jen v malých chovech, a to ještě jen v některých.

Farmářského mazánka (tak se výrobek jmenuje) vyrábí a nabízí Ekofarma Bošina na Broumovsku, která s ním získala ocenění „Regionální potravina Královéhradeckého kraje“.

Farmářský mazánek

Suroviny:

1 kg vepřové plece, 2 kg vepřového bůčku, 3 cibule, sůl, pepř, kmín, bílé víno

Maso nakrájíme na kostičky cca 2×2 cm, přidáme nakrájenou cibuli, posolíme, popepříme, přidáme kmín a bílé víno, dobře promícháme a pomalu pečeme na 110 ℃ po dobu 5–6 hodin. Po upečení pomačkáme vidličkou. Můžeme naplnit do skleniček a pro delší trvanlivost zavařit. Dobrou chuť!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).