Mrkev kupte malou a zbavte ji natě, radí předseda zelinářů

17. 6. 2022

Sdílet

Autor: Nina Havlová
Mrkev je jeho srdeční záležitost. Zelinář Petr Hanka po ní pojmenoval i webové stránky své farmy, kde pěstuje kromě jiného různé kombinace odrůd mrkve, aby mohl zákazníkům nabídnout čerstvou zeleninu po velkou část roku.

Každoročně šest až osm odrůd klasické tuzemské kořenové zeleniny, tedy mrkve, pěstuje na svých polích společnost Hanka Mochov, firma současného předsedy Zelinářské unie Čech a Moravy (ZUČM) Petra Hanky. Což není náhoda, mrkev je totiž pro Petra Hanku, jak říká, srdeční záležitost. Stejně jako obě z oblastí, kde jeho farma působí, tedy Mochov a Zálezlice.

Co se dozvíte v článku
  1. Vyhlášená místa českého zelinářství
  2. Jakou mrkev vybrat? Určitě ne tu největší
  3. Nať je třeba odříznout
  4. Mrkev je zdravější vařená
  5. Nejlepší odrůda mrkve

Vyhlášená místa českého zelinářství

Většina pamětníků si jistě vzpomene na někdejší firmu Fruta Mochov a její mochovskou směs (v současné době ji už ale bohužel nemusí tvořit zelenina z ČR). O něco méně lidí pak na další „mekku“ tuzemského zelinářství, a to lokalitu Úpor v katastru obce Obříství nedaleko Zálezlic.

Právě Zálezlice jsou v současné době znovu zelinářským symbolem, a právě mrkev je jednou z komodit, která se tu pěstuje i zpracovává.

Galerie: Pěstování mrkve na farmě Hanka Mochov

Farma se ale také stará o osvětu, nedávno zde například proběhl Den farmářské zeleniny, na kterém se veřejnost mohla o pěstování zeleniny v ČR dozvědět řadu zajímavých údajů, přítomné děti vyzkoušet své znalosti a spotřebitelé nakoupit v místní farmářské prodejně zeleninu prakticky přímo z pole. 

Jakou mrkev vybrat? Určitě ne tu největší

O mrkvi se přitom všeobecně ví, že jde o jeden z nejsladších druhů zeleniny, že obsahuje betakaroten a zřejmě i to, že je pro člověka lepší nutriční volbou konzumovat mrkev vařenou než syrovou. Stejně jako u jakéhokoli druhu potraviny a zeleniny ale i v tomto případě platí, že není mrkev jako mrkev.

A stejně jako například u jablek také u mrkve platí, že minimálně senzoricky není nejlepší volbou co největší a nejdelší mrkev, což bohužel preferují obchodníci a také značná část spotřebitelů. Výsledkem je tak jen několik kusů v případě mrkve prodávané ve svazku. Přitom by podle Petra Hanky pro spotřebitele lepším řešením byl nákup drobnější, mladé a špičaté mrkve.

Ve svazkové mrkvi by správně mělo být 10 až 15 kusů mrkve. Taková mrkev je totiž nejkřehčí a nejsladší, ale ne pořád.

Nať je třeba odříznout

Právě u svazkové mrkve je důležité hned po jejím nákupu odříznout nať. Zbavuje totiž rostlinu v ní přítomných cukrů, a navíc prostřednictvím natě mrkev ztrácí vodu.

Pokud pak chceme konzumovat syrovou mrkev, doporučuje pěstitel mrkev oškrábat a odkrojit horní část, čímž se lze zbavit zbytků nevhodných látek z půdy.

Mrkev je zdravější vařená

Jak už ale bylo řečeno, látky obsažené v mrkvi jsou pro člověka lépe využitelné po jejím uvaření. Zatímco totiž ze syrové mrkve dokáže člověk využít je zhruba čtvrtinu v ní přítomného betakarotenu, po uvaření, a zejména v kombinaci s jídlem obsahujícím tuk, se využitelnost zvýší na 50 procent.

I proto je mrkev součástí receptů, jako je dušená mrkev s vepřovým masem. Recept (nejen) na tento pokrm a další údaje o nabídce farem Hanka Mochov mohou zájemci najít na webu Mrkev.com, což je (při rozsahu nabídky uvedené farmy) reálným potvrzením o vztahu předsedy ZUČM právě k mrkvi.

Tu mohou spotřebitelé najít také v zeleninových směsích prodávaných pod uvedenou značkou, přičemž v tomto případě je garancí i tuzemský původ zeleniny. Surovinu pro směsi přitom tvoří zelenina, která velikostně neodpovídá požadovaným parametrům, což je zhruba 20 až 30 procent z celkové produkce. Farma kromě toho také produkuje krmnou mrkev pro koně a firmy, které vyrábějí krmné směsi pro zvířata.

Nejlepší odrůda mrkve

Mrkev přitom nemusí mít jen klasickou oranžovou barvu, existují i odrůdy mrkve fialové, karmínové nebo žluté, což se využívá mimo jiné ke zvýšení vizuální atraktivity zeleninových směsí. Barvu mrkve ale ovlivňuje i půda, v níž se pěstuje – pokud jde o těžké půdy, bývá mrkev červenější, ale špatně se z ní odstraňují zbytky zeminy. Na složení a zdravotní benefity ale nemá barva mrkve podstatnější vliv, důležitější je spíše právě její velikost a čerstvost.

Pro lepší orientaci spotřebitele by bylo přínosem, pokud by se (nejen) u mrkve uváděly u příslušných produktů také odrůdy. To však žádná legislativní povinnost nestanovuje, což je možná škoda.

Pokud by totiž měli spotřebitelé potřebné informace, mohli by například preferovat jednu ze sladkých svazkových odrůd s názvem „mokum“. To by mohlo pomoci odbytu takových odrůd, které jsou náročnější na pěstování, ale atraktivnější pro konzumaci.

Odřezáváte nať ze svazku mrkve?

Chcete mít každé ráno v mailu přehled aktuálních článků z Vitalia.cz? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze i týdenní přehled nebo také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).