Hlavní navigace

V chladu se bolest kloubů zhoršuje, je potřeba se hýbat

24. 9. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Problémy s bolestmi kostí a kloubů se obvykle zhoršují s nástupem studeného počasí. „Na bolavé klouby v zimě pomůže pohyb. Největší chybou je odpočinek,“ říká fyzioterapeutka Iva Bílková.

Ročně fyzioterapeuti ošetří kolem 1,5 milionu Čechů s potížemi, které se týkají bolestí kostí a kloubů. Současná medicína dokáže odhalit artrózu, artritidu, revma nebo osteoporózu v brzkém stádiu a zamezit jejich rozvoji. Neléčená onemocnění mohou do několika let vyústit až v trvalou invaliditu. Riziko onemocnění kostí a kloubů roste společně s věkem a projevuje se více za studeného počasí.

Co se dozvíte v článku
  1. Proč nás bolí klouby, když se ochladí
  2. Nejde jen o stárnutí
  3. Vliv má i genetika, ale hlavně životní styl
  4. Onemocnění kostí a kloubů v ČR
  5. Prevence bolestí kloubů
  6. Souvislosti s dalšími nemocemi

Proč nás bolí klouby, když se ochladí

Nemoci postihují nejvíce klouby dolních končetin, zejména kolenní a kyčelní klouby, ale v chladném počasí se obvykle přidávají také bolesti drobných kloubů ruky.

„Pacienti s revmatoidní artritidou reagují na změny počasí a teplot nejsilněji. Nižší teplota výrazně ovlivňuje citlivost nervových zakončení, která se nachází v kloubním pouzdru, a zhoršuje tak pocity bolesti,“ popisuje Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka pražské FYZIOkliniky. Vliv má také nižší atmosférický tlak, který působí na otok a tím i zvýšenou citlivost kloubu.

Pokud se bolest v zimě zhoršuje, nejhorší, co můžeme udělat, je vzdát se pohybu a jen odpočívat, zdůrazňuje odbornice: „Důležité je zachovat rozsah pohybu v kloubu a zaměřit se na nácvik mobility, s tím je spojeno i snížení bolestivosti.“ Pokud třeba člověk nemůže pro bolest dolních končetin na procházky, je dobré začít s cviky v odlehčení, to znamená například jízdu na rotopedu, cviky vleže na zádech či vsedě a ideální je také cvičení v bazénu či plavání. Terapeutka doporučuje bolestivé stavy nepřehlížet a vyhledat odbornou pomoc, čím dřív, tím líp.

Nejde jen o stárnutí

Je pravda, že bolesti se zhoršují nejen s počasím, ale také s vyšším věkem. A to mnohdy vede k bagatelizaci potíží: „První signály lidé většinou přehlížejí v domnění, že jde o nepříjemné projevy stárnutí. Do ordinací přicházejí až mnohem později, s limitující bolestí. Včasný záchyt nemoci je přitom zásadní pro její zastavení,“ říká Iva Bílková.

Moderní léčba kosterních a kloubních onemocnění se v poslední dekádě velmi rozvinula, pokročila technologie pro diagnostiku artrózy, osteoporózy, ortopedi běžně aplikují pacientům do kloubů kolagenové injekce, krevní plazmu, injekce kyseliny hyaluronové a další. „Vyšly studie prokazující pozitivní efekt fokusované rázové vlny v léčbě kostních a kloubních onemocnění nebo nehojících se zlomenin. Rozšířila se nabídka kloubních preparátů zpomalujících destrukci kloubních chrupavek,“ vyjmenovává možnosti fyzioterapeutka.

Vliv má i genetika, ale hlavně životní styl

Pravděpodobnost vzniku onemocnění kostí a kloubů zvyšuje genetika, ale i tu může zvrátit zdravý životní styl s pestrou stravou a každodenním pohybem:

„Lidé s dědičným onemocněním kloubů, po úrazech nebo vrcholoví sportovci se stále více zajímají, edukují se o možnostech léčby a jsou ochotni vyzkoušet různé metody a investovat do svého zdraví, aby zůstali co nejdéle aktivní. Pokud užívají kloubní preparáty, dochází k nástupu onemocnění později,“ komentuje odbornice.

Další velkou skupinou pacientů jsou však podle ní ti, kteří se k onemocnění sami „dopracovali“ – mají nadváhu, trvale se stravují průmyslově vyráběnými jídly s vysokým obsahem soli, cukrů, přijímají nadměrné množství masa, alkoholu a naopak málo zeleniny a kvalitních bílkovin, často mají sedavé zaměstnání a jejich fyzická aktivita je minimální.

Onemocnění kostí a kloubů v ČR

  • Podle statistik Státního zdravotního ústavu je artrózou celoživotně zasaženo 11,5 % obyvatel mezi 25 až 64 lety.
  • revmatoidní artritidou žije necelých 5 % dospělých Čechů.
  • Osteoporózu – řídnutí kostí má každá třetí žena a pátý muž nad 50 let.

Prevence bolestí kloubů

Nejlepší prevencí, jak předcházet bolestem kloubů, je podle odborníků udržovat optimální tělesnou hmotnost, pravidelně se hýbat a zdravě jíst, převážně stravu rostlinného původu.

„Případné potíže je ideální konzultovat hned s fyzioterapeutem, který má zkušenosti v diagnostice pohybových poruch a hledá příčinu bolesti a její řešení. Mimo to doporučí režimová opatření, změny v zarytých stereotypech, naučí konkrétní cviky a poradí vhodné pohybové aktivity,“ doporučuje Iva Bílková.

Souvislosti s dalšími nemocemi

Bolesti kloubů mohou mít spojitost s potížemi, které se týkají onemocnění vnitřních orgánů. Jakékoli signály se proto nevyplatí podceňovat.

„Problém útrob se může reflexně projevit jako bolest příslušného kloubu,“ říká fyzioterapeutka a uvádí některé příklady:

Například bolest v levém rameni může být projevem poškození žaludku, plic, srdce (ICHS, tumor), pankreatu, reflux jícnu.

Bolesti pravého ramene mohou být reflexním projevem poruchy jater, žlučníku či duodenálního vředu.

Do kyčelních kloubů se mohou promítat gynekologické afekce, močopohlavní infekty či poruchy metabolické.

„Proto v případě, že nezabírá rehabilitace ani dodržování režimových opatření, je potřeba provést další vyšetření, která by mohla objasnit závažnější příčiny bolestí kloubů,“ říká fyzioterapeutka.

Odborná spolupráce:

Mgr. Iva Bílková

Vedoucí fyzioterapeutka Fyziokliniky v Praze. Vystudovala obor Fyzioterapie na FTVS UK a specializaci na funkční poruchy pohybového aparátu. Získala mezinárodní akreditaci Cert. MDT. Zabývá se léčbou bolestí zad, kloubů, pracuje i s klienty po úrazech kostí, svalů a šlach.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).