Hlavní navigace

Když vás v zimě bolí klouby…

26. 1. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Bolest a ztuhlost kloubů, zejména po ránu, jsou prvními varovnými příznaky. Projevují se často při změnách počasí, a hlavně v zimě, kdy máme menší možnost zdravého pohybu.

Zima je kritickým obdobím pro lidi, kteří trpí bolestmi kloubů a osteoartrózou. Jedná se o nejčastěji se vyskytující degenerativní onemocnění kloubů na světě. V České republice touto chorobou trpí více než 50 % lidí starších 65 let, u populace nad 75 let se tato hodnota zvyšuje dokonce na 80 %, uvádí zpráva společnosti Inomeda, která se zabývá léčbou bolestí kloubů. Pro osoby, které tímto onemocněním trpí, může být artróza, a s ní spojená bolest kloubů, velice omezující a v některých případech až vysilující. Musejí se vyrovnat s častou bolestí, zatuhlostí a s otoky kloubů, které významně omezují hybnost.

Pokud se chcete vyhnout trvalému opotřebení kloubů nebo zbytečné bolesti, je klíčové včasné vyšetření u lékaře a také preventivní péče. Ortoped Miloš Dejmek z Fakultní nemocnice v Hradci Králové vysvětluje: „Na začátku pacienti obvykle zaznamenají nepravidelně se vyskytující bolest. Domnívají se, že se jedná o dočasnou záležitost, a proto nevyhledají lékařskou pomoc.“ 

Artróza (osteoartróza)

  • Nezánětlivé onemocnění kloubů.
  • Typická je destrukce kloubní chrupavky, která tvoří plochu dotyku mezi kostmi kloubu.
  • Příčina destrukce není známa, vliv má přetěžování kloubů, prodělaná kloubní onemocnění, vrozené vady (např. kyčlí), genetické dispozice aj. Zničení chrupavky omezuje funkci kloubu.
  • Objevují se bolesti, které se vystupňují, dojde-li k druhotnému postižení okolních tkání (kloub může být zarudlý, teplejší, může se v něm zmnožit tekutina, je omezena hybnost).
  • Nejčastěji je postižen kyčelní kloub, koleno, klouby páteře či drobné klouby rukou.

Zdroj: Velký lékařský slovník

Aby klouby nebolely

V rámci prevence by se lidé měli soustředit na dodržování zdravého životního stylu. To zahrnuje pravidelné cvičení, výběr vhodné obuvi, správné držení těla a také zdravou stravu. Nedílnou součástí zdravé stravy by mělo být i sledování příjmu vitamínů A, C, D a E, které podporují dobrý stav kostí a kloubů.

Rovněž je vhodné hlídat si svou hmotnost. Nadváha nebo obezita může způsobit nežádoucí zátěž kloubů, a nakonec vést k jejich poškození.

Také byste se měli v rámci možností vyvarovat úrazům, které mohou nástup osteoartrózy urychlit. To znamená například volit aktivity přiměřené věku a kondici apod.

Bolestivost kloubů také souvisí s roční dobou. MUDr. Dejmek k tomu říká: „Většina pacientů si stěžuje na zvýšenou bolest kloubů při změnách počasí, a to častěji během zimy. Je to běžné u starších pacientů, kteří obecně mají méně příležitostí k pohybu venku a ke cvičení nebo kteří se za nepříznivého počasí obávají možného úrazu. Nejlepším typem cvičení pro osoby, které trpí osteoartrózou, je plavání nebo jízda na kole. To znamená pohyb, který tolik nezatěžuje klouby, a přesto vede ke zlepšení metabolických procesů v kloubech.“

Varovné známky

Pokud se obáváte, že se u vás vyskytuje časná fáze osteoartrózy, měli byste si všímat následujících příznaků: bolest a ztuhlost kloubů (zejména ráno). To jsou varovné příznaky, které nejčastěji přimějí pacienty, aby se poradili s lékařem.

Vždy se poraďte s lékařem nebo farmaceutem, pomohou vám zvolit nejlepší možnou léčbu, doporučuje MUDr. Dejmek

„Lidé takové příznaky často podceňují a navštíví lékaře, teprve až když už mají závažnější problémy. Léčba se snaží udržovat funkčnost kloubů a co nejvíce oddálit případnou operativní náhradu kloubů. V tomto případě už pouze konzervativní terapie nefunguje,“ varuje ortoped.

Léčba: vyhněte se náhradě kloubu

Náhradě kloubu je možné se vyhnout v případě, že pacient dodržuje zdravý životní styl a používá bezpečnou, ověřenou léčbu (odborníci varují například před v poslední době populárním užíváním přípravků pro koně). Léčebně se podávají antirevmatika, chondroprotektiva, důležitá je i přiměřená rehabilitace, uvádějí odborníci.

Preventivně lze užívat i přípravky bez lékařského předpisu, například gely ulevující od bolesti kloubů. Ty obsahují nanostruktury (mikrokapsule) tvořené molekulami, které se v lidském těle přirozeně vyskytují, tedy fosfolipidy. Tyto mikrokapsule se dostávají přímo pod kůži a vážou se na chrupavku na povrchu kloubu. To zmenšuje tření povrchu kloubu, zlepšuje kvalitu kloubní tekutiny a snižuje bolest. Efektivní jsou gely, které doplňují kloubní tekutinu a chrání klouby a chrupavku před třením.

Lidé, kteří hledají úlevu od bolesti kloubů, by však ve všech případech měli nejprve své potíže konzultovat s lékařem nebo lékárníkem, aby mohli zvolit tu nejlepší možnou léčbu, a uvědomit si, že léčba kloubních nemocí je dlouhodobý proces, a proto je třeba pečlivě uvažovat o metodách léčby, které pomohou a neohrozí jejich zdraví.

Odborná spolupráce:

MUDr. Miloš Dejmek

Ortoped, Ortopedická klinika Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).